SiolNET. Novice Novice
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ko božično drevo preveč zažari #video

0,38

termometer

goreča smreka
Foto: YouTube

Okrasne lučke na božičnem drevesu lahko pri neprevidnosti ob uporabi ali nakupu radostne praznične dni kar hitro spremenijo v nočno moro. Čeprav požari zaradi božičnih dreves niso ravno pogost pojav, so, če se zgodijo, lahko izredno nevarni.

V Sloveniji imamo letno malo manj kot 800 požarov, ki se začnejo znotraj objekta, od tega več kot 150 takih, ki nastanejo zaradi okvare električne napeljave, pravi Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi v policiji.

Čeprav požari zaradi božičnih dreves niso ravno pogost pojav, so lahko izredno nevarni. Čeprav požari zaradi božičnih dreves niso ravno pogost pojav, so lahko izredno nevarni. Foto: Reuters

Za nekatere od teh so krive tudi okrasne lučke na božičnih drevesih, iz policije pa sporočajo, da ne vodijo podrobne statistike o požarih, iz katere bi bilo razvidno točno število požarov zaradi božičnih dreves.

Opozorila Zveze potrošnikov Slovenije

Vodja odnosov z mediji na Zvezi potrošnikov Slovenije Jasmina Bevc pravi, da zveza nima konkretnih podatkov o kakovosti lučk, ki so na voljo pri nas, zato tveganj pri nakupu teh ne morejo oceniti. Kljub temu potrošnike pozivajo, naj se držijo njihovih smernic pri uporabi okrasne osvetljave.

Lučke so električni izdelek, zato lahko zanetijo požar. Lučke so električni izdelek, zato lahko zanetijo požar. Foto: Pixabay

Opozarjajo, da so lučke električni izdelek, zato se lahko hitro zgodi, da zanetijo požar. Pri tem igra veliko vlogo kakovost svetil in njihov način nameščanja. "Posledica pomanjkljive kakovosti svetlobnih dekoracij je lahko tudi električni udar," opozarjajo na svoji spletni strani.

Najcenejša svetila so lahko vprašljive kakovosti

Da bi se električnim udarom izognili, potrošnikom svetujejo, da so pri nakupu previdni in ne posegajo po najcenejših svetilih, saj so ta lahko vprašljive kakovosti. "Iz EU že nekaj let opozarjajo, da je na evropskem trgu veliko svetlobnih nizov slabe kakovosti. Na seznamu RAPEX je bilo tako od leta 2005 objavljenih okoli 140 tovrstnih izdelkov, svetlobnih verig oziroma nizov in božičnih lučk, ki so jih morali umakniti s trga, ker so predstavljale neposredno nevarnost," je zapisano.

Poceni kitajske lučke predstavljajo največjo nevarnost. Poceni kitajske lučke predstavljajo največjo nevarnost. Foto: Thinkstock

Svetila morajo biti ustrezno označena

Tržni inšpektorat svetuje, da so potrošniki pri nakupu pozorni na ustrezne oznake osnovnih podatkov, kot so priključna napetost, ta naj bo vsaj 230 V, če se svetilo priključi na vtičnico, tok ali moč, navedba namena uporabe, torej zunanja ali notranja uporaba, dolžina kabla ter navodila, ki morajo biti na vidnem mestu in v slovenskem jeziku.

Pomembno je, da ima drevo dovolj vlage

Ameriška protipožarna organizacija (NFPA) prav tako opozarja na požare zaradi božičnih dreves. Poudarja, da mora biti drevo od virov energije, kot so ognjišča, radiatorji, sveče in luči, oddaljeno vsaj en meter in da ne sme omejevati izhoda iz prostora. Prav tako je eno izmed pomembnih pravil, da je drevo ves čas namočeno v vodo, torej da ohranja vlago. V primeru požara je to ključnega pomena, kar prikazuje tudi posnetek, ki so ga objavili na svoji spletni strani.

[video: 66908 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin