SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska konzorcija z energetskim projektom v arabskih puščavah

2

termometer

Dva velika evropska konzorcija sta ta teden združila moči v ambicioznem projektu koriščenja sončne in vetrne energije v arabskih puščavah.

S pridobljeno energijo bi oskrbovali Evropo, severno Afriko in Bližnji vzhod.

Cilj projekta je zagotoviti 15 odstotkov energije za Evropo Nemški Desertec Industry Initiative je ob robu srečanja evropskih energetskih ministrov v Bruslju v četrtek podpisal dogovor s konzorcijem Medgrid, ki so ga ustanovili francoski energetski velikani. "Z združitvijo naporov in koordinacijo pristopov iniciativi zavzemata resnično evropsko dimenzijo," je podpis komentiral evropski komisar za energijo Günther Oettinger.

V nemški iniciativi med drugim sodelujejo Siemens, Deutsche Bank in Eon, njen cilj pa je izkoriščati sončno in vetrno energijo v puščavah severne Afrike in Bližnjega vzhoda. Cilj projekta je do leta 2050 zagotoviti 15 odstotkov vseh potreb energije za Evropo.

Nekaj sredstev bo prispevala tudi EU Medgrid, v katerem med drugim sodelujejo Areva, EDF in Alstom, pa načrtuje izgradnjo podvodnih povezav med Evropo in Afriko za transport elektrike.

V skladu s sporazumom bosta konzorcija izmenjevala informacije, se medsebojno obveščala o napredku in združila moči pri lobiranju za ugodne zakonodajne okvirje kar se tiče koriščenja obnovljivih virov energije. Nekaj sredstev bo primaknila tudi EU v okviru boja proti globalnemu segrevanju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin