Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 9. 2018,
11.59

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Statistični urad proizvodnja

Ponedeljek, 10. 9. 2018, 11.59

5 let, 7 mesecev

Industrijska proizvodnja z več kot sedemodstotno rastjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Iskra | Foto STA

Foto: STA

Industrijska proizvodnja je bila v sedmih letošnjih mesecih za 7,3 odstotka večja kot v enakem obdobju lani, je danes objavil statistični urad. Samo julija je bila medletna rast 5,8-odstotna, na mesečni ravni pa se je proizvodnja okrepila za 0,3 odstotka.

Na statističnem uradu so ob sedemmesečnih podatkih podčrtali, da se je medletno najbolj povečala proizvodnja v predelovalnih dejavnostih, to je za osem odstotkov. V oskrbi z električno energijo, plinom in paro je bila rast 2,6-odstotna, v rudarstvu pa je proizvodnja nazadovala za 3,3 odstotka.

Avtomoto Osupljivo: Takšnega robota so razvili pri Akrapoviču #video

Po tehnološki zahtevnosti je proizvodnja tehnološko srednje visoko zahtevnih izdelkov dosegla največjo, 10,4-odstotno rast. Pri tehnološko srednje nizko zahtevnih izdelkih je bila rast 7,8-odstotna, pri tehnološko nizko zahtevnih pa 6,2-odstotna. Proizvodnja tehnološko visoko zahtevnih izdelkov se je povečala za 5,2 odstotka.

Po namenskih skupinah izdelkov je bila medletno v sedmih mesecih rast najvišja pri izdelkih za investicije (15,8 odstotka), pri izdelkih za vmesno porabo, kot so energenti in surovine, je bila 5,4-odstotna, pri izdelkih za široko porabo pa 3,6-odstotna. V zadnji skupini se je bolj povečala proizvodnja trajnih izdelkov (6,3 odstotka) kot netrajnih (2,9 odstotka).

Novice Slovenec na spletu zbira denar za proizvodnjo prenosne krušne peči #video

Samo julija je bila rast industrijske proizvodnje na mesečni ravni 0,3-odstotna, medletno pa 5,8-odstotna. V primerjavi s povprečno vrednostjo proizvodnje v 2015 je bila julijska industrijska proizvodnja večja za več kot petino (22,3 odstotka).

Prihodek od prodaje v industriji je bil julija medtem za 0,8 odstotka višji kot v juniju, za 4,9 odstotka višji kot julija lani in za 23 odstotkov višji od povprečja v 2015. V sedmih mesecih je bila medletna rast prihodka od prodaje v industriji 8,2-odstotna.

Pony
Novice Proizvodnja ponyjev le še v omejenem obsegu

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje se je julija mesečno medtem zvišala za 0,7 odstotka, v primerjavi z enakim mesecem lani za 9,2 odstotka, glede na povprečje 2015 pa je bila višja za 22,7 odstotka. V sedmih mesecih je bila medletna rast 8,2-odstotna.

Ne spreglejte