Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2018,
13.15

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Igor Domanjko lokalne volitve 2018 Maribor Lista novinarja Bojana Požarja

Sreda, 3. 10. 2018, 13.15

5 let, 6 mesecev

Požarjeva lista za župana Maribora predlaga Igorja Domanjka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Igor Domanjko | Igor Domanjko je kandidat Liste novinarja Bojana Požarja za župana Maribora. | Foto STA

Igor Domanjko je kandidat Liste novinarja Bojana Požarja za župana Maribora.

Foto: STA

Za položaj župana Mestne občine Maribor na jesenskih lokalnih volitvah vlada veliko zanimanja. Uradno je najavljenih že sedem kandidatov, danes pa je svojega kandidata predstavila tudi Lista novinarja Bojana Požarja. To je Igor Domanjko, ki kot svojega glavnega aduta predstavlja dejstvo, da je povsem nov obraz v politiki.

Igor Domanjko je po izobrazbi doktor veterinarske medicine, zaposlen je v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, sicer pa je nekdanji uspešni igralec tenisa. "Sem strokovnjak za uničevanje golazni, drugače pa družinski človek," je dejal Domanjko na današnji predstavitvi v Mariboru.

Franc Kangler
Novice Kangler želi znova postati župan Maribora. V mariborski SDS zaradi njega napeto. #video

Domanjko: Treba je stopiti iz druge v prvo vrsto in nekaj narediti

Letos je Domanjko na Listi novinarja Bojana Požarja kandidiral za poslanca državnega zbora, a neuspešno. Za župansko kandidaturo se je odločil, ker ni zadovoljen z razmerami v mariborski občini in ker meni, da je za dosego sprememb treba "stopiti iz druge v prvo vrsto in nekaj narediti".

"Sedanja politična elita v Mariboru dobro pozna apatijo in sivino v mestu ter želi to izkoristiti v svoj prid, za interese ozkega kroga privilegiranih, ne pa v korist Maribora in Mariborčanov. Tega jim enostavno ne smemo več dovoliti," je dodal. Lista novinarja Bojana Požarja je nastala februarja letos v Mariboru kot naslednica Liste za Maribor. Na junijskih parlamentarnih volitvah je zbrala manj kot odstotek glasov, zato je ostala pred pragom parlamenta.

Andrej Fištravec
Novice Mariborski župan Fištravec pred sodnika #video

Požar: Mariboru želimo ponuditi možnost drugačne izbire

Po besedah predsednika stranke Bojana Požarja bo stranka na prihajajočih lokalnih volitvah imela svoje kandidate za župana in člane mestnega oziroma občinskega sveta v Mariboru, Ljubljani in občini Hoče-Slivnica. "Mariboru želimo ponuditi možnost drugačne izbire. Naš kandidat za župana je res drugačen od preostalih," je poudaril Požar. Sam bo kandidiral za mestnega svetnika v Mariboru, enako tudi idejni oče Liste za Maribor Valter Pristovnik.

Podrobnejši program, s katerim se bodo predstavili na volitvah, bodo v stranki predstavili kasneje. Med osrednjimi točkami je Domanjko danes navedel vrnitev občinske zemlje mariborskim vrtičkarjem v brezplačno uporabo, podporo mladim z dobrimi poslovnimi idejami, ustavitev deložacij socialno šibkih ter nepostavljanje centrov za prebežnike brez soglasja lokalne skupnosti.

Bojan Požar je ob predstavitvi županskega kandidata izjavil, da želijo v stranki Mariboru ponuditi možnost drugačne izbire. | Foto: STA , Bojan Požar je ob predstavitvi županskega kandidata izjavil, da želijo v stranki Mariboru ponuditi možnost drugačne izbire. Foto: STA ,

V boj za županski stolček v štajerski prestolnici za zdaj sedem kandidatov

Župansko kandidaturo v Mariboru so do zdaj napovedali aktualni župan Andrej Fištravec, novoizvoljena poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik in nekdanja podžupanja Melita Petelin. Kandidaturo nameravajo vložiti z zbiranjem podpisov, medtem ko bodo nekdanji župan Franc Kangler, mestni svetnik NSi Zdravko Luketič in nekdanji poslanec DeSUS Uroš Prikl kandidirali s podporo stranke.

S podporo pred kratkim ustanovljene stranke se v bitko za župana vključuje Aleksander Kamenik, svojega županskega kandidata napovedujejo v novoustanovljenih strankah Lista mladih ter Lista kolesarjev in pešcev, medtem ko je predsednik mestnega odbora SLS Janez Jemec odstopil od napovedane kandidature. V SLS naj bi namreč podprli kandidaturo Kanglerja, kot kandidata Levice se omenja vodja sveta delavcev v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM) Vlado Šega.

V doslej močnih strankah SDS, SMC in SD še niso predstavili svojih kandidatov. Na sestanku razširjenega izvršilnega odbora mariborske SDS prejšnji teden naj bi se predsednik stranke Janez Janša in evropski poslanec Milan Zver zavzela za to, da mariborska SDS podpre kandidaturo Kanglerja, a se je izvršilni odbor na začetku tega tedna temu uprl.

Po poročanju medijev je 14 od 15 članov izvršilnega odbora ocenilo, da mora SDS v Mariboru imeti svojega županskega kandidata, in sicer predsednika lokalnega odbora Zvoneta Zinrajha. Slednji zadeve za zdaj ne komentira. Kot je povedal za STA, bo vse znano 10. oktobra po konferenci SDS Maribor.

Ne spreglejte