Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2011,
15.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

energija

Četrtek, 21. 4. 2011, 15.40

7 let, 12 mesecev

22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovni dan Zemlje na pobudo civilne družbe po vsem svetu obeležujejo 22. aprila. Po letu 1970 ga obeležujejo vsako leto, število sodelujočih posameznikov, organizacij in držav pa narašča.

Tudi v Sloveniji se bo letos zvrstilo precej prireditev in različnih akcij. Zelena nit letošnjega dneva Zemlje je "Milijarda aktivnosti za zeleno", v okviru te akcije pa želijo zbrati milijardo ukrepov za zmanjšanje učinkov globalnega segrevanja ozračja.

Gospodinjstva vsakodnevno vplivajo na okolje Gospodinjstva s svojimi vsakodnevnimi odločitvami o tem, katere proizvode in storitve bodo kupila, kako jih bodo uporabila, kje in kako bodo živela in delala, kako bodo izkoristila prosti čas, kako bodo potovala ipd., vplivajo na okolje.

Večja poraba energije in vode, več odpadkov ... Podatki kažejo, da se število članov v evropskih gospodinjstvih zmanjšuje. Posledično to pomeni, da člani gospodinjstev koristijo večji bivalni prostor, porabijo več proizvodov, koristijo več storitev ter s tem porabijo več energije in vode ter proizvedejo več izpustov toplogrednih plinov, odpadne vode in odpadkov, so ob dnevu Zemlje na spletni strani zapisali pri Statističnem uradu RS.

Slovenija - biotski park sredi Evrope? V letu 2009 so slovenska gospodinjstva porabila 42 kubičnih metrov vode in 4,2 kilovatnih ur električne energije na prebivalca na dan, proizvedla 1,2 kilograma komunalnih odpadkov na prebivalca na dan ter z uporabo osebnih avtomobilov povzročila več kot 51 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov iz gospodinjstev. "Slovenija ima vse pogoje, da večino svojega ozemlja razglasi za biotski park sredi Evrope," je v sporočilu ob dnevu Zemlje zapisal predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič.

Slovenija lahko pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov izkorišča naravno danost - veliko poraščenost z gozdom - ter se na ta način bolj približa načelom trajnostnega razvoja. Energetska izraba lesa je pomembna z vidika zamenjave fosilnih goriv in s tem zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida. Les je material z zelo nizkim, lahko tudi negativnim ogljičnim odtisom, lesni ostanki pa so obnovljiv vir energije. Slovenski gozdovi letno vežejo približno pet megaton ogljikovega dioksida in na ta način pripomorejo k lažjemu doseganju Kjotskih ciljev.

V aprilu akcija "Star papir za novo upanje" Ob svetovnem dnevu zemlje se bo tudi letos v Sloveniji zvrstilo precej prireditev. Po lanski uspešno izvedeni vseslovenski akciji "Očistimo Slovenijo v enem dnevu!" društvo Ekologi brez meja in podjetje Dinos letošnjo pomlad organizirata vseslovensko akcijo zbiranja starega papirja v dobrodelne namene "Star papir za novo upanje". Akcija poteka ves mesec april, organizatorji pa so k zbiranju papirja povabili vse vrtce, osnovne in srednje šole, pa tudi podjetja in javne organizacije, ki imajo namen pospraviti nakopičen star papir oziroma čistiti svoje arhive.

Na predvečer dneva Zemlje bosta revija National Geographic Junior in Zavod za gozdove Slovenije odprla razstavo otroških likovnih del z naslovom "Drevo mojih rok". V okviru likovnega natečaja je 717 otrok ustvarilo kar 702 podobi gozda. Odprtje razstave bo ob 18. uri v prostorih Zavoda za gozdove v Ljubljani. V preddverju velike dvorane DZ sta predsednik DZ Pavel Gantar in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč odprla razstavo s sloganom "Posadi rožo za čebelo".

Že šestič zapored prireditev "Zemljo so nam posodili otroci" Agencija RS za okolje v petek skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije že šestič zapored pripravlja prireditev ob zaključku akcije "Zemljo so nam posodili otroci". Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bodo mladim, ki so sodelovali v akciji, izrekli priznanje in podporo. Dom ustvarjalnosti mladih Maribora pripravlja na Trgu svobode v Mariboru na sam dan Zemlje med 9. in 18. uro pestro dogajanje, ki bo ob mednarodnem letu gozdov usmerjeno v gozd "v naši bližnji okolici in po svetu".

V Murski Soboti bodo izvedli akcijo osveščanja in boja proti vandalizmu v mestnem parku v okviru projekta 3 PARKI - 3 PARK: Razvoj, ohranitev, prenova, širitev in upravljanje z zelenimi površinami v urbanih naseljih - optimalno okusiti življenje ljudi ter parkov z izvajanjem skupnih programov, ki ga Mestna občina Murska Sobota izvaja skupaj z občinama Körmend in Gornja Radgona ter Razvojnim centrom Murska Sobota.

Ne spreglejte