Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
19. 8. 2015,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zaposlitev

Sreda, 19. 8. 2015, 12.22

8 let

Letos skoraj polovico več oglasov za delo kot lani

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na zaposlitvenem portalu Mojedelo.com ugotavljajo, da se je število objavljenih zaposlitvenih oglasov v primerjavi z lani v letošnji prvi polovici leta skoraj podvojilo.

Podjetja so lani v prvi polovici leta na zaposlitvenem portalu Mojedelo.com skupaj objavila 3.315 oglasov za delo, v istem obdobju letos pa skoraj polovico več oziroma 6.420 oglasov.

Daleč največ delovnih mest v osrednji Sloveniji Največ prostih delovnih mest je bilo razpisanih v osrednji Sloveniji, in sicer skoraj četrtina vseh razpoložljivih delovnih mest. Sledijo ji Gorenjska, Podravska in Savinjska regija, najmanj oglasov pa je bilo s Spodnjeposavske in Zasavske regije.

Vsako dvanajsto delovno mesto so v prvih šestih mesecih ponujala tudi podjetja iz tujine.

Glede na stopnjo izobrazbe še vedno prevladuje povpraševanje po kadrih s srednješolsko in strokovno tehnično izobrazbo.

"Vsekakor gre za spodbudne podatke, ki napovedujejo nadaljevanje pozitivnih trendov gospodarstva. Podjetja so očitno zaznala, da je gospodarska situacija bolj spodbudna in manj negotova, kot je bila v preteklem obdobju, zato si tudi upajo zaposlovati več," je povedal direktor podjetja Moje delo Zoran Savin. Hkrati pa je dodal, da se moramo zavedati, da bo trajalo še nekaj let, da bo gospodarstvo in s tem tudi stopnja brezposelnosti na ravni pred ekonomsko krizo.

Velika večina ponudb z rednim delovnim razmerjem Spodbudna je tudi novica, da se je občutno povečala ponudba del z redno zaposlitvijo za določen (66,4 odstotka vseh oglasov) in nedoločen čas (26,3 odstotka oglasov). Ponudb za različne oblike honorarnega dela je bilo medtem le dobrih sedem odstotkov.

Še vedno pa ostaja razkorak med ponudbo in povpraševanjem. Največ zaposlitvenih oglasov je bilo objavljenih na področjih strojništva, metalurgije, rudarstva, komerciale in prodaje ter tehnične storitve, medtem ko iskalce dela najbolj zanimajo delo v administraciji, trgovini, komerciali in javni upravi.

Ne spreglejte