Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 3. 2012,
10.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gorenje Revoz Krka

Ponedeljek, 19. 3. 2012, 10.05

7 let, 2 meseca

Gorenje največji izvoznik, sledita Revoz in Krka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skupina Gorenje je bila v letu 2011 največji slovenski izvoznik. Lani je tako velenjski proizvajalec bele tehnike prehitel Revoz, ki je bil izvozni prvak vseh 18 zaporednih let.

Na tretjem mestu sledi novomeški farmacevt Krka, navaja Delo v prilogi Posel&Denar v pregledu največjih izvoznikov. Skupina Gorenje je lani izvozila za 1,18 milijarde evrov bele tehnike, medtem ko je vrednost izvoza hčerinskega podjetja francoskega Renaulta znašala 1,10 milijarde evrov, Krke pa 973,8 milijona evrov.

Med desetimi največjimi izvozniki tudi Kolektor in Impol Do 10. mesta sledijo Holding Slovenske elektrarne (778,4 milijona evrov), skupina Sij Slovenska industrija jekla (653,2 milijona evrov), skupina Impol (434,3 milijona evrov), Cimos (396,2 milijona evrov), koncern Kolektor (356,8 milijona evrov), BSH Hišni aparati (276,8 milijona evrov) in Hella Saturnus (256,6 milijona evrov).

Manjši izvoz v Revozu je tudi posledica manjše proizvodnje Revoz je prvo mesto izgubil zaradi 15 odstotkov manjšega izvoza, ki je bil tudi posledica manjše proizvodnje. Skupina Gorenje pa je izvoz lani povečala za 5,6 odstotka, Krka pa za skoraj 14 odstotkov.

Levji delež izvoza gre v EU Podjetja z lestvice, ki jo je objavilo Delo, so lani skupaj dosegla 11,4 milijarde evrov izvoza, njihovega izvoza v EU pa je bilo 8,6 milijarde evrov, na trgih nekdanje Jugoslavije so dosegla dobro milijardo evrov izvoza, na tretjih trgih, ki vključujejo tako trge nekdanje Sovjetske zveze kot vse druge, pa so podjetja dosegla 1,7 milijarde evrov izvoza. Za leto 2012 ta podjetja načrtujejo 11,7 milijarde evrov izvoza, kar je okvirno tri odstotke več kot lani.

Časniku pri zbiranju podatkov za lestvico ni uspelo pridobiti podatkov za vrsto podjetij, ki v minulih letih na tej lestvici niso manjkala. Nekatera podjetja se ukvarjajo s solvenčnimi težavami, veliko je tudi takih, ki niso želela poslati podatkov o njihovem izvozu.

Ne spreglejte