Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2015,
14.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

cia

Torek, 20. 1. 2015, 14.53

7 let, 2 meseca

Kako ameriški direktorji zaposlujejo nekdanje politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji ameriški obrambni minister in prvi mož agencije Cia Leon Panetta prihaja v upravo IT-velikana Oracle. Panetta ni edini politik, ki je končal v korporaciji.

Obrambni minister in vodja Cie Leon Panetta je v ameriški vladi kot obrambni minister služil med letoma 2011 in 2013, pred tem pa je med letoma 2009 in 2011 vodil obveščevalno agencijo Cia. Spletni portal Gigaom poroča, da naj bi Panetta končal politično kariero in preskočil v korporativno okolje. Novico je že potrdil njegov novi delodajalec Oracle, IT-velikan, ki ga vodi kontroverzni bogataš Larry Ellison. Panetta je tako novi član uprave podjetja, ki letno ustvari več kot 30 milijard evrov prihodkov.

Tehnološki velikani znani po najemanju političnih figur Panetta ni prva vidna politična figura v ZDA, ki je svojo kariero v vrhovih moči unovčila v korporaciji. Po navedbah portala SFGate je leta 2000 ista korporacija najela Joeja Lockharta, nekdanjega Clintonovega tiskovnega predstavnika. Pred le nekaj meseci pa je podjetje Dropbox, prav tako eden od velikanov Silicijeve doline, najelo nekdanjo svetovalko za državno varnost Condoleezzo Rice.

Primeri tudi v Sloveniji Tudi slovenska politika ima svoj delež vidnih posameznikov, ki so kariero nadaljevali v gospodarstvu. Radovan Žerjav, nekdanji prometni minister, zdaj opravlja funkcijo neizvršnega direktorja v avstrijskem energetskem velikanu Christof Group z 2.700 zaposlenimi in 500 milijoni evrov letnih prihodkov. Stanko Stepišnik, nekdaj gospodarski minister, se je vrnil v svoje staro podjetje Emo Orodjarna. Za slovensko politiko sicer velja, da se nekdanji ministri vrnejo predvsem na fakultete, kjer so že prej predavali, ali pa postanejo svetovalci.

Zakaj so politiki koristni za gospodarstvenike Ni težko razumeti, zakaj so politiki potencialno koristni za gospodarstvenike med svojim mandatom v političnih organizacijah, a zakaj bi si jih korporacije želele imeti na plačilnem seznamu po koncu njihove politične kariere ? Ena od privlačnih točk je gotovo razvejano omrežje, ki lahko pomaga pri širitvi poslovanja. Izkušnje iz mednarodnega okolja so prav tako vedno dobrodošle. Nazadnje obstajajo tudi posebne "funkcije" – Panetta ima najbrž globlje poznavanje varnostnih mehanizmov kot povprečni politik, kar lahko podjetju, ki upravlja bazo podatkov, pride še kako prav.

Ne spreglejte