Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
14.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ogljikov dioksid CO2 ZDA premog energetika

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 14.00

4 leta, 7 mesecev

Zgolj en odstotek zastarelih elektrarn ustvari skoraj tretjino izpustov panoge

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriške elektrarne so predlani ustvarile več kot 6 odstotkov vseh svetovnih ogljikovih izpustov. Močno prevladujoč delež ogljikovega dioksida gre na račun malega števila starih elektrarn na premog.

Ameriške elektrarne so leta 2012 prispevale več izpustov ogljikovega dioksida v ozračje kot celotno gospodarstvo katerekoli države (z izjemo Kitajske), so zapisali v najnovejšem poročilu, ki sta ga pripravila Environment America Research & Policy Center in Frontier Group, skupini, ki si prizadevata, da bi ZDA sprejele do okolja prijazn(ejš)o politiko na zvezni ravni. Nesorazmerje med učinkom in izpusti V poročilu še opozarjajo, da največ ogljikovega dioksida ustvari razmeroma majhno število predvsem starejših elektrarn na premog. Zgolj 50 najbolj okoljsko oporečnih ameriških elektrarn, kar je manj kot en odstotek vseh v tej državi, ustvari okrog 30 odstotkov vseh izpustov ameriških elektrarn, okrog 12 odstotkov vseh izpustov ogljikovega dioksida v ZDA in skoraj dva odstotka svetovnih. Teh 50 največjih panožnih onesnaževalcev kljub bistveno višjemu deležu ustvarjenega ogljikovega dioksida proizvede le 15 odstotkov električne energije v ZDA. Ekološka bomba v zvezni državi Georgia Še bolj v oči bode podatek, da kljub približno 6.400 elektrarnam na ozemlju ZDA ena sama v državi Georgia, elektrarna Scherer, ustvari 0,4 odstotka vsega ogljikovega dioksida v ZDA. To je enaka količina, kot jo ustvari celotno gospodarstvo Šrilanke, ki se uvršča na 86. mesto na svetu.

Ob prizadevanjih za čistejše oblike energije avtorji poročila opozarjajo, da so elektrarne na premog do okolja nadpovprečno neprijazne: po podatkih za leto 2012 so te ustvarile 37 odstotkov vse električne energije v ZDA, a so v istem času k onesnaževanju prispevale skoraj tričetrtinski delež med vsemi elektrarnami. Od sto ameriških elektrarn, ki so največji onesnaževalci, jih kar 98 poganja premog.

Ne spreglejte