Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 11. 2021,
7.00

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Dopolnilno zavarovanje Obvezno zavarovanje zavarovanje PR članek

Petek, 19. 11. 2021, 7.00

2 leti, 5 mesecev

Kakšno zdravstveno zavarovanje potrebujete?

Oglasno sporočilo

V Sloveniji poznamo dve vrsti zdravstvenih zavarovanj, in sicer obvezno zdravstveno zavarovanje in dopolnilno zavarovanje.

zdravstveno zavarovanje | Foto:

Obvezno zavarovanje

Če izpolnjujejo pogoje, ki jih določa zakon, so zavarovane osebe v obveznem zdravstvenem zavarovanju zavarovanci in po njih zavarovani družinski člani (otroci). Otroci imajo do 18. leta starosti zagotovljeno obvezno zavarovanje prek staršev oziroma do svojega dopolnjenega 26. leta starosti, če šolanje nadaljujejo.

Če ste zaposleni, vam obvezno zavarovanje plačuje delodajalec, upokojencem pa zavarovanje plačuje ZPIZ.

Osebe, ki prihodkov nimajo in so v finančni stiski, pa lahko oddajo vlogo na enoti centra za socialno delo (CSD). Če je vloga odobrena, vam zavod plačuje obvezno zavarovanje, včasih tudi dopolnilno zavarovanje.

Zdravstveno zavarovanje(1) | Foto:

Kdo lahko sklene obvezno zavarovanje?

Vsak državljan Slovenije mora imeti urejeno prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Če ste zaposleni, vam po zakonu obvezno zavarovanje krije delodajalec, brezposelni ali osebe brez statusa dijaka ali študenta morajo prijavo urediti v osmih dneh od izgube statusa.

Zavarovanje sklenete z obrazcem M-1 in ga prinesete skupaj z osebnim dokumentom na zavod za zdravstveno zavarovanje.

Dopolnilno zavarovanje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje imenujemo tudi dodatno zdravstveno zavarovanje. Gre za isto stvar, le drugačen naziv.

To zavarovanje pomaga kriti razliko med osnovnim zavarovanjem in zneskom določene zdravstvene storitve. Če dopolnilnega zavarovanja ne bi imeli, bi nas nenadni opravki, kot so obisk zdravnika, ginekologa ali zobozdravnika, dodatno stali in bi morali dodatno plačati za omenjene storitve.

Dodatno zdravstveno zavarovanje | Foto:

Dopolnilno zavarovanje si morajo osebe po dopolnjenem 26. letu urediti same, ker jim prek staršev ne pripada več. Če se pred 26. letom zaposlite ali nimate več statusa študenta, vam prav tako dopolnilno zavarovanje ne velja več in ga morate skleniti sami.

S sklenjenim zavarovanjem se izognete doplačilom zdravstvenih storitev, prevzema zdravil na recept, zdravljenja v bolnišnici in drugih storitev, ki jih osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti.

Kje lahko sklenete dopolnilno zavarovanje?

Dopolnilno zavarovanje v Sloveniji ponujajo tri zavarovalnice: 

  • Zavarovalnica Triglav
  • Vzajemna
  • Generali zavarovalnica

Sklenete ga lahko prek spleta ali osebno z veljavnim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Če obveznega zavarovanja nimate, morate najprej skleniti obvezno zavarovanje in šele kasneje lahko sklenete tudi dopolnilno zavarovanje.

Poleg zavarovalnic imamo več kot 500 zavarovalnih agencij, ki delajo za te tri zavarovalnice in poleg drugih zavarovanj ponujajo tudi dopolnilno zavarovanje. Pogodbo v tem primeru sklenete z zavarovalnico, ne z agenti.

Premija je enaka za vse, zavarovalnice med seboj ponujajo različne ugodnosti, ki jih je priporočljivo preveriti. Odločite se za tisto, ki vam ponuja za vas največje ugodnosti.

Zavarovalnice | Foto:

Druge vrste zavarovanj

Poleg zdravstvenih zavarovanj poznamo tudi premoženjska zavarovanja in življenjska zavarovanja, ki nam ponujajo dodatno varnost pri nezgodah in v primeru smrti.

Pogosto pa se zgodi, da se nekateri odločijo za predraga ali napačna zavarovanja oz. jim agenti ne znajo pravilno svetovati glede na njihova pričakovanja.

Zato se pred sklenitvijo zavarovanja lahko posvetujete tudi s svojim finančnim svetovalcem ali zavarovalniškim agentom. Ne hitite z izbiro svojega zavarovanja in dobro premislite, kaj točno potrebujete in kaj lahko od zavarovanja tudi pričakujete.

Naročnik oglasnega sporočila je E-SKLEPANJE d.o.o.

Ne spreglejte