SiolNET. Novice Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Leto 2015 v znanosti

0

termometer

Od urejanja genov do zdravljenja ebole, od našega še enega neznanega prednika do spoznavanja oddaljenih delov vesolja - to so bile nekatere glavne novice iz znanosti v letu, ki se izteka.

CRISPR: zelo natančna tehnika spreminjanja genov Revija Science je za največji znanstveni preboj leta 2015 izbrala tehniko spreminjanja genov CRISPR. Najpreprosteje povedano, gre za spreminjanje gradnikov DNK z visoko natančnostjo, kar je v pravih rokah izjemno obetavno, v napačnih pa lahko zelo sporno in uničevalno. Ta metoda je namreč tako zmogljiva, da bi lahko teoretično ustvarjala trajne spremembe celo v človeškem genskem bazenu.

Kitajski raziskovalci so aprila objavili, da so s to tehniko v človeškem zarodku, sicer neživem, poskusili odstraniti gen, odgovoren za potencialno smrtno krvno napako β-talasemijo. Uspešni so sicer bili le pri majhnem številu zarodkov, a še ta omejeni uspeh je bil več kot dovolj, da opozori na pomen – in tudi potencialne pasti – te tehnike.

S kvasom do zdravil – a morda tudi opiatov Avgusta so ameriški znanstveniki predstavili modificirani kvas, ki je v njihovem laboratoriju sladkor spremenil v hidrokodon – sintetični opiat, ki ima protibolečinske učinke, a lahko razvije tudi odvisnost. Druga sintetizirana kvasovka lahko ustvari tebain – opiatni alkaloid, ki se uporablja v farmacevtski industriji za sintezo protibolečinskega zdravila oksikodon. Toda tudi na ta velik dosežek obstajata dva pogleda, saj nekateri v tem vidijo velik napredek za razvoj novih protibolečinskih zdravil, drugi pa potencialno bližnjico do domačih laboratorijev za pripravo trdih drog, kot je heroin.

V Južni Afriki odkrili novo vrsto človekovih prednikov Septembra so znanstveniki v eni od jam v Južnoafriški republiki odkrili 15 delnih okostij, za katera verjamejo, da pripadajo še neznani vrsti prastarega človeka. V kosteh novinca, ki so mu nadeli ime Homo naledi, so našli značilnosti tako naših prednikov kot tudi sodobne lastnosti. Njegova lobanja je po velikosti primerljiva z gorilino, okončine pa so skoraj povsem primerljive s človeškimi.

Ali smo ustvarili cepivo proti eboli? Ali bomo dobili cepivo proti malariji? Zgodnji rezultati kliničnih preizkusov v Gvineji so pokazali, da je cepivo proti eboli učinkovalo pri vseh, ki so ga prejeli. Na podlagi tega je Svetovna zdravstvena organizacija cepivo razglasila za zelo učinkovito, generalna direktorica Margaret Chan pa je ob tem odkritju med drugim julija izjavila, da ima cepivo potencial za korenito spremembo razmer okrog te bolezni, ki jemlje življenja.

V iztekajočem se letu smo prišli bližje tudi komercialnemu prihodu cepiva proti malariji.

Približali smo se Plutonu in ga bolje spoznali Vesoljsko plovilo New Horizons se je 14. julija približalo Plutonu in nam prineslo veliko novega znanja o tej oddaljeni vesoljski skali. Tako smo izvedeli, da je Pluton večji, kot smo mislili, da je zelo barvit in ima na svoji površini gore, pokrite z ledom. Kakšna od teh je morda celo vulkan, namigujejo najnovejše raziskave.

Pred stotimi leti je Einstein odprl pot do mnogih novih odkritij Splošna teorija relativnosti ni vroča znanstvena novica leta 2015, temveč leta 1915 – a je prav ta sto let stara teorija postala temelj za mnoge raziskave, med katerimi so tudi takšne, za katere še nimamo dokončnih odgovorov. Še vedno na primer nismo prepričani, kaj se je dogajalo tistih prvih nekaj trenutkov nastanka vesolja, katerega del smo tudi sami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin