Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2011,
11.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tovarna vozil Maribor orožje

Torek, 2. 8. 2011, 11.19

7 let, 2 meseca

Bo orožje obudilo TVM?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Neodvisni sindikat Slovenije (NSS) in nekdanji delavci Tovarne vozil Maribor (TVM) so prepričani, da bi lahko z nekaj pomoči oživili slovensko obrambno industrijo in tako tudi rešili TVM.

Predsednik NSS Rastko Plohl, Zlatko Razboršek, ki je tri desetletja delal v Tamu in je eden od očetov prvega slovenskega traktorja, in Vladimir Pajek, ki je v Tamu delal 20 let, so se s to idejo obrnili na ministrstvo za obrambo in ministrica Ljubica Jelušič jim je prisluhnila. MORS: Kupovali bomo, če bodo najugodnejši "V petkovem razgovoru smo ministrstvu za obrambo pojasnili, kakšne so bile kapacitete Tama v preteklosti in reference podjetja, ki so jih s trženjem svojih proizvodov ustvarili v mednarodnem okolju. Na sestanku so predstavniki Tama tudi prestavili, da imajo še vedno znanja in izkušnje, na podlagi katerih bi lahko proizvajali določene proizvode za naše potrebe," je povedal namestnik direktorja direktorata za logistiko na MORS mag. Marko Grubar. Grubar zagotavlja, da je Jelušičeva izrazila podporo nacionalni obrambni industriji, vendar hkrati opozorila, da proizvode kupujejo od na razpisu izbranega najugodnejšega ponudnika.

"Usmerite se v tujino" "Glede ponovne vzpostavitve proizvodnje v Tamu, ki bi seveda morala bistveno presegati proizvode obrambne industrije, bi bilo treba opraviti predvsem razgovore na ministrstvu za gospodarstvo, saj ministrstvo za obrambo ni pristojno za vprašanja, ki se nanašajo na gospodarsko dejavnost," je izpostavil Grubar.

Na MORS dodajajo, da jim rebalansi proračunov bistveno zmanjšujejo sredstva. Zato bodo morala biti "podjetja, ki bi se ukvarjala s proizvodi na področju obrambe in varnosti, usmerjena predvsem v tujino, saj potrebe ministrstva za obrambo nikakor ne bodo zadostne".

Ministrstvo za gospodarstvo še ne ve nič Uradno so se dogovorili, da bo MORS na Grozd obrambne industrije (GOIS) posredoval dopis, v katerem bodo predlagali organizacijo posveta o obrambni industriji v Republiki Sloveniji.

Z dokumentom bodo seznanili tudi ministrstvo za gospodarstvo, ki pa trenutno o tovrstnih aktivnostih ne ve še nič. Edini, ki je na GOIS pristojen za dajanje izjav o tem, direktor Jože Rener, pa je na dopustu.

Veliko neznank Plohl je dejal, da na sestanku niso iskali obljub, ampak je šlo za začetek zbiranja podpore: "Če želimo te projekte spraviti v življenje, potrebujemo čim večjo podporo vlade, javnosti in gospodarstva."

Plohl je dejal, da so med nekdanjimi delavci Tama strokovnjaki, ki bi lahko delali vojaška vozila. "Nekoč je bila Slovenija med vodilnimi na svetu pri razvoju nekaterih tehnologij. Še danes imamo znanje in stroko in zdaj je treba to zbrati, izdelovati končne izdelke in jih prodajati. Dolgoročen projekt je, da Slovenijo postavimo tja, kjer je nekoč že bila," je povedal.

V podrobnosti, kje bi dobili kapital, kako naj bi zagnali proizvodnjo v TVM, kakšna vozila bi proizvajali in katera podjetja poleg TVM bi sodelovala, se Plohl ni želel spuščati.

Pavček ne komentira Zdenko Pavček, direktor in lastnik Viator & Vektorja, ki je večinski lastnik TVM, je komentar zavrnil, stečajna upraviteljica TVM Alja Markovič Čas pa danes ni bila dosegljiva. Zadnja javna informacija v zvezi s TVM je bila, da jo namerava pod svoje okrilje vzeti nizozemski proizvajalec električnih vozil DuraCar. Najprej naj bi ga Nizozemci za leto dni vzeli v najem in zaposlili nekdanje delavce, pozneje pa ga tudi odkupili, je sredi julija dejala Alja Markovič Čas.

Ta zamisel ni skladna z oživitvijo, ki jo ima v mislih NNS. Katera je aktualnejša, nam ni uspelo preveriti.

Ne spreglejte