Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2023,
9.26

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

gospodarska rast inflacija ECB Umar Boštjan Vasle

Petek, 16. 6. 2023, 9.26

10 mesecev, 3 tedne

Vasle o nadaljnjih korakih ECB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Boštjan Vasle | Odločanje na seji sveta ECB so zaznamovale najnovejše gospodarske napovedi, je izpostavil guverner BS Boštjan Vasle. | Foto Ana Kovač

Odločanje na seji sveta ECB so zaznamovale najnovejše gospodarske napovedi, je izpostavil guverner BS Boštjan Vasle.

Foto: Ana Kovač

Svet ECB je ob visoki inflaciji in upoštevanju najnovejših napovedi vnovič zvišal obrestne mere in potrdil zaključek ponovnega investiranja zapadlih glavnic v okviru APP. Tudi prihodnji ukrepi bodo usmerjeni v približevanje ciljni inflaciji, vsi koraki pa bodo še naprej odvisni od aktualnih razmer, poudarja guverner banke Slovenije Boštjan Vasle.

"Tudi s prihodnjimi odločitvami bomo zagotavljali nivo obrestnih mer za dovolj restriktivno denarno politiko, da se bo inflacija v doglednem času približala našemu cilju. Vsakokratni koraki pa bodo, kot sedaj, odvisni od aktualnih razmer, zlasti od ekonomskih in finančnih podatkov, gibanja osnovne inflacije ter jakosti učinkovanja naših ukrepov," je odločitev sveta Evropske centralne banke (ECB) v današnjem sporočilu za javnost pospremil Boštjan Vasle.

Svet ECB je v četrtek že osmič zapored zvišal osrednje obrestne mere za območje evra, ob tem se je drugič zapored odločil za nekoliko nižji dvig, za 0,25 odstotne točke. Prav tako je potrdil maja najavljeno odločitev, da z reinvestiranjem zapadlih glavnic v okviru programa odkupovanja dolžniških vrednostnih papirjev (APP) zaključijo z začetkom julija.

Gospodarska aktivnost se bo postopno krepila

Odločanje na seji sveta so, kot je izpostavil Vasle, zaznamovale najnovejše gospodarske napovedi. Skladno z njimi se bo gospodarska aktivnost v območju evra po letošnji skromni rasti v prihodnjih dveh letih postopno krepila. Inflacija se bo po napovedih ECB postopoma znižala in se ob koncu napovednega obdobja približala ciljni vrednosti dveh odstotkov. Povišana bo ostala tudi osnovna inflacija.

Evropska centralna banka, ECB
Novice Rekordni niz zaostrovanja denarne politike se nadaljuje

"Ob upoštevanju visoke osnovne inflacije, novih napovedi in jakosti prenosa ukrepov denarne politike smo se člani sveta ECB odločili za nadaljnje ukrepanje," je danes zapisal Vasle.

Gospodarska rast v evrskem območju bo tako letos po napovedih centralne banke 0,9-odstotna, v 2024 in 2025 pa se bo ob pozitivnih učinkih nižje inflacije, izboljšanju razmer v svetovnih trgovini ter postopni krepitvi realnih dohodkov gospodinjstev okrepila na 1,5 oz. na 1,6 odstotka.

Inflacija se bo v napovednem obdobju zmanjševala, pri čemer pa bo po letošnji močni umiritvi rasti cen energentov in hrane osnovna inflacija postala glavni dejavnik rasti cen. Inflacija bo v povprečju letošnjega leta 5,4-odstotna, v 2024 in 2025 pa se bo tudi zaradi naraščajočih dezinflacijskih učinkov ostrejše denarne politike nadaljnje zmanjšala na tri oz. 2,2 odstotka.

UBS v Frankfurtu
Novice Je to najbolj nevarna banka na svetu?

Na finančnih trgih smo priča umirjenemu vzdušju in posledično nizki volatilnosti, je v sporočilu še navedel Vasle. V tej luči ostajajo kreditne premije in stroški zadolževanja na kapitalskih trgih razmeroma stabilni. Zahtevane donosnosti državnih obveznic v evrskem območju so od majskega zasedanja nekoliko porasle.

Ne spreglejte