Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
10. 11. 2014,
14.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sportina intervju

Ponedeljek, 10. 11. 2014, 14.23

7 let, 2 meseca

Lastnik Sportine Bajrović: Besedi kriza in recesija sta v Sportini prepovedani

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ni me sram propasti, sram me bo, če se mi ne bo znova uspelo dvigniti, pravi lastnik blejske Sportine Bahtijar Bajrović, ki se mu je z upniki uspelo dogovoriti o odplačilu dolga.

Bahtijar Bajrović je pred več kot 20 leti ustanovil Sportino in iz nje naredil velikega regionalnega igralca v maloprodaji oblačil, nato pa se je njegov imperij zatresel, ker je začel kupovati nepremičnine, predvsem hotele na Bledu. Okoli 60 milijonov evrov težko zanko, ki se je zategovala okoli vratu Sportine, je razrahljal prejšnji teden, ko se je z upniki dogovoril o vračanju dolgov.

Modni posel porok za nepremičninskega Sportina se je znašla v težavah, ker je pred krizo del svojega dobička vlagala v nepremičnine in turizem. Banke so za ta vlaganja dajale kratkoročna posojila, ko se je zgodil zlom nepremičninskega trga, pa niso privolile v dolgoročno reprogramiranje, temveč so zahtevale zagotovila za plačilo iz modnega posla, ki smo jih dali, ker tedaj nismo mogli predvideti, da bo težek gospodarski položaj trajal tako dolgo, je Bajrović povedal v intervjuju za hrvaški Jutarnji list.

Sportina sodeluje z 80 multinacionalnimi podjetji v modnem svetu in je eno od redkih podjetij, ki upravljajo z maloprodajno mrežo, ki vključuje trgovine v vseh republikah nekdanje Jugoslavije ter Romunije in Bolgarije ter tudi strokovne kadre v podpori, ta lahko z velikimi partnerji ponudi sistematično pokrivanje te regije. "To je naša primerjalna prednost," odgovarja na vprašanje, kako bo prerodil Sportino.

Združevanje podjetij Ključno za dosežen dogovor z upniki je po njegovih besedah to, da ima Sportina dolgoročno vzdržen posel, pa tudi njegova pripravljenost, da dokapitalizira podjetje z deset milijoni evrov. "Prodal sem velik del v ločenem poslu s Tomom Taylorjem in postal manjšinski delničar, da bi v Sportino, ker vanjo verjamem, vložil tri milijone evrov. Da bi rešili hrvaško in slovensko poslovanje, jih dokapitaliziramo z združevanjem s profitabilnimi podjetji v preostalih državah, ki niso bile obremenjene s posojili," je pojasnil.

Leta 2008 po Manegerjevi lestvici deseti najbogatejši Slovenec je prepričan, da modni posel ne propada. "V finančnih težavah je poslovanje v Sloveniji in na Hrvaškem, na naših najpomembnejših trgih, in to zato, ker je bil modni posel povlečen v odplačilo dolga za nepremičnine v turističnem poslu, to pa se ne bi smelo zgoditi. Na vseh preostalih trgih Sportina vseskozi posluje stabilno," zatrjuje.

"Ne smemo govoriti o krizi" Dobiček namerava kovati tudi s spletno trgovino, za zagon katere pa bi potreboval naložbe v vrednosti od 10 do 15 milijonov evrov.

"Iščemo predvsem finančnega partnerja. Imamo stike z arabskimi in skandinavskimi skladi, pogovarjamo se tudi s strateškimi partnerji. Tako lahko začnemo z minimalno rastjo, z novo dokapitalizacijo pa bi lahko rasli še hitreje in višje." Kriza in recesija pri tem ne smeta biti ovira: "Besedi kriza in recesija sta v Sportini prepovedani in sta velika zabloda. Na najtežjem trgu v BiH Sportina uspešno deluje šest let in ima dobiček do 800 tisoč evrov na leto. Ne smemo govoriti o krizi. Rad citiram (angleškega poslovneža, ustanovitelja skupine Virgin, op. a.) Richarda Bransona, ki pravi, da ni sramota, če padeš, temveč je sramota, če se ne pobereš."

Ne spreglejte