Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2020,
11.30

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

tovarna delavci Koronavirus

Sreda, 4. 3. 2020, 11.30

4 leta, 2 meseca

Delodajalci zaradi koronavirusa znova pozvali k takojšnjemu ukrepanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Fiat Chrysler tovarna v Kragujevcu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) je danes ministrstvo za gospodarstvo zaradi vse večjega negativnega vpliva novega koronavirusa znova pozvalo k nujnemu sklicu strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno gospodarsko okolje, v katerem sedijo predstavniki vseh interesnih gospodarskih organizacij. Pričakujejo takojšnjo pripravo ukrepov.

Revoz Clio
Avtomoto Koronavirus ohromil tudi Revoz

Vpliv širjenja koronavirusa iz Kitajske v Evropo oziroma države v soseščini se je intenziviral, so v Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) zapisali v sporočilu za javnost. Posledice se po njihovih besedah ne odražajo več le v podjetjih, ki so močno vezana na kitajski trg, temveč v vseh gospodarskih dejavnostih, piše STA.

Ministra Počivalška pozvali k ukrepanju, a niso dobili nobenega odgovora

"Posledice se kažejo v drastičnem upadu poslovanja, v nekaterih dejavnostih celo v ničelnem poslovanju," so opozorili in dodali, da dnevno prejemajo pozive članov k takojšnjemu ukrepanju. V mnogih podjetjih so namreč že prisiljeni k odpuščanju zaposlenih, so izpostavili.

V ZDS so sicer v želji po ustrezni izmenjavi informacij in pripravljenosti na spopadanje s posledicami za celotno gospodarstvo poziv k nujnemu sklicu strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pozvali že 25. februarja, a z ministrstva niso dobili nobenega odgovora.

Nemčija, delo, tovarna, Mercedes Benz | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zdaj so zato znova pozvali k takojšnji pripravi ukrepov v sodelovanju s socialnimi partnerji. "Ob tem smo že predlagali ukrepe v smeri subvencioniranja čakanja na delo in subvencioniranja krajšega delovnega časa ter omilitev vseh zakonskih pogojev za delo na daljavo oziroma delo od doma," so spomnili. Ukrepe je treba, če se želi podjetjem in zaposlenim omogočiti preživetje, aktivirati takoj, so prepričani.

Počivalšek se je sicer pred desetimi dnevi sestal z direktorji nekaterih podjetij, po sestanku pa dejal, da izbruh koronavirusa na slovensko gospodarstvo še nima večjega vpliva, a se ponekod pojavljajo težave. Hkrati je pojasnil, da država že razmišlja o ukrepih, na primer o subvencioniranju čakanja na delo. Ob tem je poudaril, da morajo morebitni ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga, še navaja STA.

Marjan Trobiš
Novice V Boxmarku odpustili 157 zaposlenih, na odpoved jih čaka še 130 #video
Ne spreglejte