Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2019,
9.45

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

facebook digitalna tehnologija Mark Zuckerberg

Četrtek, 25. 7. 2019, 9.45

4 leta, 9 mesecev

Zuckerberg: Libro bomo lansirali ne glede na kritike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Facebook Messenger, Mark Zuckerberg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je v sredo poudaril, da kljub nenaklonjenosti vlad in kritikam ostaja zavezan načrtom družbenega omrežja, da izda digitalno valuto libra. V zvezi z libro namreč vlada zaskrbljenost, da bi lahko zaradi razrahljanega nadzora prinesla nenačrtovane negativne posledice.

Facebook
Novice Facebook je predstavil digitalno valuto libra

Mark Zuckerberg je poudaril, da je Facebook digitalno valuto pred nekaj več kot mesecem dni podrobno predstavil prav zato, da bi spodbudil dialog in soočenje mnenj na to temo. "Če bi bilo to pred nekaj leti, bi Facebook verjetno zgolj razkril novost in jo skušal uveljaviti samostojno," je dejal. Dandanes pa se po njegovih besedah zavedajo, da gre za občutljivo področje, zato zdaj zbirajo odzive, ideje, saj bi radi izbrali najboljšo pot.

Mark Zuckerberg, Facebook
Novice Ameriški demokrati bi Facebooku preprečili vstop v svet financ

Digitalne valute predstavljajo tveganje za stabilnost trga

"Trudimo se zagotoviti varen, stabilen in dobro reguliran produkt. To je bila vedno naša strategija in na ta način bomo nadaljevali," je zagotovil. "Gotovo pa je, da bomo lansirali libro," je še zatrdil Zuckerberg.

Švicarska komisija za nadzor finančnih trgov Finma je medtem že napovedala, da bo budno bdela nad nadzorom, ki naj bi ga izvajalo Združenje Libra s sedežem v Ženevi.

O libri so na zasedanju v Franciji pretekli teden spregovorili tudi finančni ministri skupine najrazvitejših svetovnih gospodarstev G7. Strinjali so se, da tovrstne digitalne valute predstavljajo tveganje za stabilnost mednarodnega monetarnega sistema in da ni primeren čas za njihovo implementacijo.

Facebook, prisluškovanje
Novice Facebook pripravlja nove aplikacije

Skupina G7 je analizo libre in drugih kriptovalut zaupala posebni skupini strokovnjakov, na čelu katere je sedel Benoit Coeure iz Evropske centralne banke. Ta je ugotovila, da morajo biti kriptovalute strogo nadzorovane in regulirane, sicer bi lahko destabilizirale svetovno gospodarstvo. Tveganje predstavlja tudi njihova potencialna uporaba za financiranje terorizma, odpirajo se vprašanja varovanja zasebnosti uporabnikov, odpornosti proti kibernetskim napadom, poštene konkurence ter spoštovanja davčne zakonodaje, navaja prvo poročilo.

Libra bo po načrtih v uporabi prihodnje leto, varčevanje, transakcije in nakupi z njo pa naj bi bili tako preprosti, kot je pošiljanje sporočil. Lansiral jo bo konzorcij, v katerem so poleg Facebooka tudi podjetja, kot so Mastercard, Visa, PayPal in Uber. Facebook medtem vzpostavlja svojo denarnico za novo valuto, poimenovano Calibra.

Facebook
Novice Facebooku zaradi kršitev zasebnosti pet milijard dolarjev kazni
Ne spreglejte