Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
9.44

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Fakulteta za uporabne družbene študije Nova Gorica

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

študij Matej Makarovič advertorial FUDŠ Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 9.44

2 meseca, 2 tedna

Kakšno sanjsko fakulteto bi najraje obiskoval Tilen Artač?

Vsebino omogoča Fakulteta za uporabne družbene študije Nova Gorica

Video: Dean Gostimirovič

študij FUDŠ

Tilna Artača smo zalotili na Primorskem, kjer se je družil z dobitniki najprestižnejših priznanj Fakultete za uporabne družbene študije, ki je te dni praznovala 10. obletnico. Zaupal nam je, kakšna bi bila sanjska fakulteta po njegovi meri.

Nova Gorica je tudi zaradi Fakultete za uporabne družbene študije postala ena izmed najbolj iskanih študentskih destinacij v Sloveniji. O tem so se strinjali vsi govorci na nedavni slavnostni prireditvi ob 10. obletnici fakultete FUDŠ.  "Fakulteta FUDŠ je v desetih letih dokazala, da si želi umestitve v mesto vrtnic. Fakulteta je majhna, vendar je vseeno pomembna in je v desetih letih dosegla zelo lepe rezultate," je povedal Matej Arčon, župan Nove Gorice.

Najzanesljivejši preizkus uspešnosti fakultete: visoka zaposljivost

"Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici se lahko po desetih letih delovanja pohvali z dosežki na vseh področjih svojega delovanja. Razvili smo študijske programe na treh področjih, ki se med seboj odlično dopolnjujejo: družboslovje, menedžment in psihosocialno svetovanje. Po eni strani smo tako povezali menedžerske veščine z medkulturnimi in socialnimi, po drugi strani pa razvili še izrazito praktično kombinacijo znanj za potrebe psihosocialnega svetovanja," je na slovesnosti povedal dekan fakultete prof. dr. Matej Makarovič.

Posebej je izpostavil rezultate nedavne ankete, ki je pokazala, da je 78 odstotkov diplomantov FUDŠ zaposlenih, vseh preostalih 22 odstotkov pa nadaljuje študij. To je razumljivo tudi eden najzanesljivejših preizkusov uspešnosti študijskega programa fakultete, ki velja za majhno, saj zaposluje 25 oseb, od tega 16 visokošolskih učiteljev in sodelavcev ter devet strokovnih sodelavcev. Pri pedagoškem delu pa sodeluje še 54 zunanjih pogodbenih sodelavcev.

Vsak profesor tudi raziskovalec

Meritve Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) so pokazale, da je FUDŠ po objavah, citiranosti in raziskavah za gospodarstvo in javni sektor že vrsto let v samem vrhu slovenskih družboslovnih fakultet.

Študijski program po meri študentov, ne profesorjev

študij FUDŠ | Foto:

Kot je še poudaril dekan fakultete, si FUDŠ prizadeva študentom ponuditi programe, narejene po njihovi meri in ne po meri profesorjev. Svoje študente želijo namreč opremiti s strokovnim znanjem in širokimi kompetencami, ki bodo za marsikaterega delodajalca pravi kadrovski potencial. Pohvalijo se lahko z izvrstnim raziskovalnim centrom, ki je slovenski družboslovni prostor obogatil z marsikatero raziskavo. "Nobene teme se ne ustrašimo, tudi če je provokativna. Se pa zgodi, da včasih naši izsledki niso po godu nobeni od preučevanih strani."

Svoj prispevek lokalnemu okolju vidi fakulteta predvsem pri dejavnostih Kariernega centra, kjer so pripravili številne dogodke, seminarje in delavnice za študente in druge skupine občanov – brezposelne, mlade podjetnike, dijake ter osebe, ki potrebujejo psihosocialno svetovanje.

Programi FUDŠ:

V študijskem letu 2015/2016 na fakulteti študira skupno 298 študentov. Do junija 2016 je svoj študij na fakulteti končalo 254 diplomantov, od tega 114 na 1. stopnji, 103 na 2. stopnji in 37 na doktorski 3. stopnji.

Znanstveniki, ki bogatijo globalno zalogo znanja

Nekdanji župan Nove Gorice, Mirko Brulc (levo) je prejel naziv častnega doktorja za svoj izjemen prispevek k razvoju znanosti in visokega šolstva. Na sredini dr. Matevž Tomšič, desno dr. Matej Makarovič. | Foto: Nekdanji župan Nove Gorice, Mirko Brulc (levo) je prejel naziv častnega doktorja za svoj izjemen prispevek k razvoju znanosti in visokega šolstva. Na sredini dr. Matevž Tomšič, desno dr. Matej Makarovič.

Ob 10. obletnici so podelili tudi najvišja priznanja za delo na družboslovnem področju, študijske dosežke in prizadevnost pri strokovnem delu na fakulteti.

Naziv zaslužni profesor, ki se podeljuje posameznikom, ki so dali izjemen prispevek na določenem področju tudi v globalnem meri, je dobil sociolog, redni profesor dr. Frane Adam. "Dr. Frane Adam s svojimi spoznanji bogati globalno zalogo znanja in ga upravičeno štejemo za enega vodilnih slovenskih družboslovcev," je ob podelitvi povedal prof. dr. Matevž Tomšič, predsednik upravnega odbora fakultete in predsednik komisije za podelitev naslovov in priznanj.

Drug eminenten naziv – naziv častnega doktorja je prejel nekdanji župan Nove Gorice Mirko Brulc za svoj izjemen prispevek k razvoju znanosti in visokega šolstva. "Mirko Brulc je najbolj zaslužen, da se je Nova Gorica uveljavila kot visokošolsko središče," je še povedal dr. Matevž Tomšič.

Tilen Artač išče predavalnice pod palmo

Foto: Jure Batagelj | Foto: Foto: Jure Batagelj Prireditev, ki jo je povezoval komik in glasbenik Tilen Artač, je bila nekaj posebnega pravzaprav zaradi njegovih humornih vložkov.

Tako smo izvedeli za njegov najnovejši hit Motorka, pa tudi, kakšno fakulteto bi najraje obiskoval. Fakulteta v Novi Gorici je zelo blizu tega, kar on pričakuje od sanjske fakultete, saj je blizu morja.

"Vse je odvisno od lokacije. Iščem fakulteto na peščeni plaži, rajskem otoku, s predavalnico pod palmo. Z rahlimi spremembami smo tukaj v Novi Gorici že zelo blizu," name je zaupal Tilen Artač.

Ne spreglejte