Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
11.27

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Planet TV kulinarika Italija

Petek, 6. 7. 2018, 11.27

5 let, 9 mesecev

Poletni dan

Postanite italijanski gurman #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Dobro kulinariko pogosto povezujemo z Italijo. Znani po tem, da uživajo ob dobri hrani, znajo Italijani ujeti svoj trenutek, pa naj bo ta ob kavi, aperitivu, testeninah, tartufih, picah ali sladicah.

Ko večerja postane obvezen družabni dogodek

Kot je v filmu Jej, moli, ljubi ugotovila že znamenita hollywoodska igralka Julia Roberts, tudi številni gurmani po vsem svetu vedo, da je italijanski recept za dobro zdravje ''jesti, piti in se ljubiti''. ''Buon appetito'' je tako posebej med prebivalci Apeninskega polotoka pogosto izrečen med njihovim vsakdanjim pogovorom.

italijanska kuhinja | Foto:

Tradicionalno italijansko kosilo je sestavljeno iz več hodov in se vedno začne z aperitivom. Sledi predjed, nadaljuje se s prvo in glavno jedjo skupaj s prilogo in se konča s sladico, kavo in degistivom.

italijanska kulinarika | Foto:

Tudi večerja s prijatelji je zanje pravi družabni dogodek, za kar so leta 2002 v svoj slovar vnesli novo besedo ''apericena'', ki združuje besedi aperitiv in večerja. Prepričani so, da obeda tudi sicer ne bi smeli soditi po tem, kako hitro je pripravljen, ampak po užitku, ki ga nudi. Tudi učenje italijanskega jezika je močno povezano s pogovori o hrani.   

Kulinarika, katere korenine segajo v antiko

Prestolnica kulinaričnih užitkov je Rim postal že v antičnih časih. Glavne sestavine rimske kuhinje so bile sezonska zelenjava, ovčje in kozje meso ter siri.

italijanska kuhinja | Foto:

Italijani slovijo po svojem olivnem olju in so tudi med vodilnimi proizvajalci na svetu. Na njihovi zemlji namreč letno dozori več kot 20 odstotkov oliv na svetu, pred njimi je le Španija. Prva oljka je sicer v Italijo prišla iz Grčije pred več kot tri tisoč leti, njihova najstarejša znana oljka pa naj bi štela več kot tisoč let. Njeno deblo je tako široko, da ga lahko zaobjame osem odraslih ljudi. Tudi stari Rimljani so zelo cenili olivno olje. Imenovali so ga tekoče zlato, saj so z njim plačevali celo davke.

Trendi Naj zadiši po italijanski kuhinji

Najbolj znane italijanske jedi

Po vsem svetu znana italijanska kuhinja je največ sprememb doživela v času odkrivanja Amerike, ko so začeli uporabljati do takrat neznane kulture, na primer krompir, paradižnik, beli poper in koruzo.

italijanska kulinarika | Foto:

Italijanska kuhinja je raznolika in preprosta hkrati, saj je večina jedi sestavljena iz štirih do največ osmih sestavin. Med glavne začimbe sodijo bazilika, origano in žajbelj. Med najbolj znane jedi, ki so med drugim osvojile svet, sodijo testenine, pica, lazanja, fokača, njoki, tiramisu, panakota, pandoro …

italijanska kulinarika | Foto:

Italijani slovijo tudi po svojem sladoledu, medtem ko je bila v Torinu v 17. stoletju izdelana prva trda čokolada.

Ne spreglejte