Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2022,
7.33

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

7

Natisni članek

občine župani volilna skrinjica lokalne volitve Slovenija volitve

Nedelja, 20. 11. 2022, 7.33

1 leto, 5 mesecev

Do zaprtja volišč skupno 99 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

7

Predčasne volitve 2022 | Do zaprtja volišč ob 19. uri sicer še velja volilni molk, kar pomeni, da je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Morebitne kršitve volilnega molka je mogoče sporočiti dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13. | Foto Ana Kovač

Do zaprtja volišč ob 19. uri sicer še velja volilni molk, kar pomeni, da je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Morebitne kršitve volilnega molka je mogoče sporočiti dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13.

Foto: Ana Kovač

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 19. ure, ko so se zaprla volišča, prejela 99 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava 32 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

Največ obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih, sledi pošiljanje sporočil SMS in e-poštnih sporočil. Največ obravnavanih prijav so prejeli iz Osrednjeslovenske, Gorenjske in Obalno-Kraške regije.

Za 67 obvestil so ugotovili, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Pred današnjimi lokalnimi volitvami, na katerih so volivci izbirali nove župane in člane občinskih svetov, se je v petek opolnoči uradno zaključila volilna kampanja, veljati je začel volilni molk, ki ga je bilo treba spoštovati še danes do 19. ure, ko se se zaprla vsa volišča po državi. V tem času je bilo nagovarjanje volivcev prepovedano.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3.000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ter od 150 do 250 evrov za posameznika.
Predčasne volitve 2022
Novice Volilna udeležba: do 16. ure glas oddalo nekaj manj kot tretjina upravičencev

Med mestnimi občinami prvič tudi Krško 

Za 212 županskih mest se skupaj poteguje 618 kandidatov, 3.382 svetniških mest pa si želi zasesti 18.671 kandidatov. Med 212 občinami je 12 mestnih občin, med katerimi pa je prvič tudi Mestna občina Krško, ki pred štirimi leti takšnega statusa še ni imela.

Župani za izvolitev na funkcijo potrebujejo več kot 50 odstotkov oddanih glasov v občini. V tistih občinah, kjer nobenemu od županskih kandidatov danes to ne bo uspelo, bo o županu odločal drugi krog, ki je predviden za 4. december. Medtem pa je v 51 občinah novi župan že znan, saj se v njih za to mesto poteguje le po en kandidat.

Po napovedih ministrstva za javno upravo naj bi bili prvi delni izidi lokalnih volitev danes znani po 20. uri, nato pa se bodo podatki osveževali predvidoma do 23. ure oziroma preštetja vseh glasov v vseh občinah.

Roman Leljak
Novice Volilna komisija: Leljak ni kršil volilne zakonodaje
Predčasne volitve 2022
Novice Do 19. ure 42 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka
Svetovno prvenstvo v odbojki za moške. Odbojka. Metod Ropret. Zoran Janković
Novice Anketa Dnevnika in Večera: kako dobro kaže Jankoviću?
Ljubljana nepremičnine
Novice Ljubljana: vsi kandidati bi se zavzemali za gradnjo neprofitnih stanovanj
Soočenje predsedniških kandidatov v Štihovi dvorani Cankarjevega doma: Anže Logar, Milan Brglez, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič, Janez Cigler Kralj, Peter Frankl, Janez Škrabec, Milan Kučan.
Novice Župani z ambicijami na državni ravni
Robert Golob
Novice Golob verjame v zmago na volitvah v ljubljanski mestni svet in poziva k udeležbi tudi na referendumu
Roman Leljak
Novice Leljak pod drobnogledom policistov: "Vaja je bila izvedena v skladu s postopkom"
Ne spreglejte