SiolNET. Novice Neprecenljivi november
Vsebino omogoča Mastercard
  • Messenger
  • Messenger

Brezgotovinsko poslovanje gradi svet brez lakote

Vsebino omogoča Mastercard

Sodobne tehnologije spreminjajo tudi način, kako v najrevnejše predele sveta dostavljamo pomoč.

digitalna hrana wfp Foto: WFP

Tehnologija za dober namen

Sodobne tehnologije spreminjajo tudi način, kako v najrevnejše predele sveta dostavljamo pomoč.

Tudi pri Svetovnem programu za hrano (World Food Programme – WFP), ki deluje pod okriljem Združenih narodov, se zavedajo vedno večjega pomena sodobne tehnologije v boju proti lakoti.

Zato je WFP leta 2012 v sodelovanju z družbo Mastercard začel dostavljati digitalno hrano, in sicer v obliki elektronskih kartic, tako da imajo begunci oziroma predstavniki drugih ranljivih skupin boljši dostop do hrane, ki jo lahko dobijo v lokalnih prodajalnah.

mastercard kartica Neprecenljiv cilj: ustvariti svet brez lakote

Leta 2012 sta se družba Mastercard in organizacija Združeni narodi (United Nations) v okviru Svetovnega programa za hrano (World Food Programme – WFP) povezali z željo po iskanju inovativnih rešitev, kako ustvariti svet brez lakote.

Največja humanitarna kampanja na svetu svetovni program za hrano wfp

WFP velja za največjo svetovno humanitarno kampanjo, katere cilj je boj proti lakoti v t. i. tretjem svetu in na ogroženih območjih. Financira se izključno s prostovoljnimi prispevki.

Kampanja tako s pomočjo družbe Mastercard zagotavlja šolske malice na tisoče šolskim otrokom v vzhodni Afriki. V številnih državah v razvoju so šolske malice pogosto edini redni in hranljivi obrok, ki ga dobijo otroci.

Več izbire in boljša hrana za najrevnejše

digitalna hrana wfp Foto: WFP

Na območja s stabilnim trgom tako WFP dostavlja kupone oziroma vavčerje, ki jih lahko prebivalci zamenjajo za hrano ali druge življenjske potrebščine.

digitalna hrana wfp Foto: WFP

S kuponi WFP pripomore tudi h krepitvi lokalnega gospodarstva, revnejše prebivalstvo pa pomoč prejme z večjim dostojanstvom, saj jim za hrano ni več treba stati v vrstah. Tako dobijo tudi dostop do sveže hrane, ki je v paketih za pomoč ponavadi ni.

Leta 2012 so projekt predstavili v Siriji, kjer je bilo približno 300 prodajaln opremljenih za trgovanje z digitalno hrano.

Prvo leto je WFP v okviru projekta digitalne hrane v Libanon, Jordanijo, Turčijo, Irak in Egipt investiral skoraj 192 milijonov evrov pomoči.

Zdaj z digitalno hrano oskrbujejo 38 držav, med drugim tudi Afganistan, Pakistan in Zambijo.

November je čas za pomoč afriškim otrokom

svetovni program za hrano wfp Za vse imetnike kartice Mastercard imamo čudovito sporočilo: vsaka njihova novembrska trasakcija bo enega afriškega otroka razveselila s šolskim obrokom. Vsaka transakcija s kartico Mastercard pomeni en obrok za afriškega otroka.

Sliši se zapleteno, vendar je izjemno preprosto, saj so pri družbi Mastercard v okviru Svetovnega programa za hrano pripravili posebno kampanjo Ena transakcija. En šolski obrok.

Preberite nekaj zgodb o otrocih, ki so s programom WFP lahko zaživeli svoje sanje.

Preberite še:

Neprecenljivi november: vsaka transakcija pomeni en obrok

Skupaj v uresničevanju otroških želja

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin