Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2023,
9.00

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

goljufija Osebne finance Finance posojilo kredit PR članek

Ponedeljek, 6. 2. 2023, 9.00

1 leto, 1 mesec

Kako se zaščitite proti prevaram pri najemu hitrega kredita

Oglasno sporočilo

V negotovih časih, kakršni nas spremljajo že nekaj let, in ob novih polemikah ter grožnji prihajajoče nove globalne recesije, ki jo lahko prikličejo globalne geopolitične in ostale razmere, se je marsikdo že zdaj znašel pod pritiskom in/ali v finančni stiski, pa naj gre za fizično osebo ali pa za lastnika manjšega ali večjega podjetja.

Ferratum | Foto: Adobe Stock Foto: Adobe Stock

Če se stroški kopičijo, se ljudje v takšni ali drugačni stiski lahko kaj hitro odločimo za najem hitrega posojila, kar pa pozneje marsikdo obžaluje. V sodobnem svetu finančnih storitev so hitri krediti namreč ena izmed najbolj priljubljenih možnosti za zadovoljevanje takojšnjih potreb po denarju. Toda žal – tako kot pri vseh drugih vrstah finančnih storitev – tudi pri najemu hitrega kredita obstaja nevarnost, da se boste kot kreditojemalec srečali s prevaranti, ki niso ugledni (ali so celo nelegalni) in ne upoštevajo ter ne izvajajo pravilnih postopkov za obravnavo vašega posojila. Zato je izjemnega pomena, da, še preden se na kreditni pogodbi posuši vaš podpis, s čimer je vaša "usoda zapečatena", postavite prava vprašanja, da ste pri tem pravočasni, in da razumete vse podrobnosti. Le tako se boste namreč lahko zares nedvoumno prepričali, da je hitro posojilo za vas ali vaše podjetje pametna in predvsem varna poteza.

Najrazličnejše prevare, od katerih so nekatere tudi izjemno premetene in sofisticirane, so pri izposojanju denarja žalostna resničnost tako rekoč že vse odkar je bil denar sploh iznajden in vpeljan v človeški vsakdan – z vsemi pozitivnimi in negativnimi posledicami, ki jih je prinesla uvedba prvega fizičnega plačilnega sredstva v človekovi zgodovini. Ne glede na to, ali najemate posojilo pri klasičnem, spletnem ali zasebnem posojilodajalcu (kot so na primer vaši sorodniki in prijatelji), ste lahko izpostavljeni nevarnosti prevare. Na srečo obstajajo ukrepi, s katerimi se lahko v visoki meri zaščitite in tako poskrbite za varnost svojih financ. V nadaljevanju bomo raziskali različne ukrepe za preprečevanje prevar, ki jih je zelo priporočljivo sprejeti, ko se odločate za najem hitrega posojila. Nekaj pozornosti namenili tudi temu, kako še pravi čas, preden prevarantu nečedni nameni uspejo, prepoznati potencialno prevaro. Preventiva je vedno boljša (in v primeru kredita dobesedno tudi cenejša) izbira od kurative. Tako se boste lahko izognili pastem brezvestnih posojilodajalcev in se zaščitili pred morebitnimi izgubami.

Ferratum | Foto: Adobe Stock Foto: Adobe Stock

Pomembno je, da se že med procesom najema hitrega posojila prepričate, da ste in kako ste zaščiteni pred morebitnimi prevarami. Ko vam uspe najti posojilo, ki v vseh pogledih ustreza vašim potrebam, in se tudi odločite, da ga boste najeli, lahko sprejmete nekaj relativno preprostih, a učinkovitih previdnostnih ukrepov, s katerimi zagotovite, da vas ne bodo izkoristili. Tako lahko brez skrbi vzamete posojilo in naposled dejansko tudi pridete do denarja, ki ga potrebujete. Najem posojila je seveda lahko odličen način na primer za to, da se v težkih časih izognete težjim in bolj dolgoročnim posledicam finančne stiske ali bodisi osebne ali poslovne nelikvidnosti, do katere bi lahko prišlo, če kredita ne bi najeli.

Če veste, kaj morate iskati v posojilni pogodbi, in razumete pomen raziskovanja, ste že mnogo bližje cilju sprejema najboljše kreditne odločitve. V smislu preventive proti prevaram se je treba prepričati, da je posojilo najeto in odobreno pri uglednem posojilodajalcu, prebrati ves "drobni tisk" oziroma zares célo kreditno pogodbo od prve do zadnje črke, in se pred podpisom prepričati, da so vsi pogoji med obema stranema – posojilodajalcem in vami kot posojilojemalcem – nedvoumno dogovorjeni, jasni, razumljeni in seveda, da se oba podpisnika z njimi v celoti strinjata.

Priznati je treba, da je najem hitrega posojila do neke mere lahko zapleten. Nikakor vas ne želimo strašiti in še manj podcenjevati, a veliko število faktorjev, na katere mora biti posojilojemalec pozoren, če se želi izogniti poznejšim nevšečnostim, marsikoga prestraši, še posebej, če najemanja kreditov (še) ni vajen. Tudi vsaj delno poznavanje področne zakonodaje in predpisov je lahko v veliko korist in olajšanje. Če poleg vsega naštetega niste prepričani, kako se zaščititi pred morebitnimi prevarami, se vse skupaj lahko zdi še bolj zapleteno. Prvi korak pri zaščiti pred morebitnimi težavami je poznavanje najboljših tehnik za izogibanje prevaram. Če boste znali pravočasno prepoznati običajne opozorilne znake in sumljive okoliščine ter če boste temeljito preverili podjetje, pri katerem želite najeti posojilo, si lahko z visoko verjetnostjo zagotovite, da ne boste postali žrtev prevare.

Ferratum | Foto: Adobe Stock Foto: Adobe Stock

Dandanes že precej pestra ponudba spletnih posojil je žal polna plenilskih in oderuških posojilodajalcev, ki želijo nič hudega sluteče žrtve ujeti v past z nezaslišanimi provizijami in nerealno visokimi obrestnimi merami. Oporne točke, kako se jim izogniti, so sledeče:

  • Prvi korak pri izogibanju prevaram pri najemanju hitrega posojila je, da kreditodajalca skrbno preverite. Prepričajte se o ugledu posojilodajalca in o legitimnosti podjetja. To lahko storite denimo tako, da preverite spletne ocene, preverite reference podjetja in prosite za priporočila prejšnjih in/ali obstoječih strank.
  • Podrobno se seznanite s kreditodajalčevimi splošnimi pogoji poslovanja.
  • Preverite, ali ima kreditodajalec v lasti vsa potrebna dovoljenja za izvajanje poslov v Sloveniji.
  • Ugotovite, ali kreditodajalec pri poslovanju deluje v skladu z zakonskimi zahtevami glede varovanja osebnih podatkov in upošteva vse zaščitne protokole, zakone in uredbe, ki so potrebni za zavarovanje vseh njenih komitentov.
  • Vedno ugotovite vse dejanske stroške vsakega posojila. Dobro se poučite o obrestnih merah in pristojbinah, povezanih s posojilom, ter o morebitnih pristojbinah, ki bi vam jih zaračunali zaradi zamud pri plačilu obrokov kredita.
  • Prepričajte se tudi, da ste predlog oziroma osnutek pogodbe pred podpisom prebrali od začetka do konca in povsem razumeli pogoje posojila ter vse preostalo, zapisano v pogodbi, kot je npr. amortizacijski (odplačilni) načrt.
  • Če v pogodbi o čemer koli dvomite, se posvetujte z neodvisnim svetovalcem, bančnikom in/ali pravnikom. Če tega ne storite, se zavestno izpostavljate nevarnosti prevare ali vsaj nepoštene poslovne prakse, kot so (pre)visoki stroški in obresti.
  • Vedite, koliko potrebujete, in se držite te številke. Če na primer potrebujete 2000 ali 3000 EUR, ne jemljite 5000 EUR kredita, saj bi bilo to za vas srednje- ali dolgoročno lahko škodljivo.
  • Če kredit sklepate prek spleta, se, še preden na kreditodajalčevi spletni strani vnesete svoje osebne podatke, prepričajte, da je stran varna in zaščitena s protokolom SSL (Secure Socket Layer). To lahko preverite tako, da ugotovite, ali se v naslovni vrstici – spletni povezavi (URL) naslova strani pojavita oznaka "https" in/ali ikona ključavnice. Primer dobre prakse je tudi s strani kreditodajalca zahtevana identifikacija uporabnika prek spleta s kvalificiranim digitalnim potrdilom (v Slovenijo so to SIGEN-CA, Pošta®CA, AC NLB in HALCOM CA.), ki omogoča tudi elektronski podpis kreditne pogodbe; ta v postopku spletne sklenitve nadomešča vaš fizični/lastnoročni podpis.
  • Vzemite si čas, potrdite, da je vse v skladu z vašimi pričakovanji, in predvsem, da v pogodbo ni bilo dodano kar koli, s čimer se ne bi strinjali.
  • Preverite, ali ima kreditodajalec v Sloveniji aktivno in delujočo telefonsko številko, na kateri lahko tudi dejansko govorite s slovensko govorečim zaposlenim. Veliko dilem, vprašanj, nesoglasij in podobno je bistveno lažje in hitreje rešiti prek telefona, kot prek e-pošte.
  • Bodite izjemno previdni pri spletnih ponudbah, ki obljubljajo neverjetno nizke obresti ali visoke popuste. Takšne "sanjske" ponudbe so namreč kaj hitro izkažejo za prevare.

Predstavljena temeljita "raziskava" se vam bo sprva morda zdela kot detektivsko delo, a je ključnega pomena za varen najem katere koli vrste posojila – še posebej hitrega kredita.

Skratka – pred dokončnim podpisom pogodbe, po katerem praviloma "ni več poti nazaj", se zares dobro prepričajte, da ste opravili skrbno preverjanje. Prepričajte se, da ste prebrali in razumeli vse, kar je napisano v pogodbi, in bodite pozorni na vsako določilo, ki bi lahko vplivalo na vašo trenutno ali poznejšo finančno situacijo. Čeprav je za marsikoga skušnjava podpisati pogodbo, ki se zdi predobra, da bi bila resnična – kar mora biti, kot smo omenili, že samo po sebi vzrok, da vam "zazvoni alarm" –, je vedno bolje takrat, ko je za to še dovolj časa, poskrbeti za lastno materialno varnost, kot da bi vam bilo pozneje žal.

Vedno čim več sprašujte – če je le mogoče, osebno oziroma na štiri oči, saj se prevaranti pogosto izdajo tudi s telesno govorico: z nesuvereno komunikacijo, izmikanjem pogleda, raznimi izgovori, priganjanjem k čimprejšnji odločitvi … Preberite vse drobno tiskane informacije in zares razumite pogoje posojila, preden se s čimerkoli strinjate. Ne pozabite, gre za vaš denar in za vašo finančno varnost. Posebej bodite pozorni na letno obrestno mero in na morebitne skrite stroške, ki so lahko povezani s posojilom; zaupanja nevreden kreditodajalec se bo trudil, da bi vam jih prikril ali zamolčal – "pozabil omeniti" (pogost izgovor).

Naposled kopijo pogodbe in vsake druge dokumentacije, ki se nanaša na najem hitrega kredita, skrbno shranite na varno mesto, do katerega imate dostop samo vi. S tem boste zaščitili svoje finančne informacije in si zagotovili, da boste vedno imeli dostop do pomembnih informacij, ko jih boste potrebovali. Da na primer ne najdete svojega izvoda kreditne pogodbe, ko se kaj zaplete in ga nujno potrebujete, je nadvse frustrirajoče.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste tveganje za prevare pri najemu hitrega kredita zmanjšali na najmanjšo možno mero in si zagotovili varno ter prijetno urejanje svojih finančnih potreb.


Naročnik oglasnega sporočila je Ferratum Bank.

Ne spreglejte