Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2016,
15.19

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial Mastercard WFP

Petek, 11. 11. 2016, 15.19

2 meseca, 1 teden

Skupaj v uresničevanju otroških želja

Vsebino omogoča Mastercard
wfp hrana mastercard | Foto Mastercard

Foto: Mastercard

Vsak otrok, ne glede na to, od kod prihaja, ima velik potencial. Če ima vse možnosti za razvoj svojih talentov in interesov, ima lahko tudi priložnost, da svet spremeni na bolje.

Skupaj ustvariti svet brez lakote

Družbena odgovornost je bila za družbo Mastercard vedno ena najpomembnejših prioritet. Leta 2012 sta se družba Mastercard in organizacija Združeni narodi (United Nations) v okviru Svetovnega programa za hrano (World Food Programme – WFP) povezali z željo po iskanju inovativnih rešitev, kako ustvariti svet brez lakote.

WFP velja za največjo svetovno humanitarno kampanjo, katere cilj je boj proti lakoti v t. i. tretjem svetu in na ogroženih območjih. Financira se izključno na podlagi prostovoljnih prispevkov. Kampanja tako s pomočjo družbe Mastercard zagotavlja šolske malice za na tisoče šolskih otrok v vzhodni Afriki. V številnih državah v razvoju so šolske malice pogosto edini redni in hranljivi obrok, ki ga dobijo otroci.

Ko preprost nakup s kartico v Evropi postane otrokov edini obrok v Afriki

Mastercard | Foto: Način delovanja kampanje: Vsako plačilo s kartico Mastercard pomeni en brezplačen obrok za otroka v Afriki.

Za vsako transakcijo, ki jo bodo imetniki kartic Mastercard v Sloveniji opravili novembra, bodo vrednost enega šolskega obroka, in sicer 20 centov, donirali Svetovnemu programu za hrano. Kampanja traja, dokler ne bodo v vseh sodelujočih državah zbrali 750 tisoč evrov.

Napoved za letos: Mastercard bo letos razširil svojo podporo programu WFP z novo državo: Ruando.

Skupaj bodo imetniki kartic darovali več kot 3,5 milijona malic za na tisoče šolskih otrok v Ruandi, ki to nujno potrebujejo. Kot je pokazalo nedavno poročilo o prehrani, je v tej afriški državi kronično podhranjenih 43 odstotkov otrok do petega leta starosti.

"Nekega dne bom znanstvenica"

wfp hrana mastercard | Foto: Mastercard Foto: Mastercard

Kakšne želje in načrte ima otrok, ki ga vsak dan omejuje pomanjkanje hrane? Omejuje ga potreba po preživetju, hrani in varnosti. Vse drugo pride na vrsto pozneje. Ali pa sploh ne.

Kaj sanja otrok, ki ga ne skrbi, kdaj bo spet sit in kako bo dobil naslednji obrok? Sanja o svoji prihodnosti. V svojih sanjah in pozneje tudi v resničnem življenju je lahko vse – od znanstvenice do vrhunskega kuharja.

Prostovoljci, ki svoj čas in trud posvečajo delu pri dobrodelni kampanji svetovnih razsežnosti Svetovnega programa za hrano (WFP), se zavedajo, da lahko vsem otrokom, ki se spopadajo s pomanjkanjem, z dostopom do šolske malice odklenejo nepričakovane možnosti za njihovo svetlo prihodnost.

Otroci, ki so se s Svetovnim programom za hrano razveselili vsakodnevnih šolskih malic, so postali bolj ambiciozni, odprti za prihodnje izzive, nasmejani in brezskrbni. To dokazujejo številne zgodbe otrok, ki jim je Svetovni program za hrano pomagal vsaj deloma izstopiti iz revščine.

Tekač na dolge proge in ambasador ZN

wfp paul tergat | Foto: Mastercard Foto: Mastercard

Paul Tergat iz Kenije je odraščal v revščini na podeželju. Njegovo življenje se je spremenilo leta 1997, ko je bil star osem let. Takrat je Svetovni program za hrano pod svoje okrilje vzel šolo, ki jo je obiskoval Paul, ki je tako lahko svoje želje usmeril v tek. Postal je dober tekač na dolge proge. Leta 2004 je postal tudi ambasador Združenih narodov ter se leta 2007 na obisku Kenije pridružil Drew Barrymore.

Poslovna ženska Vera

wfp vera | Foto: Mastercard Foto: Mastercard

Leta 1990 je takrat sedem letna Vera Tavares nastopila v dokumentarnem filmu o WFP o hranljivih šolskih malicah, ki so jih uvedli na njihovi šoli na Zelenortskih otokih. Zdaj je Vera priznana in izobražena poslovna ženska, ki preživlja tudi svojo mamo. Preprosti šolski obroki so ji pomagali, da je prekinila neusmiljen krog lakote in revščine ter postala neodvisna ženska.

Uspešna študentka

wfp fatuma | Foto: Mastercard Foto: Mastercard

Medtem ko se številni najstniki po svetu po počitnicah res ne veselijo šole, pa se Fatumi Omar iz Keniji ob vsakem novem začetku šolskega leta zasvetijo oči. Odraščala je v največjem svetovnem zatočišču za begunce. Spominja se hvaležnosti, ko je med odmorom v šoli dobila za malico obrok kaše. Uspelo ji je preseči revščino, dobila je štipendijo za najboljšo učenko Nairobija. Tako je ni doletela klasična usoda somalijskih deklic, ki morajo pri 15 letih že skrbeti za svojo družino, ampak lahko študira. Rada bi postala zdravnica.

raper jose | Foto: Afriške zgodbe z raperjem Josejem

V nedeljo, 13. novembra ob 11. uri bo v Mladinski knjigi v ljubljanskem Cityparku znani raper Jose, avtor številnih hip-hop uspešnic, v družbi lutk pripovedoval afriške zgodbe.

Dogodek organizira Mastercard v okviru kampanje World Food Programme.

Ne spreglejte