Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
13.05

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

1

Natisni članek

meso piščanec prehrana zdravo življenje

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 13.05

5 let, 10 mesecev

Tri stvari, na katere morate paziti pri nakupu piščančjega mesa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

1

Piščančje meso, piščanec, piščančje prsi | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Piščančje meso je eden od favoritov slovenske kuhinje, saj ga je preprosto pripraviti, obenem pa je razmeroma poceni in ima nizko energetsko vrednost. Piščančje meso lahko kupimo v skoraj vsaki trgovini z živili. Na kaj pa moramo pri nakupu paziti, da izberemo slovensko in najbolj kakovostno mogoče meso?

V trgovini nam prodajajo "domačega" piščanca. Kako vemo, da je res slovenski?

Najbolj zanesljiv izkaz slovenskega porekla piščančjega mesa višje kakovosti je, če na embalaži opazimo znak "izbrana kakovost - Slovenija". Gre za nacionalno shemo kakovosti, ki zagotavlja slovensko poreklo in višjo kakovost. Pridelovalci in predelovalci živil, ki zadostijo pogojem sheme lahko po pridobitvi certifikata s strani neodvisnih kontrolnih organov začnejo uporabljati tudi zaščitni znak "izbrana kakovost-Slovenija" na svojih proizvodih.

Zaščitni znak "izbrana kakovost - Slovenija" kupcu jamči popolno kontrolo sledljivosti porekla, v tem primeru je to piščančje meso, od police v trgovini, v kateri smo ga kupili, prek skladišč in predelovalnega obrata do rejca živali. 

Kako je na embalaži z mesom videti označba "izbrana kakovost - Slovenija". | Foto: Siol.net/ A. P. K. Kako je na embalaži z mesom videti označba "izbrana kakovost - Slovenija". Foto: Siol.net/ A. P. K.

Katera slovenska živilska podjetja sodelujejo v nacionalni shemi izbrana kakovost oziroma so že prejela istoimenski certifikat, ki jamči o poreklu njihovih izdelkov, lahko preverite na tej spletni povezavi.

Izbrana kakovost Slovenija
Novice Kdaj je goveje meso zares slovensko

Razred A ali razred B? 

Piščančje oziroma perutninsko meso se na slovenskem trgu razvršča v dva kakovostna razreda, razred A in razred B. Če je le mogoče, na policah trgovin vselej poiščimo meso, ki spada v kakovostnejši razred A. Minimalni pogoji, ki jih mora piščančje meso izpolnjevati za uvrstitev v razred A, nam namreč povejo veliko o tem, kakšna je lahko kakovost mesa, ki se uvršča v razred B. 

S seznama kriterijev, ki so objavljeni v Uradnem listu RS, natančneje v Pravilniku o kakovosti perutninskega mesa, je namreč razvidno, da razred B med drugim dovoljuje, da je perutninsko meso slabše izoblikovano in manj mesnato, da je lahko na določenih delih mesa prisotnih več ostankov peresc in laskov, da je lahko na več delih mesa, tudi na prsih, nekaj poškodb, zmečkanin in razbarvanj, da je lahko pri zamrznjenem mesu, tudi na najbolj kakovostnih delih, prisoten občasen zamrzovalni ožig (poškodba, ki nastane pri zamrzovanju mesa).

Sveže piščančje meso mora biti rožnate barve. | Foto: Thinkstock Sveže piščančje meso mora biti rožnate barve. Foto: Thinkstock

Kdaj določenih kosov piščančjega mesa ni pametno kupiti (ali uporabiti pri kuhi)

To je nekaj opozorilnih znakov, da piščančje meso, ki ga nameravamo kupiti, morda ni najboljša izbira:

- Datum, zapisan pod "uporabno do", je že zelo blizu, kar pomeni, da se piščančjemu mesu izteka rok uporabnosti. Poskusite raje izbrati piščanca, ki so ga v trgovino pripeljali pred kratkim in ki se mu rok uporabnosti ne bo iztekel še lep čas.

- Barva. Sveže piščančje meso mora biti rožnato. Na zunanjosti piščanca, ki je pokvarjen oziroma je že zelo blizu pokvarjenosti, je mogoče opaziti sivkast odtenek

- Če piščanec oddaja zelo neprijeten vonj, je to pokazatelj, da je meso skoraj zagotovo pokvarjeno. Sveže piščančje meso ima praviloma namreč komaj zaznaven vonj, ki ga mnogi primerjajo z vonjem mleka v kozarcu. Občasno je vonj svežega piščanca malce bolj intenziven, a nikoli tak, da bi po odprtju embalaže zaradi smradu morali zapustiti prostor. 

Težava je le, da tega pogosto ne moremo vedeti zagotovo, dokler kupljenega piščanca ne prinesemo domov. Takole razen v najbolj ekstremnih primerih najverjetneje ne bo šlo, če embalaža ni poškodovana. Če v embalaži opazimo luknje ali raztrganine, tistega piščanca ne kupimo.  | Foto: Thinkstock Težava je le, da tega pogosto ne moremo vedeti zagotovo, dokler kupljenega piščanca ne prinesemo domov. Takole razen v najbolj ekstremnih primerih najverjetneje ne bo šlo, če embalaža ni poškodovana. Če v embalaži opazimo luknje ali raztrganine, tistega piščanca ne kupimo. Foto: Thinkstock

- Sveže piščančje meso mora biti na otip vlažno, ne lepljivo ali sluzasto. Če nameravamo kupiti piščančje meso, ki je pakirano v plastični embalaži, lahko teksturo njegove površine preverimo tako, da embalažo obrnemo na glavo. Če je piščanec v embalaži lepljiv ali sluzast, bo na plastični foliji, ki prekriva embalažo, pustil zelo opazen odtis. 

Preberite tudi:

Kmetija Švalj Šentjernej
Novice Zakaj je lokalno pridelano meso bolj kakovostno
Ne spreglejte