Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
8.02

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Inštitut za neodvisnost

Natisni članek

naložbe države advertorial bitcoin kriptovalute

Sreda, 24. 2. 2021, 8.02

2 meseca, 2 tedna

5 najpogostejših napak pri investiranju v kriptovalute

Vsebino omogoča Inštitut za neodvisnost
Inštitut Kripto | Določenim kriptovalutam se je vrednost v zadnjem letu zelo povečala. Digitalna revolucija je tako zdaj vedno bolj prisotna tudi ekonomsko, politično in socialno.

Določenim kriptovalutam se je vrednost v zadnjem letu zelo povečala. Digitalna revolucija je tako zdaj vedno bolj prisotna tudi ekonomsko, politično in socialno.

Ni dvoma, da kriptovalute ostajajo pomemben del digitalne sedanjosti in prihodnosti. Če želite uspešno investirati vanje, potrebujete ustrezno znanje in prave informacije. Preverite, katerih pet najpogostejših napak naredijo vlagatelji pri investiranju v kriptovalute. 

Leta 2008 je bilo za kriptovalute prelomno leto, saj je tedaj luč sveta ugledal bitcoin, predstavljen kot novi elektronski denar. Denar, ki je popolnoma decentraliziran in deluje brez zaupanja vrednih tretjih oseb.

Danes lahko spremljamo, kako ta samostojna decentralizirana tehnologija ponuja neustavljivo in globalno dostopno alternativo sodobnim centralnim bankam in centraliziranemu finančnemu sistemu.

Kriptovalute zaradi svoje "mladosti" še vedno ponujajo zgodovinsko priložnost, saj prestavljajo pozitiven odmik suverenosti, neodvisnosti in svobode od vlad in držav v roke posameznikom. Kot vse ostale priložnosti, tudi kriptovalute prinašajo določena tveganja.

Rast cen kriptovalut v zadnjem obdobju privlači vedno več novih investitorjev

Rast cen kriptovalut v zadnjem letu nedvomno privlači vedno več novih in novih investitorjev. Za razliko od leta 2017 pa tokrat na trg vstopajo tudi večji igralci – velika podjetja in institucije.

Hkrati z eksponentnim razvojem tehnologije se globalno premikamo tudi proti regulaciji trga in potencialnim predlogom za obdavčitev. Ko bo tako, lahko pričakujemo še več dodatnega kapitala s strani institucionalnih vlagateljev, ki za svoje investicije potrebujejo reguliran trg.

Uspešne investicije v kriptovalute so sicer lahko povezane tudi s srečo, a bolj pomembna dejavnika za dolgoročno uspešnost na tem trgu sta dobro znanje in disciplina!

Iz zgodovine gibanja cen kriptovalut lahko ugotovimo, da omenjeni trg s seboj prinaša tako znana kot tudi neznana tveganja, ki lahko precej negativno vplivajo na vaše investicije. Ravno zato je izjemnega pomena, da se pred investicijo podučite in pridobite potrebne informacije ter tako ne ponovite najpogostejših napak, ki jih nepoučeni vlagatelji vztrajno ponavljajo.

1. Ne veš natančno, v kaj investiraš!

Tehnologija, ki je v ozadju, in kriptovalute predstavljajo popolnoma sveže tehnološke razsežnosti. Ravno ta izjemna tehnologija od vsakega investitorja zahteva, da mora razumeti ozadje, priložnosti in pasti.   | Foto: Tehnologija, ki je v ozadju, in kriptovalute predstavljajo popolnoma sveže tehnološke razsežnosti. Ravno ta izjemna tehnologija od vsakega investitorja zahteva, da mora razumeti ozadje, priložnosti in pasti.

Glede na poplavo različnih kriptovalut je treba znati oceniti projekt, ki ima dobro prihodnost, sicer lahko ostanemo pozicionirani na neki kriptožeton, ki se nikamor ne premakne, nima potenciala ali pa je bil celo namenjen prevari in kratkoročnemu zaslužku izdajateljev.

Veliko vlagateljev napačno enači kriptovalute z delnicami. Pomembna razlika med obema je ravno poznavanje reguliranega in nereguliranega trga, in tudi v lastništvu. Če imate delnice, ste solastnik nekega podjetja, pomeni, da lahko na ta račun dobite tudi dividende, kriptovalute namreč tega ne omogočajo. Vedeti morate tudi to, da lahko ima podjetje, ki izda kriptovaluto, zelo pozitiven dobiček, a nima nobene koristi za tiste, ki so to kriptovaluto kupili.

Preprosto, podjetje lahko ima odlične poslovne rezultate, vrednost njihove kriptovalute pa lahko izgublja. Preden se podate v investicijo določene kriptovalute, opravite domačo nalogo in se pred investiranjem podučite v stilu "Know your investment!"

Več o kriptovalutah boste izvedeli na brezplačnem webinarju, na katerega se lahko prijavite tukaj.

2. Nepoznavanje varnostnih mehanizmov

Velja si zapomniti, da mora biti varnost pri investiranju v kriptovalute na prvem mestu!  | Foto: Velja si zapomniti, da mora biti varnost pri investiranju v kriptovalute na prvem mestu!

Ravno prednost kriptovalut, predvsem njihova decentraliziranost, je hkrati lahko tudi največja težava za vlagatelje. Ker trg ni reguliran, je odgovornost za varnost na vsakem posamezniku. Na nereguliranem trgu se za napačne transakcije ali izgubo kriptovalut nimamo ne komu ne kam pritožiti.

Preden začnete kupovati, poskrbite za varnost:

  • vedno uporabljajte varnostno dvojno verifikacijo,
  • kodo za verifikacijo vedno hranite stran od vstopnih podatkov,
  • kriptovalute hranite v "hladni shrambi" in ne na borzi,
  • za dostop do borze vedno uporabljajte shranjene povezave,
  • nikomur ne zaupajte vstopnih podatkov in ostalih ključev.

Kriptovalute so povsem digitalne, zato morate dobro poznati osnove tehnologije, saj boste le tako razumeli, kaj pomeni varnost. Hekerji nikoli ne počivajo in predstavljajo največjo grožnjo, da lahko v celoti ostanete brez sredstev.

Zapomnite si tudi to: varna je naložba samo takrat, ko je varno shranjena!

Več o varnosti boste izvedeli na brezplačnem webinarju, na katerega se lahko prijavite tukaj.

3. Neupoštevanje razpršitve in alokacije svojih investicij

Če stavite na enega konja, vam lahko to prinese bajne zaslužke, vendar pozor, v kriptosvetu so tudi izgube lahko neomejene.  | Foto: Če stavite na enega konja, vam lahko to prinese bajne zaslužke, vendar pozor, v kriptosvetu so tudi izgube lahko neomejene.

Ena najpogostejših in največjih napak je zagotovo neupoštevanje razpršitve. Verjetnost, da kakšnemu kriptokovancu "ne uspe" oziroma da ta celo propade, je na tem trgu še vedno zelo velika. Ravno zato je pomembno, da pred investiranjem v kriptosvet načrtujete ustrezno razpršitev svojega premoženja. Šele takrat, ko ste ga primerno razpršili med naložbe, lahko namenite del investicij tudi v kriptovalute.

A tukaj se razpršitev še ne zaključi. Veliko bolj varno boste investirali, če tudi znotraj kriptovalut razpršite tveganje med več različnih projektov, ki imajo potencial. Ključna je tudi alokacija med projekti. Če imate na primer denar razpršen med deset projektov, in eden propade, to ne bo tako drastično vplivalo na vaše preostale investicije in povzročilo izgubo vloženih sredstev.

Za zmanjšanje tveganja je pomembno, da se poskušate zaščititi pred popolno izgubo vloženih sredstev. Zato naredite primerno razpršitev tudi med različnimi valutami in redno skrbite za primerno alokacijo, torej poskrbite, da vsak projekt ne predstavlja prevelikega deleža v razpršitvi.

Primerna razpršitev vam hkrati omogoča, da prepoznate in se držite svojih racionalnih finančnih omejitev. Ko vrednosti ekstremno rastejo, si večina vlagateljev želi povečati delež naložbe, ki se ji je povečala vrednost. Preveč investitorjev se ravno takrat ujame v past s tem, ko se preveč izpostavijo trgu, ko so cene visoke, in se umikajo s trga, ko prihaja do večjih padcev. To skušnjavo pretiranega vlaganja lahko premagate s porazdelitvijo tveganja in z načrtom razpršitve, ki se ga držite, ne glede na rast ali padec vrednosti na trgu.

Več o razpršitvi boste izvedeli na brezplačnem webinarju, na katerega se lahko prijavite tukaj.

4. Nepoznavanje zakonitosti trga kriptovalut

Dejstvo je, da precej neizobraženih vlagateljev kupuje nizko vrednotene kriptovalute, ker menijo, da zato obstaja večja možnost za visoke donose! | Foto: Dejstvo je, da precej neizobraženih vlagateljev kupuje nizko vrednotene kriptovalute, ker menijo, da zato obstaja večja možnost za visoke donose!

Kriptovalute imajo nekaj povsem svojih zakonitosti. Pod črto lahko najdemo precej podrobnosti s finančnimi trgi (fundamentalna in tehnična analiza ter načini trgovanja), a ravno zaradi neregulacije kriptotrga so določene zakonitosti v tem primeru povsem drugačne. Kriptotrg je namreč še vedno večkrat pod vplivom manipulacij, ki na uradnih, reguliranih trgih niso dovoljene.

Pa ne le to, tudi vlagatelji prevečkrat investirajo v zmoti, da lahko cena posameznega kovanca pomeni tudi priložnost za investiranje. Vsekakor ni priporočljivo investirati v neki kriptoprojekt samo zato, ker je vrednost njihovega kovanca zelo nizka. Nizka cena namreč najverjetneje pomeni večji obtok kovancev, in tudi večja tržna kapitalizacija ne pripomore vedno k velikanskemu dvigu cene.

Priporočljivo je, da pri investiranju na kriptotrg dobro "berete" in razumete tudi tržno kapitalizacijo bitcoina in preostalih, tako imenovanih "alt coinov". Razmerje med bitcoinom in preostalimi je prav tako podvrženo spremembam, pri katerih lahko nerazumevanje teh povezav privede do slabih in zelo dragih naložbenih odločitev. Če želite z vlaganjem v kriptosvet zaslužiti, potem morate omenjena razmerja dobro poznati in na podlagi teh sprejemati pravilne finančne odločitve.

Več o zakonitosti trga kriptovalut boste izvedeli na brezplačnem webinarju, na katerega se lahko prijavite tukaj.

5. Oh, ta čustva …

Pri investiranju ne podlezite vplivu medijske propagande, ta nikakor ne dela v vašo korist. | Foto: Pri investiranju ne podlezite vplivu medijske propagande, ta nikakor ne dela v vašo korist.

Mentalna stabilnost vlagatelja je najpomembnejši dejavnik pri investiranju, še posebej pri investiranju v kriptovalute. Na tem trgu namreč lahko spremljamo precej hitrejše gibanje, tako v eno kot tudi v drugo smer. Ker je ta trg v primerjavi s preostalimi finančnimi trgi še zmeraj sorazmerno majhen, lahko velike premike povzročijo že mediji s svojimi objavami in tudi večji investitorji s premiki večjih količin kriptokovancev.  

Psihološki vpliv lahko omilimo z razumevanjem kriptovalute, v katero vlagate, kar vam pomaga pri premišljenih in racionalnih naložbenih odločitvah. Da so omenjene odločitve res modre, pa vsekakor potrebujete močno mentalno stabilnost.

Le v primeru, ko boste pravilno miselno naravnani, lahko ustvarite dober donos na dolgi rok, saj mentalna stabilnost pripomore k prepotrebni disciplini in racionalnemu upoštevanju načrta ter vnaprej izdelani strategiji.

Čustva pravzaprav ne bi smela nikoli vplivati na vaše naložbene odločitve. Zato se pri investiranju držite svojega načrta, ki ga izdelate, preden investirate v ta trg. Odgovorite si na vprašanja, kot so:

  • za kakšno obdobje vlagam,
  • koliko sem pripravljen izgubiti,
  • kdaj bom izstopil s trga,
  • kako bom reagiral, če naložba pade za 20 ali več odstotkov itn.

Najboljša investicija v kriptosvetu je ...

… investicija v vaše znanje! Smotrno je, da pred investiranjem na ta trg vsekakor pridobite potrebno znanje, s katerim boste znali eno največjih tehnoloških revolucij in zgodovinsko priložnost obrniti sebi v korist. V nasprotnem primeru bo namreč preveč odvisno zgolj od sreče, na katero pa se pri investicijah ni dobro zanašati!

Da bi lahko tudi vi omenjene napake omejili ali povsem "izkoreninili", pripravljamo za vas edinstven brezplačen webinar z naslovom: Kriptomanija – smo že tam? Se vidimo v torek, 2. marca 2021, ob 19.30!

Več informacij o webinarju in prijavi dobite tukaj.

Z vami bosta Žiga Goltes in Matjaž Štamulak.

Matjaž Štamulak, neodvisni finančni svetovalec


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti in kriptovalutami vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti in kriptovalute niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov in kriptovalut niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov ali kriptovalut, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah in dogajanjih na kapitalskih in kriptotrgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov in kriptovalut ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Inštitut za neodvisnost Ljubljana ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.

Ne spreglejte