Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2019,
17.32

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

4

Natisni članek

nepremičninski trg Ljubljana nepremičnine

Petek, 29. 3. 2019, 17.32

5 let, 1 mesec

Kdaj nas čaka naslednja nepremičninska kriza? #Argument #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

4

Medtem ko državi manjka na tisoče neprofitnih stanovanj za mlade in tiste, ki nimajo, Slovenija podira neslavne rekorde. Nepremičnine so se v zadnjem četrtletju podražile najbolj na svetu, celo bolj kot v Singapurju in Hongkongu. Kako blizu smo novemu poku nepremičninskega trga?

Statistika je neizprosna in nepremičnine v Sloveniji so se v zadnjem četrtletju podražile najbolj na svetu, celo bolj od kakšnega Singapurja in Hongkonga, ki veljata za nepremičninska rekorderja.

Lani so se cene nepremičnin podražile za 18,2 odstotka, rabljene celo za 19,8 odstotka. V zadnjih treh letih pa so nepremičnine dražje kar za 37 odstotkov. Rabljena stanovanja v Ljubljani so dražja za 35 odstotkov, rabljene hiše pa za več kot 50 odstotkov.

"Kupci so zelo nesrečni, saj želijo postati lastniki nepremičnin," je povedala Zarja B. Mavec, lastnica in direktorica nepremičninskega podjetja Inalbea.

Okolje astronomskih cen ne prenese več

Da okolje tega več ne prenese, kaže tudi podatek, da se je lani prodalo 10 odstotkov manj kot predlanskim. Ali ima ta podivjana rast cen še kakšno zvezo z realnim povpraševanjem kupcev? "Absolutno ne. Cene vedno določata ponudba in povpraševanje. So takšne, kot jih trg sprejme," pa je pojasnil nepremičninski agent Alen Komić iz podjetja ABC Nepremičnine.

Oba sta se strinjala, da cene dvigujejo vse večja ponudba stanovanj na platformah Airbnb in Booking, banke z ugodnim financiranjem nakupa in pomanjkanje stanovanj.

Mavčeva, ki tudi sama posreduje pri nakupu in najemu stanovanj, opaža, da lastniki za dvosobna stanovanja v središču Ljubljane pričakujejo od 900 do tisoč evrov na mesec. "To si lastniki sicer želijo, a v realnosti zanje le redko iztržijo toliko," je še opozorila Mavčeva.

Te cene odvračajo celo tujce, ki imajo kaj več pod palcem in se zgražajo nad cenami in najemninami pri nas.

Država načrtuje višjo obdavčitev najemodajalcev

Medtem ko samo v Ljubljani in Mariboru manjka okrog 3.500 neprofitnih stanovanj, pa vlada na trg poseže z napovedjo višje obdavčitve najemnin, kar lahko pomeni samo še večjo stisko za najemnike. 

Mavčeva je prepričana, da država z višjo obdavčitvijo najemnin ne bo pobrala več denarja. "Država bi lahko pobrala veliko več denarja, če bi znižala davke," je dejala.

Sogovornika sta se strinjala, da je nova nepremičninska kriza le še vprašanje časa. Kdaj, je težko napovedati, a v prihodnjih treh ali štirih letih bo zagotovo primernejši čas za nakupe.

Ne spreglejte