Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 10. 2012,
10.55

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Financial Times

Ponedeljek, 22. 10. 2012, 10.55

4 leta, 5 mesecev

Financial Times: Največji poraženec izdaje slovenskih obveznic je EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pretekli petek je Slovenija uspešno izdala dolarske obveznice, za katere je veliko povpraševanja. Blog Financial Timesa kot največjega poraženca pri vsem tem vidi EU.

Robin Wigglesworth se je v svojem blogu na spletni strani Financial Timesa razpisal o odkupovanju slovenskih obveznic. Zapisal je, da Slovenija, sicer lepa država, išče investitorja za dolgotrajno razmerje. Od svojega partnerja zahteva, da je dojemljiv za bančno krizo, hkrati pa mora imeti rad sprehode ob jadranski obali.

Slovenija je namreč v petek stopila na trg z obveznicami v vrednosti 2,25 milijarde ameriških dolarjev in ne v evrih, kot bi bilo pričakovati, glede na to, da je Slovenija članica evrskega območja. Pojavljajo se govorice, da naj bi Slovenija zaprosila za sveženj pomoči, na kar je že julija namigoval Janez Janša, ko je povedal, da bo Slovenija morala po poti Grčije. Vendar so bila njegova namigovanja namenjena predvsem temu, da bi opozicijske stranke podprle njegov predlog o ukrepih za stabilizacijo javnih financ.

Investitorji iz držav v razvoju lačni investicij Slovenija išče investitorja iz držav v razvoju, pri tem pa Robin Wigglesworth pravi, da "trgi držav v razvoju želijo svoje kupe investicijskega denarja vložiti kamorkoli."

Wigglesworth piše, da so slovenski dolgovi sicer obvladljivi, saj znašajo približno polovico BDP-ja, vendar ima Slovenija visok proračunski primanjkljaj in velike težave s svojimi bankami. Zanimanje za slovenske obveznice pa je veliko, saj je bilo povpraševanje tujih investitorjev tako veliko, da bi za slovenske obveznice skupaj odšteli 11 milijard ameriških dolarjev.

Razmere na evropskih trgih so slabe "Največji poraženec pri vsem tem pa je evrsko območje. Dejstvo, da se morata Evropska unija (EU) in evrska država po pomoč zateči na trge držav v razvoju, kaže na to, kako slabe so postale razmere na evropskih trgih," je še zapisal Robert Wigglesworth.

Slovenija je sicer v petek izdala svoje prve dolarske obveznice, za katere je bilo precej povpraševanja, čeprav bo Slovenija morda v prihodnosti potrebovala pomoč EU-ja. Z izdajo desetletnih dolarskih obveznic je Slovenija pridobila 2,25 milijarde dolarjev (okoli 1,72 milijarde evrov) svežega kapitala z zahtevano donosnostjo 5,7 odstotka, piše Wall Street Journal, ki vidi prodajo obveznic kot pomemben preizkus slovenske vlade.

Slovenija kot ena bolj problematičnih držav evrskega območja Pretekli mesec je sicer slovenski minister za finance Janez Šušteršič dejal, da bo država potrebovala mednarodno pomoč, če ne bo več sposobna še naprej financirati proračuna z izposojanjem na mednarodnih trgih, še piše Wall Street Journal.

Kljub temu imajo nekateri investitorji zadržke o državi, saj je Slovenija v recesiji s slabimi dolgovi, kar se kaže v poslovanju bank. "Zame je Slovenija ena najbolj problematičnih držav v evrskem območju. Njihove politične razmere so problematične, njihov bančni sistem je zmešnjava," je prepričan menedžer Viktor Szabo iz podjetja Aberdeen Asset Management. S tem, ko je izdala desetletne obveznice in jih pozneje spremenila v evre, si je zagotovila cenejše financiranje, hkrati pa si je zagotovila tudi ugodnejšo obrestno mero, je prepričan David Spegel.

Ne spreglejte