Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 8. 2013,
15.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 11. 8. 2013, 15.18

8 let

Foto: Zazrite se v dušo Sonca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Znanstveniki solarnega observatorija Big Bear v Kaliforniji so ovekovečili najbolj podrobne fotografije površja Sonca doslej. Te razkrivajo nikoli prej videne podrobnosti solarnega magnetizma.

Sonce je osrednje telo našega osončja. Je mogočna zvezda, okoli katere ustaljeno krožijo številni planeti, med drugim tudi Zemlja, s svojimi žarki pa našemu planetu daje energijo in prispeva k ustvarjanju življenjskih pogojev, kakršne poznamo. Zaradi svoje pomembne vloge je Sonce ves čas tudi pod budnim očesom astronomov, ki že vse od prvega teleskopa preučujejo njegove lastnosti.

Tako so se v solarnem observatoriju Big Bear v ameriški Kaliforniji s pomočjo novega solarnega teleskopa, ki se ponaša z naslednjegeneracijskim VIS-spektrometrom, nedavno dokopali do svežih informacij o solarnem magnetizmu v fotosferi in kromosferi, dveh spodnjih plasteh Sončeve atmosfere. Izjemno podrobni posnetki, ki so ob tem nastali, pa znanstvenikom omogočajo prestop na naslednjo raven v preučevanju aktivnosti Sonca, ki bi lahko vplivala tudi na Zemljo in okoli nje krožeče satelite.

Pekel in raj Medtem ko prva fotografija, ki močno spominja na kakšno artistično upodobitev pekla, prikazuje tanke magnetne zanke Sončeve fotosfere, je na drugi mogoče videti najbolj detajlno upodobitev Sončeve pege do zdaj. Na njej se razločno vidi temen osrednji del oziroma umbra (senca), ki jo obdaja svetlejša penumbra (polsenca), astronomi pa bodo z njeno pomočjo lahko zdaj podrobneje preučevali njune do zdaj neznane in nevidne značilnosti.

Novi solarni teleskop, ki zvezdogledom sicer omogoča zajemanje posnetkov solarne aktivnosti v skorajda realnem času, se pravi v trenutku, ko se ta odvija, v bližnji prihodnosti čaka nadgradnja v obliki prilagodljivega optičnega sistema, ki naj bi odstranil atmosferska popačenja in dopuščal opazovanje Sonca v skorajšnji infrardeči svetlobi.

Pogumno tja, kamor ni šel še nihče Cilj celotnega projekta je, da bi nekega dne uspešno razkrili misterij solarnega koronarnega segrevanja (medtem ko za Zemljo velja, da z oddaljevanjem od površja temperatura pada, je pri Soncu ravno obratno) ter spoznali izvor nastanka sončne energije, prav tako pa se seznanili s škodljivimi učinki solarnih magnetnih viharjev na satelite, zemeljsko električno omrežje ter telekomunikacije.

Ne spreglejte