Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
27. 11. 2015,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pametni telefon Windows 10

Petek, 27. 11. 2015, 14.03

8 let

Z Windows 10 skuša Microsoft okrepiti svoj položaj na trgu pametnih telefonov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novi telefoni bodo pri največjih slovenskih operaterjih na voljo predvidoma prihodnji teden, v prosti prodaji pa predvidoma v začetku novega leta.

Med tremi novimi pametnimi telefoni, prvimi pri nas z operacijskim sistemom Windows 10, ki jih bo Microsoft v prihodnjih tednih ponudil slovenskemu trgu, sta dva iz višjega razreda – toda Microsoft zagotavlja, da je uporabniška izkušnja na vseh popolnoma enaka, razlika med posameznimi modeli je v specifikacijah strojne opreme. "Mobilnost niso telefoni, mobilnost je izkušnja," je ob slovenski predstavitvi treh novih telefonov Lumia povedal prvi mož slovenskega Microsofta Robert Trnovec. "Telefone bomo izbirali po tem, kaj je na njih, in ne po tem, kakšni so," je še napovedal.

Edinstvena izkušnja na različnih napravah Microsoft je že od svojega vstopa v svet mobilnih telefonov poudarjal, da bodo zagotavljali enako uporabniško izkušnjo na vseh napravah z njihovim operacijskim sistemom, od računalnikov in tablic do mobilnih telefonov. Prepričani so, da so z Windows 10 to dosegli, in poudarjajo, da bodo vse aplikacije, ki jih bodo razvijalci ustvarili za ta operacijski sistem, brez dodatnih prilagoditev delovale tudi na mobilnih telefonih s tem operacijskim sistemom.

Pomanjkanje aplikacij je velika ovira Toda v dirki s prevladujočima operacijskima sistemoma za mobilne naprave Android in iOS je Microsoftov operacijski sistem manj uspešen, kot bi si želeli. Posledično je za Microsoftov operacijski sistem bistveno manj aplikacij drugih razvijalcev, zahtevni in kritični slovenski uporabniki pa ne gledajo z naklonjenostjo, da nekatere najpomembnejše Microsoftove novosti v svetu mobilnih naprav niso na voljo za naš trg ali naš jezik oziroma zahtevajo prilagoditev mobilne naprave z izbiro drugih regijskih nastavitev. Neopaženo ni ostalo niti to, da nekatere aplikacije v Microsoftovi tržnici niso na voljo za našo regijo oziroma dokler uporabnik z nastavitvami ne pogoljufa, da je v neki drugi regiji.

Največ prodaje pričakujejo prek operaterjev Nokia Lumia 550 bo v prosti prodaji brez dodatnih obveznosti in vezav predvidoma na voljo za 160 evrov, 950 in 950 XL pa za ceno, ki bo primerljiva osebnim računalnikom. Pri Microsoftu to pojasnjujejo s tem, da je z ustreznimi povezavami (za zdaj kabelskimi, a kmalu tudi brezžičnimi) z enim od teh dveh naprednih telefonov mogoče v celoti nadomestiti osebni računalnik, poleg tega pa se v Sloveniji po njihovih izkušnjah 97 odstotkov mobilnih telefonov proda prek mobilnih operaterjev, torej po bistveno nižjih subvencioniranih cenah, a tudi s pogodbenimi obveznostmi.

Med funkcijami novih telefonov Lumia 950 in Lumia 950 XL, ki jih pri Microsoftu še posebej izpostavljajo, je Hello, ki uporabnika prepozna in avtenticira z njegovo šarenico. Poudarjajo tudi visokoločljivostne zaslone Quad HD AMOLED, trojno naravno LED-bliskavico ob fotoaparatu, ki lahko zajema tudi z 4K-videoposnetke.

Ne spreglejte