SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Zemljo bo 13. novembra treščil neznan predmet iz vesolja

1

termometer

Razen tega, da je najverjetneje človeškega izvora, astronomi ne vedo, kaj je skrivnosten predmet, ki bo predvidoma 13. novembra pljusknil v Indijski ocean ob južni obali Šrilanke.

Astronomi so mu nadeli ime WT1190F, piše spletna stran Nature.com. Gramatična podobnost imena z akronimom WTF, ki je angleška ustreznica našega vzklika presenečenja "Kaj za vraga?", naj bi bila zgolj naključna, pa vendar bi astronomi mnenje glede skrivnostnega predmeta težko izrazili drugače. Ne vedo namreč, kaj točno je WT1190F, predpostavljajo pa, da je ena od številnih vesoljskih smeti človeškega izvora v Zemljini orbiti.

13. novembra bo vzvalovilo morje ob obali Šrilanke WT1190F, ki so mu astronomi pobliže začeli slediti v začetku oktobra, naj bi bil eden redkih bližnjih vesoljskih objektov, za katere je mogoče natančno napovedati, kdaj in kje bodo padli na Zemljo. Kot piše Nature.com, se bo to v primeru WT1190F zgodilo v petek, 13. novembra. Mesto pristanka bo približno 65 kilometrov južno od obale Šrilanke v Indijskem oceanu. Znanstveniki dopuščajo možnost, da se WT1190F sploh ne bo dotaknil gladine morja, saj bi lahko zgorel med vstopom v Zemljino atmosfero.

Sledenje objektu WT1190F naj bi bilo razmeroma preprosto, saj je njegova orbita okrog Zemlje podobna zelo razvlečeni elipsi. Njegova največja oddaljenost je skoraj dvakratnik Lunine.

Košček vesoljske zgodovine, ki se vrača domov Tako je neznani predmet za spletno stran Popular Mechanics opisal astronom Jonathan McDowell s harvardskega inštituta za astrofiziko. Kot ugiba, je predmet, velik od enega metra do dveh, najverjetneje del pogonske rakete, saj naj bi bilo iz opazovanja njegovega gibanja mogoče sklepati, da je predmet votel. McDowell dopušča tudi možnost, da je WT1190F veliko starejši, morda bi lahko bil dediščina ene od misij Apollo, ki je človeka popeljala na Luno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin