Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
21. 10. 2013,
19.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Intel Antarktika

Ponedeljek, 21. 10. 2013, 19.56

6 let, 7 mesecev

Mraz, led in Intelovi procesorji (foto, video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanski polarni ekstremist Ben Saunders bo opremljen z Intelovo tehnologijo do južnega pola zakorakal po poti, ki sta jo pred več kot sto leti utrla slavna raziskovalca Amundsen in Scott.

Kako se v antarktični ledenici obnesejo Intelovi procesorji četrte generacije Haswell? To nam bo kmalu sporočil britanski pustolovec Ben Saunders, ki se s partnerjem iz baze v čilskem Punta Arenasu podaja na 2900 kilometrov dolgo pot po Antarktiki. Na poustvaritvi ekspedicije Terra Nova, ki jo je leta 1912 sicer uspešno, a tragično zaključil njegov sonarodnjak, oficir britanske mornarice Robert Falcon Scott, bo na smučeh in saneh poskusil doseči južni pol, se vrniti na obalo ter ob tem tudi malce oglaševati blagovni znamki Intel in Land Rover.

Saunders, ki je znan po rekordni samostojni poti na severni tečaj, in njegov prijatelj Tarka L’Herpiniere, ki je tako kot Ben ekstremni in vzdržljivostni športnik ter motivacijski govorec, bosta na poti od obale do srca Antarktike opremljena s prenosnima računalnikoma znamk Panasonic in Sony (Toughbook AX2 2-in-1 Ultrabook in VAIO Pro Ultrabook), ki v sredicah skrivata Intelove procesorje Core četrte generacije (družina Haswell). Te je Intelova britanska veja podružnica preizkušala v praktično enakih pogojih, ki jih bodo pričakali na spodnji strani Zemlje – temperaturah do minus 45 stopinj Celzija, izpostavljenosti vlagi in morebitnim udarcem. Testni računalniki so se kljub več ciklom zmrzovanja, odmrzovanja in zahtevne uporabe odrezali dovolj dobro, da je Intel odobril njihovo uporabo na terenu.

Za razliko od raziskovalcev pred sto leti, ki jim je edino interakcijo z živimi bitji predstavljalo ječanje sotrpinov in bevskanje vlečnih psov, bosta Saunders in L'Herpiniere s svetom dnevno komunicirala prek kanala na Youtubu, dnevnika na spletni strani Scott Expedition in profilov na Facebooku, Twitterju, Instagramu ter Google+. Ker doli ni priključkov za mrežne kable, bo za povezavo s spletom skrbel zmogljiv satelitski sistem Iridium Pilot. Težko mašinerijo, ki sicer privzeto varčuje z energijo, bodo napajale sončne celice, pritrjene na potovalne sani.

O napredku projekta Scott Expedition vas bomo redno obveščali tudi na portalu Planet Siol.net. Za začetek si oglejte fotografije priprav, ki sta jih Saunders in L'Herpiniere opravila na Grenlandiji.

Ne spreglejte