SiolNET. Novice Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To so najboljši izumi v letu 2015

0

termometer

Revija Time je objavila seznam najboljših in najizvirnejših izumov v letošnjem letu. Nanj se je uvrstilo veliko zamisli, ki so namenjene izboljšanju sedanjosti in prihodnosti. To so med drugim ...

"Prosojni" tovornjaki Samsung je v prvi polovici leta predstavil tovorna vozila, ki imajo kabino opremljeno z videokamero, na zadku prikolice pa je zaslon, na katerem lahko vozniki za tovornjakom vidijo dogajanje na cesti pred njim. S tehnologijo je prehitevanje tovornih vozil na cestah z enim voznim pasom varnejše.

Knjiga, ki je tudi filter za vodo The Drinkable Book (Pitna knjiga v dobesednem prevodu) je projekt za izboljšanje dostopa do pitne vode v državah tretjega sveta. Strani v knjigi so filtri, ki iz umazane, nepitne vode naredijo pitno vodo, iz nje odstranijo 99 odstotkov vseh bakterij in nečistoč. Knjiga je eden najbolj učinkovitih in obenem najcenejših filtrov za prečiščevanje vode, v spodnjem videoposnetku pravijo njeni stvaritelji.

Projekt očiščenja Tihega oceana Sredi Tihega oceana plava gromozanski madež smeti, predvsem plastičnih, ki je po najbolj skromnih ocenah okoljevarstvenikov po površini kar 35-krat večji od Slovenije. Ker bi bilo ročno odstranjevanje odpadkov z mrežami zamudno in drago, je nastala pobuda The Ocean Cleanup Project. Zamislil si jo je mladi nizozemski ekološki aktivist Boyan Slat, ki bi madež odpadkov obdal s plavajočimi ovirami in pustil morskim tokovom, da smeti zberejo in zgostijo na enem mestu. Nato bi jih bilo lažje odstraniti iz oceana.

Žoga, s katero se otroci učijo programiranja Newyorško podjetje Many je ustvarilo žogo Hackaball, ki se poveže z aplikacijo na mobilnem telefonu in otroku omogoča, da programira spreminjanje barv na žogi. Na voljo so tudi izzivi, kot sta spreminjanje barv v časovnih intervalih in ustvarjanje preprostih iger, na primer podajanje žoge takrat, ko postane določene barve.

Domovi za brezdomne Star Apartmens v ameriškem Los Angelesu je evolucija današnjih domov za brezdomne, ki bolj kot na bivališča pogosto spominjajo na skladišča preperelih žimnic. Gre za kompleks, ki ob bivalnih prostorih vključuje tudi zdravniško ordinacijo, učilnice in prostor za sprostitev. Projekt, ki losangeleškim brezdomcem ne bo ponudil le strehe nad glavo, temveč tudi možnost ponovne vključitve v družbo in izobraževanje, vodi neprofitna organizacija Skid Row.

Prenosni laboratorij za analizo DNK Laboratorij za raziskave DNK Juno je velik kot namizni osebni računalnik. Ena njegovih osrednjih prednosti je nagla priprava vzorca za analizo, saj namesto cel dan traja samo tri ure. Zdravniki se lahko tako hitreje in bolj učinkovito lotijo dela – iskanja pravih kandidatov za darovanje kostnega mozga, raziskovanja genetskih bolezni in napak … Naprava sicer ni poceni, razvijalec Fluidigm zanjo zahteva skoraj 113 tisoč evrov.

Superstetoskop Izum tu pravzaprav ni stetoskop, priprava za poslušanje srca, temveč adapter Eko Core, ki se nanj pritrdi, posname bitje srca in ga v obliki digitalnega posnetka naloži v računalniški oblak.

Z aplikacijo, ki spremlja adapter, lahko zdravnik nato posnetek analizira in ga primerja s prejšnjimi ter tako hitreje postavi diagnozo. S tem se zmanjša potreba po dodatnih testih, kot je EKG.

Microsoft ne želi bežati iz resničnosti, temveč jo obogatiti Microsoftov HoloLens ni klasičen prikazovalnik virtualnih okolij (kot na primer Oculus Rift), temveč je namenjen obogatitvi resničnosti. Ljubitelj videoiger bo lahko z njim vesoljce streljal v svoji dnevni sobi, inženir pri načrtovanju ne bo omejen na računalniški zaslon, temveč bo lahko nov projekt načrtoval kot hologram, kirurg si bo s HoloLensom pomagal pri operaciji.

Dokaz, da je lahko električen vsak tip avtomobila S tem je tehnološki vizionar Elon Musk opisal prihajajoči avtomobil Tesla Model X. Gre za prvega luksuznega električnega športnega terenca (ali SUV) s ceno prek sto tisoč evrov, ki do "stotke" pospeši v 3,2 sekunde, z enim polnjenjem baterij pa lahko prevozi približno 400 kilometrov. Zaradi nizkega težišča ima tudi vozne lastnosti športnih kupejev, zadnja vrata pa se kot pri legendarnem mercedesu 300 SL in novejšem SLS AMG odprejo navzgor.

Letališče za drone V Ruandi bo predvidoma leta 2020 začelo obratovati prvo letališče za brezpilotne letalnike oziroma drone na svetu. Namenjeno bo hitri in učinkoviti dostavi hrane, zdravil in ostalih življenjskih potrebščin v najbolj odročne dele države. V podjetju Foster + Partners, ki je letos predstavilo ta projekt, poudarjajo, da bo letališče za drone v Ruandi zgolj skromen začetek. S tem namigujejo, da bodo v nekaj letih ta postala pogost pojav povsod po svetu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin