Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
3. 3. 2015,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MacGyver Ljubljana

Torek, 3. 3. 2015, 15.36

8 let

Ali je še upanje za ljubljanski mestni prevoz?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Morda bi prav ideja kakšne mlade skupine bodočih inženirjev lahko razrešila še eno od težav, s katerimi se vsakodnevno srečujemo.

Kolikokrat ste se jezili, ko ste sredi ljubljanske prometne konice obstali nekje v avtobusu javnega mestnega prevoza in ob tem ugotavljali, da bi na cilj najbrž veliko prej prišli peš? Prometne težave so se s prenovo Slovenske ceste samo še stopnjevale, zato vedno več ljudi meni, da je mestni potniški promet v prestolnici premalo učinkovit. Kako bi lahko zasnovali sistem ureditve prometa v Ljubljani, da takih nevšečnosti in težav ne bi bilo več? Praktične naloge za boljši vsakdan Prav to nalogo bodo letos reševali štiričlanske skupine študentov bodočih naravoslovcev in inženirjev, ki se v predizboru potegujejo za tekmovalno mesto na letos že sedmem tekmovanju MacGyver. To bo v svojem slovenskem delu letos na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 20. in 21. marca in je odprto za obiskovalce. Organizatorji, Društvo študentov tehnike in naravoslovja BEST, ki je del Združenja evropskih študentov tehnologije in naravoslovja BEST, so prepričani, da je to največje inženirsko tekmovanje v Sloveniji za študente.

Poudarjajo, da so prav prednaloge, ki izvirajo iz konkretnih vsakdanjih težav družbe ali podjetij, odličen način za preboj ustvarjalnih idej zlasti zato, ker nov globalno povezani svet prinaša tudi nove ovire in izzive – a tudi nove priložnosti za samozavestne, ustvarjalne in drzne mlade in njihove ideje. V dozdajšnjih tekmovanjih so tako bodoči mladi inženirji med drugim ustvarjali mobilno aplikacijo za gluhe ljudi, ki bi jim lajšala vsakdanje življenje in jim ponudila enake možnosti, oblikovali prevozni sistem na sončno energijo in poskušali preživeti na osamljenem otoku z zelo omejenimi sredstvi. Z zmago do regijskega in vseevropskega tekmovanja Tekmovalci bodo morali prepričati s svojim tehničnim znanjem in domiselnostjo ter oblikovati smiselne, izvedljive in stroškovno smotrne predloge. Skupine z najboljše rešenimi nalogami si bodo pribojevale mesto na slovenskem tekmovanju, zmagovalec tega pa se bo pomeril na regionalnem tekmovanju EBEC (European BEST Enginnering Competition) Alpe Adria v Zagrebu. Vrhunec letošnjega tekmovanja EBEC bo sklepni dogodek v Portu na Portugalskem, kjer se bodo pomerili regionalni zmagovalci.

Ne spreglejte