Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
14.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

denar milijarder

Petek, 25. 4. 2014, 14.28

7 let, 2 meseca

Devet problemov, ki bi jih morali rešiti, da bi postali milijarderji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lahko poskusite z izumom tablete, ki bi odpravila odvečne kilograme, ali poiščete načine, s katerimi bi pridobivali poceni sončno energijo. Milijarde so zagotovljene.

Velik izziv in priložnost za konkreten zaslužek ni iskanje rešitev za težave, ki so že bile odpravljene. Če bi poiskali rešitev za težave, zaradi katerih so na primer inženirji zbegani že več desetletij, pa bi vam sekira zagotovo padla v med.

Business insider je poiskal nekaj predlogov. Če rešite naslednje izzive, lahko zaslužite milijarde.

1. Brezžična energija Zaradi vse večjih zmogljivosti sodobnih elektronskih napravic te porabijo tudi vedno več energije, zato je skoraj nemogoče, da bi bili več kot dve uri oddaljeni od vira napajanja. Nekateri bi pomislili, da je rešitev v zmogljivejših baterijah, vendar to ni rešitev, ki bi bila vredna milijardo dolarjev. Ključ do uspeha bi bila najti načine za večjo učinkovitost drugih delov naprav in v tem, da bi energijo dobili od stvari, ki so okoli nas. Inženirji na univerzi v Washingtonu med drugim trenutno ugotavljajo, kako bi lahko obstoječa oddajanja televizijskih in mobilnih naprav spremenili v vir energije. "Ta nova tehnika bi omogočala komunikacijo povsod, kjer bi naprave lahko komunicirale med seboj, tudi na primer na lokacijah, kjer je bilo to prej povsem nemogoče," so pojasnili inženirji.

2. Internet povsod Vsi bi se strinjali, da je to prioriteta. Vzpostaviti internetno omrežje tudi v najbolj oddaljenih delih sveta. Strokovnjaki, ki se s tem že ukvarjajo, pojasnjujejo, da je mogoče, da bi ustvarili nekakšne balone, ki bi po vsem svetu leteli s pomočjo stratosferskega vetra in bi vsem zagotavljali dostop do interneta.

3. Poceni in prilagodljiva sončna energija Mogoče smo že zelo blizu temu, da bi zmanjšali stroške surove sončne energije. Avstralski znanstveniki namreč menijo, da bi jim lahko s poceni sončnimi celicami uspelo zmanjšati stroške za 75 odstotkov, kar bi pomenilo, da bi plačali deset centov za en vat. Material, s katerim bi to dosegli, so uporabljali za eksperimente že pred nekaj časa, vendar takrat niso razmišljali o uporabnosti za omenjeno področje. Gre za perovskite – mineral kalcijev titanat (CaTiO3)

4. Čisti premog Termoelektrarne na premog že nekaj časa spadajo med največje sovražnike ozračja, kar zadeva izpuste toplogrednih plinov. Rešitev, o kateri smo že lahko slišali pred leti in naj bi izpuste ogljikovega dioksida v ozračje konkretno zmanjšala, je t. i. tehnologija zajemanja in skladiščenja ogljika (CCS oziroma carbon capture and storage). Vendar pa ta rešitev še daleč ni popolna.

5. Tableta, s katero bi dejansko lahko izgubili kilograme Sveti gral sodobne družbe in verjetno še eden, ki bi se lahko izkazal za nemogočega. Nekaj poskusov v to smer je že bilo. Med drugim so znanstveniki kajenje marihuane povezali s pospešenim delovanjem metabolizma in ugotovili, da bodo v prihodnosti idealne shujševalne tablete vsebovale ravno marihuano. Poskuse so že izvajali na laboratorijskih miših in rezultati so bili obetavni.

6. Poceni razsoljevanje Pomanjkanje vode je eden izmed najbolj perečih vprašanj. Rešitev bi bila razsoljevanje, vendar se je do zdaj gradnja obratov izkazala za drago in neučinkovito. Mogoča alternativa bi bila razsoljevanje s pomočjo sončne energije.

7. Zaznava in napovedovanje večjih vremenskih in naravnih dogodkov Ob vsaki naravni katastrofi se sprašujemo, ali bi lahko to vedeli že prej in do kakšne mere sploh lahko napovemo določen vremenski pojav. Gre za zelo kompleksno težavo, zaradi katere so razdeljeni tudi strokovnjaki. Do zdaj še nikomur na primer ni uspelo, da bi do dneva natančno napovedal potres. V Sloveniji sicer Agencija RS za okolje izda različna opozorila. To pomeni, da se do določene mere lahko predvidi, kolikšne so možnosti, da bodo zaradi obilnih padavin nastale poplave ali pa bo določeno območje prizadela toča.

Manjkajo pa predvsem natančne napovedi, ki bi predvidele katastrofalne dogodke, ki bi se jim lahko, če bi vnaprej vedeli, kaj nas bo doletelo, morda lahko izognili ali vsaj omilili njihove posledice. Ekstremnih vremenskih pojavov je vse več, odgovorov pa ni. Se sploh lahko postavimo ob bok naravi?

8. Gesla, v katera ne more vdreti nihče Praktično ne obstajata geslo ali požarni zid, ki ju hekerji, strokovnjaki na tem področju, ne bi mogli zaobiti. Inženirji sicer izpopolnjujejo to področje in iščejo načine, kako bi hekerje razorožili. Med drugim tako želijo, da bi vaš pametni telefon ali drugo elektronsko napravo spremenili v računalniški "avtoključ".

9. Smrt Za projektom Calico stoji ekipa, ki se ukvarja s iskanjem načinov, ki bi upočasnili staranje. V tej ekipi je tudi biofizičarka Cynthia Kenyon, ki je s svojimi eksperimenti ustvarila gliste, ki so bile, če bi jih primerjali s človeškimi leti, stare 80 let, videti pa so bile, kot bi bile 40, in tudi obnašale so se tako. Verjetno kaj takšnega za ljudi še dolgo ne bo mogoče, je pa to zagotovo področje, ki ga bodo raziskovali številni znanstveniki.

Ne spreglejte