SiolNET. Novice Lokalne volitve
1,62

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kangler želi znova postati župan Maribora. V mariborski SDS zaradi njega napeto. #video

1,62

termometer

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je danes potrdil, da se bo na prihajajočih volitvah ponovno potegoval za županski mandat. "Ni mi vseeno, kaj se dogaja v mestu," je dejal. Za podporo Kanglerju pa naj bi lobirala tudi predsednik SDS Janez Janša in evropski poslanec Milan Zver, vendar se je vodstvo mariborske SDS odločilo drugače, poroča Večer. 

Franc Kangler je bil za župana Maribora izvoljen v letih 2006 in 2010, a je bil prisiljen drugi mandat predčasno končati po uličnih protestih leta 2012, ki jih je zanetila postavitev radarjev na cestah. Na volitvah leta 2014 je znova kandidiral in se uvrstil v drugi krog, a je bil "vstajniški" župan Andrej Fištravec takrat premočen.

"Vse, kar sem obljubil, sem izpolnil"

Poudaril je, da je v obdobju vodenja mesta uresničil 53 evropskih projektov ter med drugim zgradil novo zavetišče za živali in lutkovno gledališče. "Vse, kar sem obljubil, sem izpolnil. Besedo bom držal tudi v prihodnje," je zatrdil. Osrednjo enoto Mariborske knjižnice namerava ohraniti na Rotovškem trgu, poskrbel bi za Maribor kot "športno in zeleno mesto", pri zavetišču pa bi postavil še park za sprehajanje živali.

Franc kangler Foto: STA

Franc Kangler Novice Tožilstvo umaknilo še en obtožni predlog zoper Kanglerja

Zaradi Kanglerja spor v mariborski SDS?

Kanglerja pa nameravata v tekmi za mariborskega župana podpreti tudi stranki SLS in SDS. A se je v SDS menda zalomilo, piše Večer. Za podporo Kanglerju sta pred tednom dni na sestanku razširjenega izvršilnega odbora (IO) mariborske SDS lobirala tudi predsednik SDS Janez Janša in evroposlanec Milan Zver. A je izvršilni odbor v ponedeljek zvečer kljub temu odločil, da mora imeti SDS v Mariboru svojega župana, piše časnik. Tako je 14 od 15 članov za kandidata predlagalo predsednika lokalnega odbora Zvoneta Zinrajha. Janša in Zver naj bi po pisanju Večera Zinrajha prejšnji teden nagovarjala, da odstopi od kandidature, saj naj bi mu ankete kazale le 3,6-odstotno podporo.

Marjan Šarec Novice Koga bo Marjan Šarec poslal v boj na županske volitve?

Kljub temu pa odločitev izvršilnega odbora ni končna, saj se bo o kandidatu stranke v osmih dneh na tajnem glasovanju izrekla še konferenca članstva mestnega odbora. Pa tudi po tem bi lahko vodstvo SDS odločitev spremenilo, še piše Večer.

Kdo vse se bo potegoval za županski stolček v Mariboru

Župansko kandidaturo v Mariboru so do zdaj napovedali aktualni župan Andrej Fištravec, novoizvoljena poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik in nekdanja podžupanja Melita Petelin. Kandidaturo nameravajo vložiti z zbiranjem podpisov, medtem ko bosta mestni svetnik NSi Zdravko Luketič in nekdanji poslanec DeSUS Uroš Prikl kandidirala s podporo stranke. Kot kandidata Levice omenjajo vodjo sveta delavcev v Dravskih elektrarnah Maribor Vlada Šego.

S podporo pred kratkim ustanovljene stranke se v bitko za župana vključuje tudi borec za živali Aleksander Kamenik, svojega županskega kandidata napovedujejo v novoustanovljenih strankah Lista mladih ter Lista kolesarjev in pešcev, medtem ko je predsednik mestnega odbora SLS Janez Jemec odstopil od napovedane kandidature.

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • cuota / 02.10.2018. ob 11:41 +12 - 3

  Če narod noče poznati zgodovine,se mu ta ponavlja...

  +12 - 3
 • ola-ola / 02.10.2018. ob 14:43 +5 - 3

  Franca ni gotof, sedaj se vrača kot bi nekateri radi, da se vrne Tito, saj ne rečem, da je bilo slabo v Jugi, je pa res, da smo hodili po kavo in prašek v Avstrijo, se vozili na bone nisi mogel kupiti dobrega avtomobila še manj motorja, hi-fija, ko te to strezni je pa že bolje današnja oblast pa čeprav slaba, je pa vsaj vsega dovolj in ni treba v tujino. Kangler pa je bil ves čas tudi na vsaj na meji zakonitega in deloval po principu šerifov v Kopru in Ljubljani.

  +5 - 3
 • paleoknives / 02.10.2018. ob 19:52 +2 - 2

  Najprej Podobnik ml., sedaj pa še ta pajac...Ampak slovenci imamo pregovorno kratek političen spomin in takim kekcem se uspe vrniti, kot da ni bilo nič.

  +2 - 2
delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin