Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
26. 4. 2016,
10.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Natisni članek

Krško Černobil Jedrska elektrarna

Torek, 26. 4. 2016, 10.22

6 let, 7 mesecev

Kako ravnati v primeru jedrske nesreče v Krškem?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Jedrska elektrarna Krško NEK | Foto STA

Foto: STA

Preverili smo, kakšni so postopki za varovanje zdravja Slovencev v primeru nesreče v jedrski elektrarni Krško.

Nevarnost, ki jo je treba zajeziti

V Nuklearni elektrarni Krško (ali NEK) tako kot v vsaki drugi upravljajo tri potencialno nevarne elemente:

- V vsakem trenutku morajo zagotavljati, da verižna reakcija v sredici jedrskega reaktorja, ki proizvaja toploto, ne uide z vajeti. Če bi se to zgodilo, bi lahko moč reaktorja skokovito narasla, pri tem pa bi se poškodovalo jedrsko gorivo (v Krškem je to izotop uran 235). Preberite, kako v jedrski elektrarni nastaja elektrika.

- Iz reaktorja morajo stalno odvajati toplotno energijo in skrbeti, da tlak v komponentah, kjer se zbira para za poganjanje turbin, ne preseže kritične vrednosti. Če bi se to zgodilo, bi se lahko poškodovali deli elektrarne ali pa celo nastala eksplozija.

- Skrbeti morajo za konstrukcijsko stabilnost pregrad, ki preprečujejo uhajanje radioaktivnih snovi iz jedrskega reaktorja.

V Upravi za zaščito in reševanje opozarjajo, da morebitni incident v Krškem ni edina jedrska oziroma radiološka nesreča, ki lahko prizadene Slovenijo.

Zgodi se namreč lahko tudi v eksperimentalnem reaktorju TRIGA v Podgorici blizu Ljubljane ali v Centralnem skladišču radioaktivnih odpadkov (CSRAO) v Brinju.

Ne izključujejo niti možnosti, da se nesreča zgodi pri prevozu radioaktivnih snovi po Sloveniji, pri padcu satelita na jedrski pogon na območje Slovenije ali pa v eni od jedrskih elektrarn v tujini, pri čemer bi posledice čutili tudi v Sloveniji. V Franciji je, na primer, več deset jedrskih elektrarn, ki so Sloveniji bližje kot Černobil.

Ko gre nekaj narobe

V NEK so ves čas pripravljeni na možnost nastanka razmer, ki odstopajo od običajnega obratovalnega stanja elektrarne. Takšnim stanjem pravijo izredni dogodki, sporočajo v NEK. Razvrščajo jih v štiri kategorije glede na stopnjo radiološke nevarnosti za elektrarno in bližnjo okolico.

Stopnja 0 - nenormalni dogodek

Manjša težava v elektrarni. Elektrarna o dogodku obvesti pristojne lokalne in državne organe ter javnost prek sporočila za medije. Radiološke nevarnosti za okoliške prebivalce ni.

Stopnja 1 - začetna nevarnost

Malce večja težava, ena od mogočih posledic je radiološko onesnaženje v zgradbah elektrarne. Še vedno ni nevarnosti za okoliške prebivalce.

V Nuklearni elektrarni Krško, ki deluje od leta 1981, se še ni zgodila nesreča, ki bi zahtevala evakuacijo okoliških krajev.  | Foto: V Nuklearni elektrarni Krško, ki deluje od leta 1981, se še ni zgodila nesreča, ki bi zahtevala evakuacijo okoliških krajev.

Stopnja 2 - objektna nevarnost

Resnejša težava, pri kateri lahko radiološki vpliv seže onkraj zidov jedrske elektrarne. NEK težavo javi civilni zaščiti in lokalnim oblastem, ki so v pripravljenosti za pomoč pri evakuaciji bližnjih naselij. Če bi bila ta potrebna, bi prebivalce o tem obvestili mediji.

Stopnja 3 - splošna nevarnost

Hujša težava v elektrarni. Radioaktivno onesnaženje se lahko razširi v okolico. Na nevarnost opozori sirena, civilna zaščita gre v akcijo. Mediji posredujejo navodila za ravnanje v primeru jedrske nesreče, izvede se preventivna evakuacija naselij v bližini elektrarne.

Doma sem blizu NEK, zatulila je sirena. Kaj zdaj?

V NEK in Upravi za zaščito in reševanje prebivalcem okoliških krajev svetujejo, naj v primeru zavijanja sirene, ki traja eno minuto, ravnajo takole:

- Ostanejo doma in prižgejo televizijo, radio oziroma obiščejo svetovni splet. Pomembno je, da se umaknejo v zaprte prostore ter zaprejo okna in vrata, izklopijo prezračevalne sisteme. Temu v NEK pravijo zaklanjanje. Za štirimi stenami se namreč zaščitimo pred obsevanostjo in vdihavanjem radioaktivnih snovi. Stik z mediji je pomemben zato, ker bodo posredovali navodila za nadaljnje ukrepanje in klicne številke za dodatne informacije o dogodku. V NEK opozarjajo, da so te številke namenjene samo res nujnim klicem.

- Zaužijejo tablete kalijevega jodida. Prebivalci vseh krajev v desetkilometrskem pasu okoli NEK so vsaj enkrat letno po pošti obveščeni o tem ukrepu. Tablete lahko prevzamejo v katerikoli lokalni lekarni. Zaužitje kalijevega jodida je pomembno zato, ker preprečuje kopičenje radioaktivnega izotopa, joda 131, v žlezi ščitnici.

Ob nesreči v jedrski elektrarni lahko pride do izpusta nevarnih delcev s kratkimi razpolovnimi dobami, kot so jod-131, cezij-137, stroncij-90. Prvi napade ščitnico, drugi se odlaga po celotnem telesnem tkivu, tretji se kopiči v kosteh. Kalijev jodid je namenjen zajezitvi zdravju nevarnih učinkov prvega. | Foto: Ob nesreči v jedrski elektrarni lahko pride do izpusta nevarnih delcev s kratkimi razpolovnimi dobami, kot so jod-131, cezij-137, stroncij-90. Prvi napade ščitnico, drugi se odlaga po celotnem telesnem tkivu, tretji se kopiči v kosteh. Kalijev jodid je namenjen zajezitvi zdravju nevarnih učinkov prvega.

- Preprečijo vnos radioaktivnih snovi v telo. To pomeni, da ne uživajo hrane, ki bi lahko bila kontaminirana z radioaktivnimi delci. Gre za hrano, ki je bila pred sireno na prostem ali ob odprtem oknu.

- Sledijo navodilom za evakuacijo oziroma dom preventivno zapustijo sami. Povečanje razdalje med virom radioaktivnega onesnaženja in nami zmanjšuje verjetnost, da prejmemo večji ali celo prevelik (beri: smrten) odmerek sevanja. Ob evakuaciji s sabo vzamemo samo najnujnejše življenjske potrebščine. Civilna zaščita in NEK sta za prebivalce krajev v okolici jedrske elektrarne pripravila seznam nadzornih točk, kamor se morajo (oziroma je to priporočljivo) ob evakuaciji napotiti prebivalci posameznih krajev. Seznam lahko preverite tukaj (občina Krško) in tukaj (občina Brežice).

Ne spreglejte