Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2013,
14.23

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

onesnaževanje mesto

Nedelja, 28. 7. 2013, 14.23

3 leta, 6 mesecev

Foto: Najbolj onesnažena mesta na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ves svet se spopada s težavo onesnaževanja, vendar so ponekod razmere za življenje povsem nevzdržne. Najkrajšo potegnejo prebivalci držav v razvoju. Sledi popis najbolj onesnaženih mest na svetu.

Linfen, Kitajska Linfen si je pred časom prislužil neslaven naziv mesta z najslabšo kakovostjo zraka na Kitajskem, mnogi pa ga uvrščajo na sam vrh najbolj onesnaženih mest na svetu. Gre za premogovniško prestolnico Kitajske, v rudnikih, zakonitih in nezakonitih, pa je zaposlena večina prebivalstva. Zrak v mestu naj bi bil tako umazan, da se perilo, če ga obesite zunaj, obarva črno, preden se posuši. Mesto je zaradi smoga nenehno v mraku.

Tianying, Kitajska Tudi drugo najbolj umazano mesto je mogoče najti na Kitajskem. Glavni krivec za močno onesnaževanje v mestu je industrija svinca. Nekdaj rodovitna zemlja je zaradi zastarele tehnologije prepojena s to težko kovino. Svinec je snov, ki je strupena že v zelo majhnih količinah, prebivalci Tianyinga pa so izredno ogroženi.

Dzeržinsk, Rusija Če želite dolgo živeti, vam priporočamo, da se preselite kam drugam. Pričakovana življenjska doba za moške v tem ruskem mestu je namreč le 42 let, za ženske pa 47. Načeloma velja, da so glavni vzrok za slabe življenjske razmere strupeni kemijski onesnaževalci, ki jih je mogoče najti v Dzeržinsku. Med letoma 1930 in 1998 je bilo namreč mesto glavno rusko odlagališče kemičnih odpadkov.

Sukinda, Indija Mesto na lestvici najbolj onesnaženih mest sta Sukindi v Indiji prinesla intenzivno rudarjenje in industrija kroma. Do 97 odstotkov vsega proizvedenega kroma v Indiji prihaja iz tega mesta, kar pomeni 30 milijonov ton rudarskih odpadkov letno. Tudi okoliške vode so polne kancerogenega heksavalentnega kroma.

Vapi, Indija V mestu Vapi najdemo cel kup različnih industrij, zaradi česar trpita predvsem prst in voda, ki sta onesnaženi s številnimi škodljivimi kemikalijami in kovinami. Podtalnica vsebuje 96-krat več živega srebra, kot ga še dovoljuje Svetovna zdravstvena organizacija.

Černobil, Ukrajina Prizorišče najhujše jedrske nesreče v zgodovini človeštva. Za posledicami eksplozije reaktorja leta 1986 je umrlo na tisoče ljudi, milijoni pa so zaradi sevanja zboleli za rakom ščitnice, levkemijo ali drugimi rakastimi obolenji. V mestu danes sicer živi le še nekaj sto ljudi, na območju pa je še vedno prisotna povečana radiacija.

Kabwe, Zambija Spisek zaključujemo na Črni celini. Tudi v zambijskem mestu Kabwe je glavni vir onesnaževanja svinec, ki ga v tamkajšnjih rudnikih že zadnjih sto let intenzivno pridobivajo. Že pri majhnih otrocih stopnje svinca desetkrat presegajo sprejemljive koncentracije. V prsti je toliko strupenih snovi, da uspevajo le redke rastline.

Ne spreglejte