Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
19. 6. 2015,
14.02

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dopust napredovanje

Petek, 19. 6. 2015, 14.02

4 leta, 4 mesece

Res ne bo nič z napredovanjem, če boste odšli na dopust?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
So ljudje, predvsem karieristi, ki menijo, da če si bodo vzeli preveč prostega časa ali celo dopust, ne bodo mogli napredovati. Pa je res tako?

Številni ljudje si omejujejo osebno srečo in s tem tudi uspeh, ker si ne drznejo vzeti prostega časa ali celo dopusta, saj domnevajo, da si bodo s tem omejili možnosti za napredovanje ali povišanje plače. Ena od analiz je celo pokazala, da si danes oddih privošči precej manj Američanov kot nekoč. A ameriška raziskava o vplivu dopusta na uspešnost je pokazala ravno nasprotno – dopust ima pozitiven vpliv na povišanje plače in napredovanje.

Kot piše v Harvard Business Review, obstajajo najmanj štirje razlogi, zakaj bi si morali vzeti dopust.

1. Oddih poveča možnost napredovanja Raziskava med ameriškimi delavci je pokazala, da imajo delavci, ki si privoščijo dopust, 6,5 odstotka več možnosti za povišanje dohodka ali celo napredovanje kot tisti, ki plačan dopust pustijo neizkoriščen. Še več, marsikdo, ki si ne vzame oddiha, lahko celo nazaduje.

A slovenski psiholog Matej Tušak se s tem ne strinja popolnoma, kot pravi, ima tudi to, da se nekdo v dobro svojega podjetja nečemu odreče, zagotovo pozitiven vpliv. S tem izkazuje vrednoto delavnosti. "Tisti, ki si vzame manj dopusta, pogosto dobi boljšo oceno nadrejenih," pravi psiholog.

2. Sveža glava in pozitivno mišljenje povečujeta produktivnost Z oddihom sprostimo napetost, spočiti možgani pa so sposobni bolj pozitivnega mišljenja, s čimer se produktivnost in prodaja povečata za tretjino, medtem ko se kreativnost in prihodki lahko celo potrojijo.

A da to dosežemo, ni dovolj le, da si "vzamemo dopust", temveč ga je treba načrtovati: - Svoje delo zaupajte sodelavcem in jim razložite podrobnosti. - Ne ostanite doma, dlje ko boste šli, večji bo učinek. - Podrobnosti potovanja načrtujte vnaprej, da vam na dopustu ne bo treba preveč razmišljati.

Poleg tega je koristno vedeti, kako dolg dopust nam še koristi. "Če je dopust predolg, velikokrat to pomeni, da bo naša delovna učinkovitost prihodnji mesec slaba. Vedno namreč traja nekaj časa, da vzpostavimo nazaj običajen ritem življenja, in dlje ko smo odsotni, dlje se vračamo v delovni ritem," dodaja Tušak.

3. Nadrejeni opazijo pozitivne spremembe Ko se boste vrnili z dopusta spočiti in polni zagona, bodo to opazili tudi vaši nadrejeni. Raziskava med ameriškimi delodajalci je celo pokazala, da ti običajno svoje zaposlene spodbujajo, naj si privoščijo oddih. S tem jim želijo povečati osebno srečo, saj bo ta pozitivno vpliva tudi na storilnost.

Da vsi dobri vodje vedo, da ljudje potrebujejo počitek, se strinja tudi Tušak, a le dokler vidijo, da so ljudje zaradi tega tudi učinkoviti. Nekdo, ki ves čas razmišlja o dopustu, po drugi strani pri nadrejenih zagotovo ni dobro zapisan.

4. Če si ne vzameš dopusta, sam sebi nižaš plačo Če ste redno zaposleni, imate že po zakonu dopust plačan, in če te ugodnosti iz pogodbe ne izkoristite, sami sebi zmanjšujete svoje pravice. Mnogi sicer trdijo, da si dopusta ne morejo vzeti, ker imajo preprosto preveč dela, a tega bodo imeli veliko, če si bodo oddih privoščili ali pa ne.

A bolj kot denar bi morali ceniti zdravje, meni Tušak. Kot pravi, na kratki rok sicer odsotnost počitka niti nima toliko vpliva, sploh če imamo dovolj energije, a na dolgi rok, po treh ali petih letih, človek vendarle začne kazati znake izgorelosti. "Nalagajo se stres in drugi negativni vplivi, zato nismo več dovolj učinkoviti, padati začne tudi motivacija," pravi Tušak.

In če si oddiha ne privoščimo? Počitek potrebujemo, ker smo tako naravnani. Predvsem v sodobnem času je mnogo služb tako obremenilnih, da si dopust moramo vzeti, da pozabimo na stres in se regeneriramo, pravi Tušak. Dodaja, da to dosežemo le, če se povsem sprostimo ter pozabimo na službene obveznosti in skrbi.

Ne spreglejte