Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
30. 12. 2014,
10.54

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miha Culiberg Jasna Žaler Culiberg

Torek, 30. 12. 2014, 10.54

2 leti, 3 mesece

Otroško mini mesto, poslovna priložnost z družbeno odgovornostjo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Življenjske okoliščine so Miho Culiberga in Jasno Žaler Culiberg pripeljale do nove poslovne priložnosti, prepletene z družbeno odgovornostjo. Zasnovala sta Minicity, otroško kreativno mesto.

"Najine službe so v preteklosti zahtevale veliko potovanj, zaradi česar je bila že načeta kakovost partnerskega in družinskega življenja. Že nekaj časa sva zato pogledovala za drugimi poslovnimi priložnostmi, vendar naju do Minicityja ni nobena prepričala," pravi Jasna Žaler Culiberg, direktorica prodaje in marketinga v ljubljanskem otroškem kreativnem mestu, ki sta ga zasnovala z možem, direktorjem podjetja Miho Culibergom.

Življenjske okoliščine so prinesle nove priložnosti. "Ker sva bila zaradi službe že nekaj časa v Beogradu, sta naju tam obiskala moja otroka," pripoveduje Miha Culiberg. Med možnostmi, kaj početi z otroki v mestu, sta odkrila tamkajšnji Minicity. Navdušil ju je, tudi v poslovnem smislu. In to tako zelo, da je po skrbnem preudarku postal njuna nova poslovna iztočnica. Beograjsko otroško kreativno mesto je, kot pojasnita zakonca, mama ljubljanskega mesta v malem, ki pa so ga s poslovnimi partnerji in strokovnimi sodelavci še ustvarjalno in didaktično nadgradili.

Z igro otroci razvijajo različne kompetence Pri Minicityju gre za projekt, ki združuje posel in družbeno odgovornost, poudarja Miha Culiberg. V njem sta prepletla to, kar rada delata in kar znata, doda njegova partnerica.

"Vsak, ki je starš, ve, da je to ena od najodgovornejših služb, zato nama je še toliko bolj všeč, da sva prav v otroškem mestu združila svoje znanje prodaje in marketinga v imenu lepega končnega rezultata," še o kraju, kjer svet odraslih otroci spoznavajo skozi igro, ob tem pa ob strokovno načrtovanih programih razvijajo različne kompetence, pripoveduje Jasna Žaler Culiberg.

Nič od tega pa ni naključje, saj so nad programov vsake izmed igralnih enot bdeli razvojni psihologi, za vsako izmed teh zapisali med 16 in 30 strani utemeljitev, kaj otrok ob določeni igri razvija, kako lahko ta poteka in podobno. Pri tem gre vsaka ciljna skupina, glede na starost, zmožnosti in potrebe ter želje, sama čez program. Vodijo jo animatorji, ki jih je 55.

Zakonca Culiberg z velikim odobravanjem povesta, da so ti na Facebooku že ustanovili svojo skupino, prek katere si redno izmenjujejo izkušnje iz mini mesta. Od čisto praktičnih napotkov in opozoril, na primer tega, da je zmanjkalo kred, do nasvetov, kaj so imeli otroci še posebej radi, na kaj so se izjemno pozitivno odzvali, ter še kakšnih idej.

Mesto izbire za starše in otroke A ustvarjalno otroško mesto s poudarjeno didaktično noto ni edini cilj njegovih snovalcev, ta je še ambicioznejši. "Želimo postati kompetenčni center za starše," poudarja direktor Minicityja. Cilj je tako, da bi ga razvili v mesto izbire za otroke in starše. Z idejo, da medtem ko otroci z igro spoznavajo poklice in svet odraslih, izpopolnjujejo tudi svoje znanje o starševstvu. Na voljo bodo delavnice na različne teme, od vzgoje do ločitev, predavanja o dojenju, masaža za dojenčke, joga za starše in otroke.

Veliko vsebin in ponudbe, ki je sicer raztresena po različnih lokacijah po Ljubljani, a jo želijo ponudili na kupu. "Vse to bi radi pod prijaznimi pogoji združili pod eno streho," pravi vodja prodaje in marketinga v Minicityju.

"Sočasno sva rodila dve osebi" V času, ko ljubljanski Minicity že obiskujejo otroci s starši in organizirane skupine, čeprav bo uradno odprtje doživel 7. januarja, zakonca priznavata, da je za njima naporno polletno obdobje. "Ni bilo lahko, saj sva sočasno rodila dve osebi. Eno fizično, zdaj že štirimesečnega sina, in eno pravno, podjetje," pravi Jasna Žaler Culiberg.

Ideja je, preden sta se aktivno lotila poslovnega načrta, iskanja partnerjev in sredstev, zorela tri mesece. Partnerje sta začela iskati 16. julija in jih – poudarjata, da v projektu nista sama – tudi uspešno pridobila.

Naslednji korak je bilo iskanje podjetij, ki bodo finančno in vsebinsko sodelovala pri infrastrukturi mini mesta. 17. avgusta sta se na njih obrnila z elektronsko pošto, ponudbe sta takoj poslala na sto naslovov. 10. september ji bil tisti datum, ko so se v BTC Cityju, kjer zdaj stoji otroško mesto, začela prva gradbena dela.

Ob odhodu je v otroškem mestu manj veselo V tem času sta imela tudi 301 sestanek, še v številkah predstavita del v projekt vložene energije in časa, ki je v zadnji mesecih od njiju zahteval 14-urni delovnik. A vse to se je obrestovalo, pravita, medtem ko sedita v kavarni Minicityja, skozi vrata pa v spremstvu staršev prihajajo otroci med 3. in 12. letom. V nasprotju s prihodom v otroško mesto odhod ni vedno tako vesel, izkušnje predaja Miha Culiberg. A to zato, ker je otrokom tako žal, ko morajo mesto zapustit. Tri ure lahko pri njih preživijo brez težav. Pravzaprav bi se lahko glede na program, ki je na voljo, v vsaki izmed igralnih enot zadržali tudi po eno uro.

Podjetja želijo bodočim odraslim predati različna sporočila in znanja Posameznih igralnih enot, hišk, kot jim pravijo, je v mini mestu 19. S podjetji so sklenili ravno toliko enoletnih zavez o sodelovanju, tako finančnem kot vsebinskem. Med njimi so javna, slovenska in tuja podjetja. Prednost so videla tudi v tem, da skozi igro s svojimi vsebinami in znanjem na različne načine nagovarjajo bodoče odrasle.

"Za podjetje Snaga, na primer, ločevanje odpadkov ni več ključni cilj, temveč najprej odgovorna potrošnja. S svojimi igralnimi enotami bi tako radi otrokom predali pomembno sporočilo, da preden zavržemo stvari ali gremo v nakupe, premislimo, ali resnično potrebujemo nekaj novega. Ni morda nekaj obstoječega mogoče predelati v drugi element?" pravita zakonca.

A podjetja, ki so poskrbela za vsebine v posameznih igralnih enotah, niso edina, ki so prisotna v otroškem kreativnem svetu. Na različne načine sodelujejo tudi druga podjetja, na primer v jezikovnem kotičku, plesni šoli in podobno. Skupaj jih je tako 30.

"Želela sva ponuditi to, kar ima vsako mesto" In kako sta podjetja izbirala? "Želela sva ponuditi to, kar ima vsako mesto. Sledila sva infrastrukturi urbanega okolja, na podlagi tega pa izbirala podjetja, ki sva jim pošiljala ponudbe," pojasni Jasna Žaler Culiberg. Med njimi so policija, gasilci, ambulanta, pekarna, trgovina, javni prevoz … "V 95 odstotkih nam je uspelo, da smo vzpostavili takšno infrastrukturo, kakršno ima vsako pravo mesto."

Posredovanje izkušenj različnih poklicev V obstoječih igralnih enotah, kjer poteka spoznavanje različnih poklicev in področij življenja, se bo njihova vsebina v posameznih kontekstih spreminjala tudi sezonsko. Otroci bodo v mini mestu lahko ob določenih priložnostih spoznali tudi resničnega gasilca, policista, zdravnika, novinarja in še koga, ki jih bo tam obiskal ter jim predstavil svoje izkušnje.

V prihodnje bodo organizirali tudi ugodnosti za otroke iz socialno ogroženih družin in otroke s težavami v razvoju, še ta del programa predstavita vodji Minicityja.

Ne spreglejte