Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 10. 2013,
11.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

turizem zdravilišče

Sreda, 30. 10. 2013, 11.27

7 let, 2 meseca

Kitajci vse bolj spoznavajo Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letošnja poletna turistična sezona je bila, gledano statistično, boljša od lanske. V juniju, juliju in avgustu je bilo zabeleženih približno 1,3 milijona prihodov in 3,9 milijona prenočitev turistov.

Število prihodov se je v primerjavi z lansko sezono povečalo za tri odstotke, število prenočitev pa za dva odstotka. Irena Černič z državnega statističnega urada je ocenila, da je turistična dejavnost ena hitreje rastočih panog med storitvenimi dejavnostmi v Sloveniji.

Slovenci vse bolj za enodnevne izlete Po letu 2009 se sicer število prenočitev domačih turistov v poletnih mesecih zmanjšuje, predvsem zaradi slabših gospodarskih razmer. "Slovenci morda nekoliko manj počitnikujemo oz. se pogosteje odločamo za enodnevne izlete, nekaj malega pa tudi na račun potovanj v tujino," je padec prenočitev domačih turistov pojasnila Černičeva.

Število domačih turistov je upadlo, več je tujcev Po drugi strani pa narašča število prenočitev in prihodov tujih turistov. Medtem ko je število prenočitev domačih turistov letošnjo poletno sezono v primerjavi z lansko upadlo za štiri odstotke, pa je za pet odstotkov naraslo število prenočitev tujih turistov. Domači turisti so poleti največkrat obiskali zdraviliške občine, tuji pa gorske.

Vrhunec sezone avgusta Najmočnejši turistični mesec je bil tudi letos avgust, ko je bilo zabeleženih 21 odstotkov več prihodov in 15 odstotkov več prenočitev kot julija, ki je bil drugi "najmočnejši mesec". Turisti so se letos poleti v turističnih nastanitvenih objektih v povprečju zadržali štiri dni.

Poleti največ turistov iz Italije Podobno kot pretekla leta je bilo tudi letos poleti največ prihodov tujih turistov iz Italije (15 odstotkov vseh prihodov tujih turistov), sledili so turisti iz Nemčije, Avstrije in Nizozemske. Ti so skupaj predstavljali 41 odstotkov vseh prihodov tujih turistov. Italijani in Avstrijci so letos poleti najpogosteje prenočevali v hotelih v obmorskih občinah, Slovenci v hotelih v zdraviliških občinah, nizozemski gostje pa so v največjem deležu prenočevali v kampih v gorskih občinah.

Druge pomembnejše države, iz katerih so turisti letošnje poletje prišli v Slovenijo, so Češka, Francija, Belgija in Združeno kraljestvo, pri vseh teh pa se je število prihodov povečalo. Tuji turisti so letos sicer poleti ustvarili dve tretjini vseh prenočitev.

Rusi, Belgijci in Nizozemci spoznavajo Slovenijo Ob tem na statističnem uradu ugotavljajo, da je v zadnjih letih vse več prenočitev ruskih turistov. V primerjavi z lansko poletno sezono se je število njihovih prenočitev povečalo za 11 odstotkov. "Trend rasti se nadaljuje tudi pri turistih iz Belgije, teh je bilo za 10 odstotkov več kot lani, in iz Nizozemske. Nizozemski turisti so letošnje poletje ustvarili za štiri odstotke več prenočitev," je pojasnila Černičeva. Po letu 2011 pa se zmanjšuje število prenočitev italijanskih gostov, ki so v letošnji poletni turistični sezoni ustvarili za odstotek manj prenočitev kot lani. Število prenočitev nemških gostov se je na letni ravni zmanjšalo za tri odstotke.

Dober glas Slovenije seže tudi čez morje Po besedah Černičeve vse pomembnejši postajajo tudi gostje iz čezmorskih turističnih trgov. Poleti se je število prenočitev kitajskih turistov povečalo za 31 odstotkov, število prenočitev turistov iz ZDA pa za sedem odstotkov. Upadlo pa je število prenočitev japonskih gostov, in sicer za 16 odstotkov.

Ne spreglejte