Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
14.03

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial dobrodelnost WFP Mastercard

Torek, 29. 11. 2016, 14.03

2 meseca, 1 teden

Dobrodelnost, ki krepi lokalno gospodarstvo

Vsebino omogoča Mastercard

Pomoč, ki jo dobijo ljudje v najrevnejših predelih sveta, ugodno vpliva tudi na lokalno gospodarstvo.

tržnica začimbe afrika hrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako premostiti humanitarni in razvojni prepad

Svetovni program za hrano (WFP – World Food Programme), ki ga vodijo Združeni narodi, namerava okrepiti razširjenost mobilnega plačevanja v devetih državah na jugu Afrike. Ta poteza je del dolgoročnega cilja, s katerim želi WFP povečati delež humanitarne pomoči v finančni obliki. Tako nameravajo do leta 2030 pospešiti uresničevanje projekta Zero Hunger World (Svet brez lakote).

Denarna pomoč se obrestuje

wfp hrana | Foto: WFP Foto: WFP

Ugotovili so namreč, da ima pomoč v obliki denarja dolgoročne pozitivne učinke na razcvet lokalnega gospodarstva. Študija v Ruandi, kjer so begunci dobivali denarno pomoč, je pokazala, da en dolar, ki ga daruje WFP, v obtoku lokalnega gospodarstva pridobi vrednost. Zaradi povečanega povpraševanja se vrednost tega denarja skoraj podvoji.

"Izkoriščamo moč hitro razvijajočih se tehnologij in finančnih storitev. Z mobilnim denarjem želimo povečati obseg in doseg gotovinskih transakcij ter s tem pomagati vsem ljudem v regiji, ki so v stiski," je povedal Kenn Crossley, eden od predstavnikov programa WFP.

mastercard kartica | Foto: Neprecenljiv cilj: ustvariti svet brez lakote

Leta 2012 sta se družba Mastercard in organizacija Združeni narodi (United Nations) v okviru Svetovnega programa za hrano (World Food Programme – WFP) povezali z željo po iskanju inovativnih rešitev, kako ustvariti svet brez lakote.

Največja humanitarna kampanja na svetu

wfp hrana | Foto: WFP Foto: WFP WFP velja za največjo svetovno humanitarno kampanjo, katere cilj je boj proti lakoti v t. i. tretjem svetu in na ogroženih območjih. Financira se izključno s prostovoljnimi prispevki.

Kampanja tako s pomočjo družbe Mastercard zagotavlja šolske malice na tisoče šolskim otrokom v vzhodni Afriki. V številnih državah v razvoju je šolska malica pogosto edini reden in hranljiv obrok, ki ga dobijo otroci.

V trgovino po tisto, kar res potrebujejo

Nakupi z gotovino, ki jo prejemnikom pomoči nakažejo prek sporočila SMS, se obrestujejo, saj denar ljudem omogoča, da se sami odločajo, kaj in kje bodo kupovali. Predvsem pa jim omogoča, da kupujejo v lokalnih prodajalnah. Precej manj možnosti za odločanje imajo, ko dobijo paket s hrano, ne glede na svoje potrebe.

Svetovni program za hrano tovrstno plačevanje že omogoča v Kongu, Lesotu, na Madagaskarju, v Malaviju, Mozambiku, Demokratični republiki Kongo, Tanzaniji in Zambiji. Nazadnje so ga uvedli v severovzhodni Nigeriji, kjer oskrbujejo osebe, ki so se razselile zaradi teroristične skupine Boko Haram.

WFP s sporočili SMS oskrbuje približno sto tisoč ljudi, to številko pa namerava povečati na pol milijona oseb.

wfp hrana | Foto: WFP Foto: WFP

680 milijonov dolarjev pomoči v gotovini

Svetovni program za hrano uporablja transferje, ki temeljijo na gotovini, že od leta 2000. V tem obdobju se je delež teh transferjev pomoči močno povečal in pomeni že četrtino vse pomoči. Leta 2015 je WFP s transferji, ki temeljijo na gotovini, oskrbel 9,6 milijona ljudi v 54 državah. Vrednost tovrstnih transferjev  znaša kar 680 milijonov dolarjev.

Trenutno načrtujejo globalno plačilno rešitev, s katero bi ustvarili globalno mrežo finančnih dobaviteljev, ki bi pomagali ljudem v stiski do lažjega dostopa do pomoči.

Nova država, ki potrebuje pomoč

wfp ruanda | Foto: WFP Foto: WFP Mastercard bo v letu 2016 razširil svojo podporo programu WFP z novo državo: Ruando.

Skupaj bodo imetniki kartic Mastercard darovali več kot 3,5 milijona malic za tisoče šolskih otrok v Ruandi, ki to nujno potrebujejo. Kot je pokazalo nedavno poročilo o prehrani, je v tej afriški državi kronično podhranjenih 43 odstotkov otrok do petega leta starosti.

wfp hrana mastercard | Foto: Mastercard Foto: Mastercard November je čas za pomoč afriškim otrokom

Za vse imetnike kartice Mastercard imamo čudovito sporočilo: vsaka njihova novembrska transakcija bo enega afriškega otroka razveselila s šolskim obrokom. Vsaka transakcija s kartico Mastercard pomeni polnovredno, hranilno malico za enega šolarja.

Sliši se zapleteno, vendar je izjemno preprosto, saj so pri družbi Mastercard v okviru Svetovnega programa za hrano pripravili posebno kampanjo Ena transakcija. En šolski obrok.

Preberite nekaj zgodb o otrocih, ki so s programom WFP lahko zaživeli svoje sanje.

 

Ne spreglejte