SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čudežni japonski otok vztrajno raste, lahko bi povzročil cunami

3

termometer

 | Foto:
Delujoč vulkanski otok v Tihem oceanu, ki se vztrajno širi, bi se lahko zaradi pritiskov bruhajoče lave zrušil v morje in pri tem povzročil nastanek cunamija, so ugotovili znanstveniki v raziskavi.

Majhen otok, ki se je pojavil lani okoli tisoč kilometrov južno od Tokia, se od takrat vztrajno povečuje. Trenutno meri 1,26 kvadratnega kilometra, vulkanski kraterji pa bruhajo tudi do 200 tisoč kubičnih metrov lave na dan – dovolj, da bi s tem napolnili 80 olimpijskih bazenov.

"Če se bo lava v prihodnje še vedno nabirala na vzhodni strani otoka, bi to lahko povzročilo zrušitev pobočja v morje in sprožilo cunami," je dejal asistent na univerzi v Tokiu Fukaši Maeno.

Cunami bi 130 kilometrov oddaljen otok dosegel v 18 minutah Dodal je, da bi lahko sesutje strjene lave v morje povzročilo nastanek enometrskega cunamija, ki bi lahko 130 kilometrov oddaljeni otok Čičidžima dosegel v 18 minutah.

"Idealen način opazovanja in preprečevanja pojava naravne katastrofe bi bila vzpostavitev sistema za zaznavanje potresov in cunamijev blizu otoka, vendar je to v trenutnih razmerah nemogoče," je dejal Maeno.

Japonska meteorološka agencija je sporočila, da so pozorni na vsako nenavadno spremembo na otoku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin