SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Foto: Najbolj onesnažena mesta na svetu

1

termometer

Ves svet se spopada s težavo onesnaževanja, vendar so ponekod razmere za življenje povsem nevzdržne. Najkrajšo potegnejo prebivalci držav v razvoju. Sledi popis najbolj onesnaženih mest na svetu.

Linfen, Kitajska Linfen si je pred časom prislužil neslaven naziv mesta z najslabšo kakovostjo zraka na Kitajskem, mnogi pa ga uvrščajo na sam vrh najbolj onesnaženih mest na svetu. Gre za premogovniško prestolnico Kitajske, v rudnikih, zakonitih in nezakonitih, pa je zaposlena večina prebivalstva. Zrak v mestu naj bi bil tako umazan, da se perilo, če ga obesite zunaj, obarva črno, preden se posuši. Mesto je zaradi smoga nenehno v mraku.

Tianying, Kitajska Tudi drugo najbolj umazano mesto je mogoče najti na Kitajskem. Glavni krivec za močno onesnaževanje v mestu je industrija svinca. Nekdaj rodovitna zemlja je zaradi zastarele tehnologije prepojena s to težko kovino. Svinec je snov, ki je strupena že v zelo majhnih količinah, prebivalci Tianyinga pa so izredno ogroženi.

Dzeržinsk, Rusija Če želite dolgo živeti, vam priporočamo, da se preselite kam drugam. Pričakovana življenjska doba za moške v tem ruskem mestu je namreč le 42 let, za ženske pa 47. Načeloma velja, da so glavni vzrok za slabe življenjske razmere strupeni kemijski onesnaževalci, ki jih je mogoče najti v Dzeržinsku. Med letoma 1930 in 1998 je bilo namreč mesto glavno rusko odlagališče kemičnih odpadkov.

Sukinda, Indija Mesto na lestvici najbolj onesnaženih mest sta Sukindi v Indiji prinesla intenzivno rudarjenje in industrija kroma. Do 97 odstotkov vsega proizvedenega kroma v Indiji prihaja iz tega mesta, kar pomeni 30 milijonov ton rudarskih odpadkov letno. Tudi okoliške vode so polne kancerogenega heksavalentnega kroma.

Vapi, Indija V mestu Vapi najdemo cel kup različnih industrij, zaradi česar trpita predvsem prst in voda, ki sta onesnaženi s številnimi škodljivimi kemikalijami in kovinami. Podtalnica vsebuje 96-krat več živega srebra, kot ga še dovoljuje Svetovna zdravstvena organizacija.

Černobil, Ukrajina Prizorišče najhujše jedrske nesreče v zgodovini človeštva. Za posledicami eksplozije reaktorja leta 1986 je umrlo na tisoče ljudi, milijoni pa so zaradi sevanja zboleli za rakom ščitnice, levkemijo ali drugimi rakastimi obolenji. V mestu danes sicer živi le še nekaj sto ljudi, na območju pa je še vedno prisotna povečana radiacija.

Kabwe, Zambija Spisek zaključujemo na Črni celini. Tudi v zambijskem mestu Kabwe je glavni vir onesnaževanja svinec, ki ga v tamkajšnjih rudnikih že zadnjih sto let intenzivno pridobivajo. Že pri majhnih otrocih stopnje svinca desetkrat presegajo sprejemljive koncentracije. V prsti je toliko strupenih snovi, da uspevajo le redke rastline.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin