Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2023,
14.05

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

ECB Banka Slovenije Boštjan Vasle

Petek, 13. 10. 2023, 14.05

6 mesecev, 3 tedne

Guverner Banke Slovenije: Za zdaj kaže, da nadaljnji dvigi obrestnih mer ne bodo potrebni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Boštjan Vasle | Glede na trenutno sliko naslednji dvigi obrestnih mer po oceni Vasleta ne bodo potrebni. | Foto STA

Glede na trenutno sliko naslednji dvigi obrestnih mer po oceni Vasleta ne bodo potrebni.

Foto: STA

Težišče razprave v svetu ECB se po besedah guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta premika od tega, ali bodo potrebni dodatni dvigi osrednjih obrestnih mer v evrskem območju, na to, kako dolgo bo ECB ohranila doseženo raven obrestnih mer. "Za zdaj kaže, da naslednji dvigi ne bodo potrebni," je dejal v pogovoru za STA.

Vasle je ob robu letnega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Marakešu v Maroku spomnil, da je svet Evropske centralne banke (ECB) v nekaj več kot letu dni močno dvignil obrestne mere v območju skupne evropske valute in po njegovih besedah "kaže, da smo z višino dosegli raven, ki pomembno vpliva na umirjanje inflacije".

Glede na trenutno sliko tako naslednji dvigi po njegovi oceni ne bodo potrebni, meni pa, da bo morda treba narediti dodatne korake pri umiku presežne likvidnosti v finančnem sistemu, ki je posledica več kot desetletja ukrepov za odkupovanje vrednostnih papirjev, s katerimi se je ECB odzivala na nizko inflacijo in druga tveganja po zadnji finančni in gospodarski krizi ter na dolžniške težave nekaterih evrskih držav. "S tem se člani sveta ECB trenutno precej ukvarjamo," je dejal.

Rast cen se je umirila, a ostaja nejasnost glede prihodnjih gibanj 

Čeprav inflacija ob umirjanju gospodarske rasti ostaja glavni izziv za večino razvitega sveta, pa podatki kažejo, da se je rast cen v zadnjih mesecih pomembno umirila. A istočasno po Vasletovih besedah ostaja velika nejasnost glede prihodnjih gibanj.

Glede inflacije je guverner izpostavil še potrebo po usklajenosti različnih ekonomskih politik. Medtem ko je denarna politika od lani skoraj v celoti obrnila smer delovanja, fiskalne politike ostajajo ekspanzivno naravnane že četrto leto zapored, je opozoril.

Če ne bo usklajenosti med denarno in javnofinančno politiko, bo to njegovih besedah vplivalo na inflacijo. Proces umirjanja rasti cen bo počasnejši in na koncu dražji, učinek se lahko pokaže tudi pri ceni zadolževanja držav. "Usklajenost politik in vrnitev fiskalne politike v položaj, ko se bo pravilno odzivala na gospodarski cikel, je zato izjemno pomembna," je povedal.

Dotaknil se je tudi trenutne precejšnje razlike med stopnjami inflacije v celotnem evrskem območju in Sloveniji. V tem trenutku je to, kot je spomnil, še posledica različnih časovnic slovenskih ukrepov proti draginji (npr. na področju cen energije), a za prihodnja gibanja je po njegovem prepričanju zelo pomembno, da pazimo, kaj se bo dogajalo s plačami in kakšna bo naravnanost fiskalne politike.

"Ta dva dejavnika bi nas lahko, če ne bomo previdni, privedla v to, da bo inflacija v Sloveniji dlje časa ostala višja kot v evrskem območju, tako da je ne bo mogoče brzdati z ukrepi skupne denarne politike, saj je ta naravnana na povprečje območja z evrom," je opozoril.

Bančni sistem v Sloveniji in območju evra ostaja stabilen 

Glede bančnega sistema v območju evra in Sloveniji je Vasle dejal, da ostaja stabilen. Pri tem se zaveda, da je pomemben del te stabilnosti in dobrih rezultatov bank posledica trenutnega okvirja denarne politike in ugodnih obrestnih gibanj ob še vedno visoki presežni likvidnosti.

Je pa, tako pravi guverner, veliko vprašanje, kakšen bo razvoj dogodkov bolj na srednji rok. Negotovost je povezana s tem, kako bodo nove razmere višjih obrestnih mer in postopno manjše presežne likvidnosti sprejeli finančni trgi, kako se bodo odzvala podjetja, prebivalstvo, kako se bodo spreminjali naložbeni portfelji. "To je potencialna negotovost za banke," je dejal.

Letošnje letno zasedanje IMF in Svetovne banke po Vasletovih pojasnilih poteka v luči dveh pomembnih sporočil. Prvo se nanaša na gospodarske razmere v svetu. Tokratna napoved IMF in spremljajoča pojasnila ne prinašajo bistveno drugačnega sporočila kot spomladi.

"Gre za potrditev tega, da se gospodarska rast umirja, a hkrati na globalni ravni ostaja razmeroma dobra," je strnil. Rast se hitreje umirja v razvitih državah, tudi in predvsem v evrskem območju, razvijajoče se države pa ohranjajo tempo rasti.

Drugo sporočilo pa se po guvernerjevih besedah nanaša na dodatno kompleksnost gospodarskih in geopolitičnih razmer. Zaznamujeta jih dva spopada, ruska agresija na Ukrajino in ponovna zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu.

Trenutno največja tveganja tako po Vasletovi oceni izhajajo prav iz geopolitičnega okvirja. "Spopad na Bližnjem vzhodu ima vedno velik potencial, da se prelije na finančne trge, v gibanje cen energentov in drugih surovin, to pa je lahko zelo nevarno pred začetkom zime," je posvaril.

Boštjan Vasle
Novice Vasle o nadaljnjih korakih ECB
Boštjan Vasle
Novice Vasle: Denarna politika bo restriktivna do znižanja inflacije
Paschal Donohoe
Novice Finančni ministri EU za nadaljnjo krepitev odpornosti evropskih bank
Ne spreglejte