SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstveniki razvozlali genom krompirja

3

termometer

Mednarodna skupina znanstvenikov je prvič razvozlala genom krompirja.

Podatki o genetskem materialu krompirja bi lahko pripomogli k izboljšani pridelavi te v svetu razširjene poljščine in razvoju sort, ki bi bile bolj donosne in odporne na škodljivce, so zapisali znanstveniki, katerih izsledki bodo objavljeni v reviji Nature.

Sodelovalo skoraj sto znanstvenikov Pri določitvi zapisa DNK krompirja je sodelovalo skoraj sto znanstvenikov z okoli 30 mednarodnih ustanov in inštitutov. Uspelo jim je določiti dedni zapis dveh genetsko različnih vrst krompirja, te podatke pa so nato primerjal med seboj. Genom je skupek dednih informacij oziroma neke vrste zemljevid vseh genov nekega organizma.

Znanstveniki v skupini pod vodstvom Robina Buella z ameriške univerze v Michiganu so identificirali gene, ki so odločilni za razvoj krompirja, npr. za razvoj značilne oblike gomolja. Prav tako so identificirali gene, ki določajo dovzetnost za škodljivce ali bolezni.

Hitrejše razvijanje boljših sort krompirja? Iain Gordon z inštituta James Hutton na Škotskem je prepričan, da bo odslej mogoče mnogo hitreje razviti boljše sorte krompirja, ki bodo bolj hranljive in bolj odporne na škodljivce in bolezni, poroča britanska mreža BBC.

Eden od velikih izzivov človeštva v prihodnjih desetletij bo prehraniti vse številčnejše svetovno prebivalstvo, krompir pa je ena najbolj razširjenih poljščin na svetu.

Krompir izhaja iz Južne Amerike. Po podatkih Svetovne organizacije za prehrano (Fao) je bilo leta 2009 v svetu pridelanih 330 milijonov ton krompirja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin