Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
3. 1. 2018,
10.28

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Natisni članek

Ripple Ethereum kriptovaluta bitcoin

Sreda, 3. 1. 2018, 10.28

6 let, 3 mesece

Zgodovinski rekord za bitcoin, ki pa ga marsikdo ne bo vesel

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Bitcoin še nikoli ni bil tako ranljiv kot danes. Čeprav je še vedno z naskokom najdragocenejša kriptovaluta, je delež bitcoina v skupni vrednosti celotnega trga digitalnih valut ta teden najnižji, kot je bil kdajkoli do zdaj. 

Tržna kapitalizacija bitcoina, to je skupna vrednost vseh bitcoinov v obtoku, je trenutno okrog 214 milijard evrov, kar pomeni, da bitcoin predstavlja samo malo več kot tretjino vrednosti celotnega svetovnega trga kriptovalut.  | Foto: Reuters Tržna kapitalizacija bitcoina, to je skupna vrednost vseh bitcoinov v obtoku, je trenutno okrog 214 milijard evrov, kar pomeni, da bitcoin predstavlja samo malo več kot tretjino vrednosti celotnega svetovnega trga kriptovalut. Foto: Reuters

Z bitcoinom se na spletni borzi s slovenskimi koreninami Bitstamp trenutno trguje po ceni nekaj manj kot 13 tisoč evrov za enega. To je daleč od rekordnih cen izpred nekaj tednov, ko je bil bitcoin blizu 17 tisoč evrov oziroma 20 tisoč ameriških dolarjev, a gre vseeno za dobro novico za vlagatelje, ki jih je v zadnjih dneh morda malce zaskrbel začasen padec bitcoina pod 11 tisoč evrov. 

A bitcoin je ta teden vendarle dosegel nov rekord ...

... ki pa bo bolj kot vlagatelje v bitcoin razveselil vlagatelje v alternativne kriptovalute. Njihove cene so v zadnjem letu zrasle tako zelo, da se je delež tržnih kapitalizacij posameznih kriptovalut v skupni vrednosti celotnega kriptotrga porazdelil bolj enakomerno. 

Kaj to pomeni? Skupna vrednost trga kriptovalut je danes po podatkih na analitični spletni strani Coinmarketcap okrog 580 milijard evrov, bitcoin pa predstavlja le 36,86 odstotka vrednosti trga. V torek, 2. januarja 2018, je bil njegov delež še za 0,6 odstotne točke nižji, kar je bil absolutni rekord.

Bitcoin v primerjavi z drugimi kriptovalutami še nikoli ni imel tako nizkega tržnega deleža. Pred tem tednom je bil najnižje junija letos (obkroženo z rdečo), ko je imel predvsem po zaslugi hitre rasti kriptovalute ethereum samo okrog 38-odstotni tržni delež.   |  Foto: Coinmarketcap.com | Foto: Bitcoin v primerjavi z drugimi kriptovalutami še nikoli ni imel tako nizkega tržnega deleža. Pred tem tednom je bil najnižje junija letos (obkroženo z rdečo), ko je imel predvsem po zaslugi hitre rasti kriptovalute ethereum samo okrog 38-odstotni tržni delež.  | Foto: Coinmarketcap.com

Za primerjavo: bitcoin je še 3. januarja lani predstavljal 87,5 odstotka vrednosti celotnega svetovnega trga z digitalnimi valutami, pa čeprav je bilo takrat enega mogoče kupiti za manj kot tisoč evrov, danes pa je skoraj 15-krat dražji.

Zakaj je tako

Razlog za zmanjšanje bitcoinovega tržnega deleža v primerjavi z drugimi kriptovalutami je jasen - njihove cene so v zadnjih 12 mesecih zrasle bolj kot cena bitcoina.

Bitcoin je od januarja 2017 do januarja 2017 zabeležil 1.500-odstotno rast. Kriptovaluta ripple je v istem časovnem obdobju medtem zrasla za 36 tisoč odstotkov, kriptovaluta NEM za skoraj 30 tisoč odstotkov, kriptovaluti ethereum in dash za nekaj več kot devet tisoč odstotkov.

Nekaj tržnega deleža je bitcoinu odvzel tudi bitcoin cash, ki se je od bitcoina odcepil letos poleti, v pol leta zrasel za štiri tisoč odstotkov in zelo hitro postal četrta najvrednejša kriptovaluta. Kliknite na fotografijo za članek o tem, kako in zakaj je sploh nastal bitcoin cash.  | Foto: Reuters Nekaj tržnega deleža je bitcoinu odvzel tudi bitcoin cash, ki se je od bitcoina odcepil letos poleti, v pol leta zrasel za štiri tisoč odstotkov in zelo hitro postal četrta najvrednejša kriptovaluta. Kliknite na fotografijo za članek o tem, kako in zakaj je sploh nastal bitcoin cash.  Foto: Reuters

Cena drugih bolj znanih kriptovalut je v letu 2017 naraščala predvsem zato, ker v primerjavi z bitcoinom ponujajo več prednosti, v prvi veliko hitrejše in cenejše transakcije ter uporabnost na drugih področjih (sklepanje pametnih pogodb - ethereum, bančništvo - ripple).

Ripple je trenutno alternativna kriptovaluta, ki je bitcoinu najbližje. Ob koncu leta je ripple namreč postal druga najvrednejša kriptovaluta s tržno kapitalizacijo v višini 87 milijard evrov. | Foto: Reuters Ripple je trenutno alternativna kriptovaluta, ki je bitcoinu najbližje. Ob koncu leta je ripple namreč postal druga najvrednejša kriptovaluta s tržno kapitalizacijo v višini 87 milijard evrov. Foto: Reuters

Nekateri vlagatelji z alternativnimi kriptovalutami lovijo tudi vlak, ki je z bitcoinovega perona že odpeljal, in z njimi poskušajo špekulirati zato, ker je nakup bitcoina postal prevelik zalogaj. Praktično vse alternativne kriptovalute so namreč še vedno veliko cenejše od bitcoina. 


Preberite tudi:

Kaj prinaša leto 2018 - nove rekorde ali spektakularno sesutje?

Ne spreglejte