SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vas zanima, ali boste umrli v naslednjih petih letih?

3

termometer

Ljudje med 40. in 70. letom lahko s pomočjo vprašalnika Ubble, ki temelji na statistiki smrtnosti pol milijona Britancev, prejmejo grobo oceno verjetnosti smrti v naslednjih petih letih.

Vprašalnik Ubble je rezultat analize 665 na zdravje in dolgoživost vplivajočih dejavnikov pri več kot 500 tisoč Britancih, starih med 40 in 70 leti, ki sta jo izvedla švedska raziskovalca Andrea Ganna in Erik Ingelsson. Cilj analize, za katero je podatke prispeval britanski državni zdravstveni center UK Biobank, je bilo določanje dejavnikov, ki najpogosteje vplivajo na smrtnost v omenjeni demografski skupini. Z vprašalnikom Ubble lahko ljudje med 40. in 70. letom ocenijo možnosti, ki jih imajo za smrt v naslednjih petih letih. Rezultat opravljene ankete je "starost Ubble", ki se ujema s starostjo podobno zdravega (ali nezdravega) britanskega posameznika iz polmilijonskega vzorca ljudi. Če je vaša starost Ubble nižja od vaše dejanske starosti, imate manj možnosti za zgodnejšo smrt. Če je višja, je bolje, da čim prej odložite cigareto.

Ubble korak za korakom Ubble najdete tukaj. Za izpolnjevanje vprašanj kliknite Continue:

- Starost : v polje vpišite številko med 40 in 70.

- Spol: moški (Male) ali ženski (Female).

- Število avtomobilov v gospodinjstvu: nič, en, dva, trije oziroma štiri ali več.

- Število članov gospodinjstva: vpišite njihovo število.

- Odnos, ki ga imate z ljudmi, s katerimi živite (od zgoraj navzdol): partner, otrok, brat in/ali sestra, mama in/ali oče, stari starši, vnuki, ostali sorodniki, drugi, s katerimi si niste v sorodu.

- Ali kadite: Da, samo občasno, ne.

- Kako pogosto ste kadili v preteklosti: večino ali vse dni, občasno, samo poskusil, nikoli.

- Kako bi ocenili svoje splošno zdravje: Odlično, dobro, solidno, slabo.

- Kako hitro hodite: počasi, zmerno hitro, hitro, nič od naštetega.

- Vam je zdravnik že kdaj rekel, da imate sladkorno bolezen: Da, ne.

- Vam je zdravnik že kdaj povedal, da imate raka: Da, ne.

- Vam je zdravnik že kdaj povedal, da imate oziroma ste imeli eno od naštetih bolezenskih stanj: srčni napad, angino, kap, visok krvni tlak, nič od naštetega.

- Ste v zadnjih dveh letih doživeli: hudo bolezen, poškodbo ali napad s strani tretje osebe, hudo bolezen, poškodbo ali napad s strani tretje osebe pri enem oziroma na enega od vaših bližnjih, smrt bližnjega sorodnika, smrt (zakonskega) partnerja, ločitev ali razhod s partnerjem, denarne težave, nič od zgoraj naštetega.

- Ali prejemate: denarno pomoč za oskrbo na domu, invalidski dodatek, invalidnino, nič od zgoraj naštetega.

Najpogosteje ubija kajenje Švedska raziskovalca sta ugotovila, da pri moških največji dejavnik tveganja predstavlja previsoka oziroma predobra samoocena splošnega zdravja, pri ženskah pa rakava obolenja. Pri posameznikih, ki jih še ni prizadela potencialno smrtonosna bolezen ali huda poškodba, pa največje tveganje za prezgodnjo smrt predstavlja kajenje.

Avtorja vprašalnika vanj zanimivo nista vključila uživanja alkohola, ki je v mnogih državah predvsem pri moških še vedno eden najpogostejših dejavnikov za prehiter odhod v onostranstvo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin