Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
12.00

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Bruselj dokapitalizacija Adria Airways

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2014, 12.00

1 leto, 7 mesecev

Konec agonije na Brniku: Bruselj potrdil državne dokapitalizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija je v Bruslju sprejela pozitivno odločitev o državnih ukrepih v podporo slovenskemu letalskemu prevozniku Adrii Airways.

Presodila je, da štiri dokapitalizacije med letoma 2007 in 2011 bodisi ne predstavljajo državnih pomoči bodisi gre za dovoljeno državno pomoč.

Evropska komisija je preiskavo državne pomoči za Adrio Airways začela novembra 2012 zaradi dvomov o skladnosti državnih ukrepov, vključno s štirimi dokapitalizacijami v letih 2007, 2009, 2010 in 2011, z evropskimi pravili.

Pri dokapitalizaciji v letu 2011 gre za dovoljeno državno pomoč Pri dokapitalizacijah v letih 2007 in 2009 v skupni vrednosti nekaj nad 13 milijoni evrov, ki jo je skoraj v celoti izvedla Kapitalska družba (Kad), po presoji komisije ne gre za državno pomoč.

Prav tako po oceni Bruslja ne gre za državno pomoč pri dokapitalizaciji leta 2010 v višini 2,5 milijona evrov, ki jo je 80-odstotno financirala državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), preostanek pa turistični agenciji Kompas in Palma.

"Temeljita preiskava je pokazala, da so te dokapitalizacije temeljile na zanesljivih vrednotenjih ter da je Adria Airways za kapital plačala tržno ceno. Ukrepi zato Adrii Airways niso prinesli neupravičene prednosti ter ne pomenijo državne pomoči," so zapisali v Bruslju.

Pri dokapitalizaciji v letu 2011, ko je Adrio dokapitalizirala država s 50 milijoni evrov denarnih vložkov, pa gre po oceni komisije za dovoljeno pomoč.

Komisija je pregledala tudi odkup takratne Adrijine hčerinske družbe Poleg štirih dokapitalizacij je komisija pregledala tudi odkup takratne Adrijine hčerinske družbe za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika, pri katerem po njeni oceni ne gre za državno pomoč.

PDP in upravljavec ljubljanskega letališča Aerodrom Ljubljana v večinski državni lasti sta med oktobrom 2010 in marcem 2011 z dokapitalizacijami in pretvorbo terjatev v lastniški delež pridobila 52,3-odstotni oziroma 47,7-odstotni delež Adrie Airways Tehnika.

Na vrsti prodaja? Kot je poročala Katja Svenšek za Dnevnik, bi lahko pozitivna odločitev Bruslja hkrati pomenila tudi zeleno luč za začetek nevega postopka za prodajo nacionalnega letalskega prevoznika.

Adria Airways je uvrščena na seznam 15 podjetij, katerih privatizacijo je državni zbor že potrdil, Slovenski državni holding pa je konec februarja že prejel nezavezujočo ponudbo. Ker ta ni bila sprejemljiva, sta se SDH in Družba za upravljanje terjatev (DUTB) odločila, da s prodajo začneta na novo po odločitvi Bruslja.

Ne spreglejte