Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2022,
15.17

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

3

Natisni članek

Evropska unija Evropska komisija ukrepi inflacija energenti draginja zima

Četrtek, 8. 9. 2022, 15.17

1 leto, 7 mesecev

Ideje Evropske komisije za boj z draginjo energentov brez podpore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

3

mraz zima energetni zemeljski plin draginja | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Po navedbah virov pri EU je malo verjetno, da bi ministri za energetiko držav članic EU na petkovem zasedanju v Bruslju podprli idejo o uvedbi cenovne kapice za ruski plin. Za to se sicer zavzema predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Da bo Evropska komisija v luči naraščajočih cen elektrike predlagala uvedbo cenovne kapice za ruski plin, je predsednica Evropske komisije napovedala v sredo. Pojasnila je, da bodo o sami višini cene plina razpravljali v petek z ministri držav članic, pristojnimi za energetiko.

Vendar pa razprava stalnih predstavnikov članic pri EU na sredinem zasedanju kaže, da je malo verjetno, da bi ministri v petek to idejo podprli, so za STA povedali viri pri EU.

Igor Masten
Novice Ekonomist Masten, kako naj to zimo poskrbim za svojo družino? #intervju

Vsi se strinjajo, da je nekaj treba storiti, vendar ...

Več držav sicer podpira omejevanje cen plina, pri čemer pa se ne strinjajo, kako to storiti. Nekatere bi omejile cene za ves uvoženi plin, in ne zgolj za ruskega, medtem ko Madžarska nasprotuje kakršnikoli omejitvi cen plina. Ta skupaj s Slovaško tudi izrecno nasprotuje uvedbi cenovne kapice samo za ruski plin.

So pa države bolj naklonjene predvsem ukrepanju v podporo podjetjem, ki se zaradi velikih nihanj cen elektrike soočajo z likvidnostnimi težavami.

Kot je v sredo v DZ povedala državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Tina Seršen, je Slovenija predlagala vrsto ukrepov, ki bi preprečila ekstremna nihanja na energetskih borzah in posodobitev pravil trgovanja, ki bodo odsevala pravila na finančnih trgih. Gre za samodejne zaščitne sisteme, s katerimi bi naslovili visoko volatilnost.

Predlagala je tudi zagotovitev likvidnostne podpore vsem udeležencem na evropskem trgu, ki bi bila med državami primerljiva, zato da manjše članice EU ne bi bile v slabšem položaju.

revščina mraz draginja ogenj
Novice Spopad z draginjo: "Kdor bo porabil manj, bo plačal nizko ceno. Kdor pa več ..."

Ideje Slovenije nikogar ne zanimajo

Po neuradnih informacijah si Slovenija prizadeva za to, da bi v času do uvedbe zgoraj omenjenih zaščitnih sistemov uvedli omejitev cen plina in elektrike. Pri tem sicer ni prejela podpore drugih držav članic, so povedali viri pri EU.

Članice se večinoma strinjajo tudi glede omejitev dobičkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. To velja tudi za ukrepanje za manjšo porabo elektrike, vendar pa se ne strinjajo z napovedjo predsednice Evropske komisije, da bi bilo znižanje obvezno.

evro denar
Novice Svet ECB obrestne mere dvignil za 0,75 odstotne točke
Ne spreglejte