Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
30. 8. 2018,
11.38

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

9

Natisni članek

IKEA Ljubljana BTC MOL

Četrtek, 30. 8. 2018, 11.38

5 let, 8 mesecev

Ikea v Ljubljani v nizkem štartu, čakajo le še na odločitev občine

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

9

Ikea BTC City | Zemljišče v ljubljanskem BTC je pripravljeno za gradnjo prve trgovine Ikea. Kdaj se bo začela, ne ve nihče. | Foto Ana Kovač

Zemljišče v ljubljanskem BTC je pripravljeno za gradnjo prve trgovine Ikea. Kdaj se bo začela, ne ve nihče.

Foto: Ana Kovač

Zapletom pri gradnji prve trgovine Ikea v Sloveniji ni videti konca. Čeprav je švedski pohištveni velikan julija v celoti porušil objekte na zemljišču v BTC in bi lahko že začel gradnjo, še vedno čaka na poteze Mestne občine Ljubljana. Dokler ta ne bo izpolnila vseh pogojev, gradnje ne bodo začeli.

Največja težava za postavitev trgovine Ikea v ljubljanskem BTC je še vedno pridobitev uporabnega dovoljenja. Pogoj zanj je namreč nova cesta, ki bo povezovala Kajuhovo in Ameriško ulico. To mora zagotoviti Mestna občina Ljubljana (MOL), a jo na mestu bodoče ceste ovira zemljišče z dvema stavbama podjetja v stečaju Protect GL.

Ikea
Novice Ikea pri sosedih že s sedmimi milijoni obiskovalcev, v Sloveniji pa je še nekaj časa ne bo

MOL je sprva želela to zemljišče odkupiti, a se je zaradi previsoke cene raje odločila za postopek razlastitve. Trenutno poteka upravni spor pred upravnim sodiščem zaradi izdane odločbe upravne enote o uvedbi postopka razlastitve.

Ikea: Iz Slovenije se ne bomo umaknili

Na občini trdijo, da postopka ne nameravajo prekiniti, v Ikei pa, da se kljub vsem dolgotrajnim zapletom iz Slovenije ne bodo umaknili.

Švedi ničesar ne prepuščajo naključjem

Ker v švedskem pohištvenem velikanu nič ne prepuščajo naključjem, so se, da bi se izognili dolgotrajnim postopkom razlastitve, odločili, da poiščejo rezervni scenarij. Junija so tako MOL zaprosili za spremembo občinskega prostorskega načrta (OPN), s čimer bi iz določb trenutnega OPN odstranili pogoje za pridobitev uporabnega dovoljenja za odprtje trgovine. Tega pogoja zaradi težav z razlastitvijo zemljišča zdaj ni mogoče izpolniti. Se pravi, da cesta, okoli katere se zapleta, ne bi bila več pogoj za pridobitev dovoljenja. 

Ikea BTC City | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Ikejin predlog sprememb OPN po njihovih trditvah sicer ne spreminja lokacije javne dostopne povezovalne ceste. Ta še naprej ostaja na južni strani bodoče trgovine. Sprememba se nanaša zgolj na povezavo te ceste s Kajuhovo ulico oziroma na rekonstrukcijo obstoječega križišča.

Čakajo na odločitev mestnega sveta

Mestni svet o predlogu Ikee še ni odločal. Z MOL smo nam po objavi članka sporočili, da je sprememba določil možna v postopku sprememb in dopolnitev OPN, če se s prometno študijo in drugimi strokovnimi gradivi dokaže, da so drugačne rešitve sprejemljive s prostorskega, prometnega in okoljskega vidika. Morebitno spremembo dostopnih cest bi bilo treba predhodno preveriti s prometno študijo dostopnosti do Ikee in drugimi vplivi spremembe. Kdaj bodo o Ikeinem predlogu odločali mestni svetniki nam z MOL niso odgovorili.

Znova pa so poudarili, "da pridobitev zemljišč za cesto ni pogoj za Ikeino pridobitev gradbenega dovoljenja, temveč za pridobitev uporabnega dovoljenja, zato bi se gradnja lahko začela že po veljavnem OPN."

V MOL so prepričani, da bo gradnja trgovine stekla v prihodnjem letu.

Ikea
Novice Ikea za pospešitev postopkov gradnje centra v Ljubljani

Če bo njihov predlog občina sprejela in bo postopek hitro končan, bi lahko Ikea gradnjo začela prihodnje leto. V Ikei so ob tem pojasnili, da bosta v primeru sprejema predlagane spremembe za dostop do trgovine uporabljeni dve drugi neposredni dostopni točki v BTC, dokler problem z zemljiščem ne bo razrešen. Ena iz smeri Šmartinske, druga iz smeri Ameriške ceste. Gradnja trgovine bo po zagotovilih Ikee trajala eno leto.

Trenutna tveganja so za Ikeo prevelika, da bi začeli gradnjo

V Ikei bodo namreč za gradbeno dovoljenje zaprosili šele takrat, ko bodo prepričani, da jim bo uspelo izpolniti tudi vse pogoje za pridobitev uporabnega dovoljenja. Kot so pojasnili v Ikei, so tveganja, povezana s trenutnim občinskim prostorskim načrtom, ki pridobitev uporabnega dovoljenja za trgovino pogojuje z vzpostavitvijo povezovalne ceste, zanje previsoka.

Ikea
Novice Ikea izbrala izvajalce gradnje trgovine v Ljubljani

V Ikei so na začetek gradnje že pripravljeni. Pripravljeno imajo vso potrebno dokumentacijo za pridobitev gradbenih dovoljenj, izbrali so že vse gradbene izvajalce, julija pa na zemljišču v celoti končali vsa rušitvena in pripravljalna dela.

Ne spreglejte