SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mariborski župan Fištravec pred sodnika #video

0,36

termometer

Na mariborskem sodišču se je le tri dni po tistem, ko je tamkajšnji župan Andrej Fištravec začel zbirati podpise za nov županski mandat, z zagovoroma obtoženih in pričanjem prič začelo sojenje njemu in nekdanjemu direktorju mestne uprave Marku Žuli za zlorabo položaja v sostorilstvu ob dveh domnevno spornih zaposlitvah v prvem letu mandata.

Tožilka Katja Arnuš ju je v obtožnici obremenila, da sta v nasprotju s predpisi omogočila zaposlitev Igorja Petelina in Patricije Jankovič, oba takrat dela, za katero sta bila zaposlena, sploh naj ne bi opravljala.

Prav tako naj bi obtožena proti pravilom sklenila podjemno pogodbo s Petelinom za delo, ki bi ga lahko ta opravljal že v okviru svoje predhodne pogodbe o zaposlitvi, s čimer naj bi mu omogočila pridobitev protipravne premoženjske koristi, ker je prejemal mesečno 500 evrov višji dohodek kot po prvotni pogodbi.

Fištravec: Bila je potreba po dodatni zaposlitvi

Oba obtožena sta v današnji zagovorih vztrajala pri povedanem pred preiskovalnim sodnikom, da sta bili zaposlitvi potrebni, saj so ob njihovem prevzemu položaja veljale specifične socialno-politične okoliščine. Fištravec je spomnil, da je županski položaj prevzel na pobudo civilne družbe in da ni imel pripravljene ekipe, prav tako na začetku ni imel zaupanja strokovnih služb.

"Kot župan je bilo zame ključno, da ugotovimo, če je obstajala potreba po dodatnih zaposlitvah, in po moje je, prav tako pa, ali imajo zaposlitve podlago v zakonu, in po moje so jo imele. Vse drugo je bila stvar stroke," je dejal mariborski župan.

Jankovičevo so kot doktorico znanosti za področje javne uprave za potrebe pravnih vprašanj zaposlili v projektni pisarni, Petelina pa za potrebe gospodarskih vprašanj v službi za stanovanjske zadeve, ki je bila sicer del urada za gospodarstvo. Po mnenju Žule sta v kratkem času oba upravičila njihovo zaupanje.

Andrej Šiško Novice Politiki o Štajerski vardi: Nedopustno, nesprejemljivo, zavržno, trik globoke države ...

Vendar pa se je iz pričanja nekaterih današnjih prič izkazalo, da marsikdo od njih sploh ni vedel za nova sodelavca. Vodja službe za stanovanjske zadeve in edina zaposlena v tej službi Stanka Perša je tako povedala, da ji nihče ni povedal za novega sodelavca, pa tudi sicer sama ni nikoli zaprosila za okrepitev, niti mu ni nikoli naložila kakšnega dela.

Tudi takratni vodja projektne pisarne Boris Ketiš ni natanko vedel, kakšna dela opravlja pri njih zaposlena Jankovičeva, prav tako ji sam ni nalagal dela. Z njo je imel sicer pozitivne izkušnje, sodelovala sta na sestankih in kolegijih, prav tako pa je pri nekaterih projektih, zlasti pri pridobivanju državnega denarja za občine z višjo stopnjo brezposelnosti, sodeloval s Petelinom.

Zaslišana tudi nekdanja sodelavca 

Še manj sta o delovnih nalogah obeh znala povedati vodja urada za komunalo in promet Vili Eisenhut in sedanji vodja projektne pisarne Teo Pajnik, drugi je danes povedal, da fizično ne eden ne drugi nista nikoli delala v prostorih projektne pisarne.

Zaslišana sta bila tudi oba zdaj že nekdanja sodelavca mariborske občinske uprave. Jankovičeva je povedala, da je na občino prišla na povabilo Žule po tistem, ko mu je pred tem potarnala, da na občini na področju pridobivanja evropskega denarja vlada prava zmešnjava.

Z Žulo sta načrtovala tudi reorganizacijo mestne uprave, a so hitro naleteli na težave s sindikatom, zato se je ob izteku pogodbe umaknila.

Petelin je dejal, da je sprva nameraval na občini ostati vsega tri mesece, saj je imel dovolj dela s svojim podjetjem, a se je odzval povabilu županovega svetovalca Marka Kovačiča. Pozneje je privolil v podaljšanje sodelovanja do začetka prihodnjega leta, nato pa je nekaj mesecev delal po podjemni pogodbi.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin