Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 12. 2013,
12.34

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

crowdfunding bitcoin množično financiranje bančništvo

Sreda, 18. 12. 2013, 12.34

5 mesecev, 1 teden

Bitcoin, crowdfunding … Bosta spremenila bančništvo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Virtualna valuta bitcoin ni edina inovacija, ki bi morala "skrbeti" bančnike. Množično financiranje (crowdfunding) postaja vse bolj razširjeno in bi lahko premešalo ekonomske karte.

Spletne platforme za množično financiranje (inovativnih) projektov, kot je na primer Kickstarter, vse bolj pridobivajo na pomenu. Samo v Veliki Britaniji se je v letih 2012 in 2013 trgovanje na tovrstnih platformah glede na leto prej skoraj podvojilo. Raziskava, ki sta jo opravili univerzi v Cambridgeu in Berkleyju, je pokazala, da so tovrstni posredniki za financiranje projektov v iztekajočem se letu v Veliki Britaniji obrnili že prek milijarde funtov kapitala.

Iz obrobja med osrednje vire financiranja? "Podatki vse bolj kažejo, da naš sektor prehaja iz obrobne, alternativne oblike k vse bolj razširjeni, moderni različici financiranja poslovnih idej in projektov," poudarja Julia Groves iz britanskega združenja za crowdfunding UKCFA.

"Množično zbiranje sredstev predstavlja veliko vrednost v času, ko so potrebe po kapitalu velikanske, banke pa pogosto nerade posojajo sredstva," meni Grovesova, ki ob tem dodaja, da se z vse večjo prepoznavnostjo crowfundinga na Otoku obeta tudi nova regulacija. "Prihodnost našega modela financiranja je svetla in obeta, da bo spremenila bančništvo."

Tečaj spletne valute bitcoin v (ne)milosti vlad in regulatorjev? Trenutno pa se nekoliko slabše godi še eni novosti, ki bi lahko preobrazila svetovni bančni sektor. Internetna valuta bitcoin je namreč že drugič v kratkem času doživela precejšen padec vrednosti, saj jo je norveška vlada označila za obdavčljivo premoženje in ne za novo vrsto denarja. Skoraj istočasno je tudi Danska svoje državljane posvarila pred nevarnostim elektronskih valut, a jim obenem zagotovila, da njihove uporabe ne bo omejevala. Pred tem ji je udarec prizadejala še Kitajska, ki je finančnim inštitucijam prepovedala uporabo "elektronskih kovancev".

Evropska bančna agencija je sicer pred dnevi izdala opozorilo pred trgovanjem z bitcoini. Kot svarijo, se namreč dogajajo velika nihanja v vrednosti te virtualne valute, regulacija je pomanjkljiva, obstajajo pa tudi tveganja, da se na ta način pere denar.

Ne spreglejte